用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門自一選擇
樓主: cfsl
go

屯門自一選擇

Zleep 發表於 21-11-27 08:58
乜原來操行B 都唔得? 要A- 以上?

講時講,其實我覺得屯門保良局呢邊派位好fake 人下。

田中講明B+ 以上先有得in,馬中就話有交表就可以in

其實B1 組一向都競爭大,唔夠位,自行又有機會同元朗天水圍果d 一齊爭

cfsl 發表於 21-11-27 08:09
老師只係話B1 組別,叫我自行階段要揀自己最心儀,因為入左無得攪珠,馬中同田中都可一試
...

咁就聽老師最好,試田中馬可賓:田中自行成績佔比60%,馬中成績佔比少,有多元智能、活動奬項會著數

醒目開學勳章

cfsl 發表於 21-11-26 19:15
呈一+呈二結果係級廿,操行B,保記小學,班主任話係Band 1 組別,自一想揀田家炳,馬可賓,屯官,係咪機會 ...

有冇同老師傾下個操行?我小朋友剛升中,小六班上最曳果個老師比B,一般同學均有B+, 有服務主動或幫學校拎獎有A-或A的。

回覆樓主:

其實我都有小小愚見: 自行時除咗睇次第成績同面試表現外,家長好多時忽略咗同校競爭者嘅成績,一間中學自行收生時,係一二線小學中揀選學生時,通常每間小學只揀最多五名左右,所以家長應該打聼下自己小學,係自己成績之前有幾多位學生選中自己心儀中學再作考慮。

Kirin007    發表於 21-11-27 12:03

Zleep 發表於 21-11-27 08:58
乜原來操行B 都唔得? 要A- 以上?

講時講,其實我覺得屯門保良局呢邊派位好fake 人下。

hkc3 發表於 21-11-27 11:41
其實我都有小小愚見: 自行時除咗睇次第成績同面試表現外,家長好多時忽略咗同校競爭者嘅成績,一間中學自行 ...

呢個我都有聽過,排我小朋友前面果d 都大部分target 返聯中,因為老師都同大家講自一可以進取d

Kirin007 發表於 21-11-26 23:46
忘記件事,操行B
田家炳應該無得in
操行B田家炳都得in???

bananaGi 發表於 21-11-29 10:41

你睇返#21,樓主也留意到

bananaGi 發表於 21-11-29 10:41

五年級操行只有B,但其實六年級上學期成績表未出,如果都只有B,我就會放棄唔報田中,反正我預左自行都唔會有offer

cfsl 發表於 21-11-30 07:11

五年級操行只有B,但其實六年級上學期成績表未出,如果都只有 ...

屯官勸你慎重,我覺得機會好高,其實自行唔成功又無咩所謂,派位揀一間鐘意嘅機會都大,只要清楚自己小朋友能力、性格,揀一間適合嘅唔係太難。

Zleep 發表於 21-11-26 19:48
保記都有好幾間既 .....

如唔係梁周or 志豪,其餘幾間都係競爭力麻麻
莊二 唔ok咩?我以為會去百周... 2間好近...

cfsl 發表於 21-11-30 07:11

五年級操行只有B,但其實六年級上學期成績表未出,如果都只有 ...

你考級2x/12x ? 想問下平均分大約多少?

幫朋友問, 如果考4X , 操行A-, 是否有機會選田家炳或者1C的組別

@@2019 發表於 21-11-30 13:51
幫朋友問, 如果考4X , 操行A-, 是否有機會選田家炳或者1C的組別

個人覺得要看看是什麼小學。以去年田中自行收生來說,大部份收生的是級十左右的學生,以我所知有小學級三十多自行也收了,自行入的估計應是band 1A/B生。另外,大抽獎時只要是band 1生,收到的機會很大了,機會應該比馬可賓高。其他中學,如只是band 1c 學生想自行入,似乎兩間官中同劉中機會較大。

bananaGi 發表於 21-11-30 12:04
你考級2x/12x ? 想問下平均分大約多少?

老師無講,佢只講呈一呈二計埋係級15-20,呈一係88/91/92/95,術科全A,呈二係91/83/92/90,術科都係全A,唔知幫唔幫到你

hkc3 發表於 21-11-30 14:15
個人覺得要看看是什麼小學。以去年田中自行收生來說,大部份收生的是級十左右的學生,以我所知有小學級三 ...

你呢個資料好有用呀 我其實唔戒意統一派位,始終自行只係3成位,統一派位有七成,如果呈三唔係大失手,小朋友依然係B1 生,只視乎隨機no. 前唔前,所以我同我小朋友都傾好,睇埋呈三再諗點填表,自行盡力參與便OK

Kirin007 發表於 21-11-30 10:29
屯官勸你慎重,我覺得機會好高,其實自行唔成功又無咩所謂,派位揀一間鐘意嘅機會都大,只要清楚自己小朋 ...

我都係咁諗

cfsl 發表於 21-12-1 20:19
老師無講,佢只講呈一呈二計埋係級15-20,呈一係88/91/92/95,術科全A,呈二係91/83/92/90,術科都係全A, ...
我朋友都係莊小六... 可能你同學....
不過我唔知佢成織

請問呈三是否在下學期第一次考試呢?

如果我朋友個仔現在是B1組, 那麼自行應選2間B1學校好? 還是選BAND1尾+BAND2頭好呢?  

是否如果呈三升返BAND 1 組, 有機會入回BAND1組呢?

@@2019 發表於 21-12-2 14:19
請問呈三是否在下學期第一次考試呢?

如果我朋友個仔現在是B1組, 那麼自行應選2間B1學校好? 還是選BAND1尾+ ...

Yes. 呈三係下學期第一次考試

其實好睇家長自己有咩期望,如果小朋友穩定而家長又唔介意參加統一派位,梗係進取啦,最少揀兩間都一定係自己最鐘意而又入左唔後悔的,但如果小朋友好飄忽而又怕呈三失手,唔想玩統一派位,咁可以有兩個plan,一係一間進取,一間符合返自己banding,一係就一間符合自己banding,一間穩入,可能係B1C-B2A,而自己又接受到