用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑result
樓主: crazypurin
go

培僑result   [複製鏈接]

fanhim1213 發表於 21-11-30 16:02
呢位家長一有培僑討論就好大反應, 唔知以為係用家。定係你起waiting list 等緊位呀?
...
呢位家長唔單踩培僑,其他好多學校都踩,唔知係唔係因為學校無收小朋友,所以憎學校,定係等緊call waiting, 踩學校叫人哋放位出來。

waymon 發表於 21-11-30 16:47
褔中好過培穚
呢位家長都係唔單踩培僑,其他好多學校都踩,唔知係唔係因為學校無收小朋友,所以憎學校,定係等緊call waiting, 踩學校叫人哋放位出來。仲有成日係EK比較每間學校,唔知有何目的?

cxyu841216 發表於 21-12-1 13:31
呢位家長都係唔單踩培僑,其他好多學校都踩,唔知係唔係因為學校無收小朋友,所以憎學校,定係等緊call wai ...
我地識條鐵咩!

人地攞住港同去vs福中同王錦輝
最後都係覺得港同唔夠呢兩間好呢D先係"眼光獨到"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-12-1 18:07
我地識條鐵咩!

我地呢d hea 家長係唔會明。 唔介意學校同學校比較, 但唔好踩人地學校, 每年幾千人考, 最後收百幾個學生, 家長同小朋友如果係hea, 我真係唔相信會考到直私。 每間學校都有可取之處, 無話邊間最好。 龍校就好在無呈分試, 家長學生都無咁大壓力, 但唔係hea lor! 學校係功課唔多, 但課程唔會係易, 小朋友家長都要互相配合先可以跟到進度。進取型家長, 當然可選SFA 更上一層樓, 但六年後係咩世界我相信無人敢講。 Anyway, 祝各位小朋友考到心儀學校!

fanhim1213 發表於 21-12-1 20:24
我地呢d hea 家長係唔會明。 唔介意學校同學校比較, 但唔好踩人地學校, 每年幾千人考, 最後收百幾個學 ...

Couldn't agree more

回覆樓主:

我覺得除非有信心讀SFA升中去B1A或插班B1A龍,否則培僑B1B也很好了。

hkpapa852 發表於 21-12-1 18:07
我地識條鐵咩!

所以大家要小心呢类人,唔好被呢哋人误导!

waymon 發表於 21-11-30 16:47
褔中好過培穚

DSE培僑成績好過福中少少

回覆 Gailie621 的帖子

請問介唔介意分享下點解會最想Tsl? 因為通常見揀龍

Jellybeauty 發表於 21-12-3 22:37
回覆 Gailie621 的帖子

請問介唔介意分享下點解會最想Tsl? 因為通常見揀龍

純粹buy校長嗰套,平靚正
無錯,六年之後又再玩過,當我相信tsl小朋友會有一定競爭力,仲有機會更上一層樓。(positive想法)

有冇培僑waiting家長收到offer?想睇下第一輪註冊後有冇call waitjng
‹ 上一主題|下一主題