用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑result
樓主: crazypurin
go

培僑result  

karyip1122 發表於 21-11-27 17:44
學校講明waiting list call 到8月5日都生效,真係好心儀可以8月6日 再申請過,或者日後考插班
...
上年都係咁寫,但最後係話冇位比1年級插班,所以係冇乜機會,第二年班插吧

dmms 發表於 21-11-26 19:52
想請教下手上同時有 SFA 和 培僑 的家長,你們會點揀?

我兩年前有SFA, WKF 同PKC, 最後簡PKC, 完全無後悔, 小朋友返學好開心, 家長又可以輕鬆跟功課, 學校一d 都唔chur. 睇下你要求係d 乜。

fanhim1213 發表於 21-11-28 23:39
我兩年前有SFA, WKF 同PKC, 最後簡PKC, 完全無後悔, 小朋友返學好開心, 家長又可以輕鬆跟功課, 學校一d ...
Thanks!小學生係咪100%直升中學部?
課外活動,有冇校車接送?
英文使唔使外補?

我宜家比較傾向一條龍學校,自問好難保持6年衝衝衝…...

Thanks!

dmms 發表於 21-11-29 11:06
Thanks!小學生係咪100%直升中學部?
課外活動,有冇校車接送?
英文使唔使外補?

我都係sfa vs pkc…
但我最想係tsl…

Gailie621 發表於 21-11-29 13:02
我都係sfa vs pkc…
但我最想係tsl…

如升中想更上一層樓 考慮 SFA

Vote for PKC. Seriously, the primary interview process is not fun at all. Unless you are not satisfied with the quality of PKC, no point to choose another option which you have no choice, but you definitely need to enter the secondary interview process again.....IMHO, through-train school has more option

梗係入左SFA 先,學業平均唔使怕中學去考,PKC 家長同學間杖住一條龍,大部分都hea , 學習氣氛學校好難做到,就好似做又36, 唔做又36 咁。
親戚個囡就係咁,兩年間由好有學習興趣變愈黎愈被動,最後放棄PKC, 考間banding 冇咁好,但有學習風氣既同區小學

karyip1122 發表於 21-11-30 08:02
梗係入左SFA 先,學業平均唔使怕中學去考,PKC 家長同學間杖住一條龍,大部分都hea , 學習氣氛學校好難做到 ...

其實都係! 雖然中學部係B1,但入面B2-B3學生一定多過其它B1中學。 不過勝在學校能夠提供多元升學方案。

梗係入左SFA 先,學業平均唔使怕中學去考,PKC 家長同學間杖住一條龍,大部分都hea , 學習氣氛學校好難做到 ...

呢位家長一有培僑討論就好大反應, 唔知以為係用家。定係你起waiting list 等緊位呀?

cxyu841216    發表於 21-12-1 13:25

咁有趣,做又36,唔做又36.
PK今年三大率都有48%.
咁當然選唔使做啦.

唔是讀書壓力越大成績就越好.
反而讀書唔好既最大原因就是對學習冇興趣.

hkhk8888    發表於 21-11-30 16:55

Sing13 發表於 21-11-30 16:12
咁有趣,做又36,唔做又36.
PK今年三大率都有48%.
咁當然選唔使做啦.

褔中好過培穚

dmms 發表於 21-11-26 19:52
想請教下手上同時有 SFA 和 培僑 的家長,你們會點揀?
好睇你仲有冇鬥志玩呢個升小遊戲落去

有就SFA, 之後可以繼續6月抽獎, 再叩埋門都仲得
玩到唔想玩就PKC, 勝在性價比高, 提早收工

waymon 發表於 21-11-30 16:47
褔中好過培穚

用咩來評估?
願聞其詳

fanhim1213 發表於 21-11-30 16:02
呢位家長一有培僑討論就好大反應, 唔知以為係用家。定係你起waiting list 等緊位呀?
...

佢個小朋友讀優才,對於佢來講,港同都好差

...

(emoji)俾你突破左盲腸

回覆 fanhim1213 的帖子

呢個討論區一講培僑到咁上下就會有反對意見,習慣就好。畢竟唔同人對學校有唔同要求。我覺得好正,你可能覺得一文不值,冇咩好嘈。

Littledickdick 發表於 21-11-30 18:34
佢個小朋友讀優才,對於佢來講,港同都好差

呢度經常有fans 撐自己學校

回覆樓主:

其实叻既小朋友讀兩間中邊一間都冇問題,兩者都是睇學術收生.
兩間都證明左教學方法行之有效. 兩者都是重學術,只是教學方法有所不同.
如果名校真是對家長咁重要就選sfa吧,越來越多學生移民,有鬥心將來要插班亦非難事.
至於培僑,我認為成績不止于此.
培僑既愉快教育是因為收生時根據學術挑選過學生,課程設計是適合伊班學生.例如小二project,設計一個節日,用海報形式向全班同學用英文描述,如果學術底唔夠或家長唔理既小朋友就未必愉快了.

CXW 發表於 21-11-26 22:12
培僑真係冇乜人放,上年連call waiting 都冇乜聽過

對的 冇人放咁濟 上年都係一兩個位call waiting

...

我又唔覺得Hea 喎 不過唔會好會好似津校咁多功課咁chur 培僑學校每班雙班主任 一位外籍 一位母語是國語的老師 培僑注重閱讀 多餘時間希望學生每日閱讀 連小息排隊都會叫學生帶圖書 每日功課唔多 但每日都有英文閱讀報告和寫英文日記 。津校學生睇書時間都冇!