用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一第一次統測成績
樓主: piglet1212
go

中一第一次統測成績

October. 發表於 21-11-28 14:17
本人傾向,學校越公開、越開放、越透明越好。
能夠掌握多啲資訊,清楚自己係學校位置,應該增潤就增潤,補 ...

我哋學校採取折衷方法:
每次對卷老師會公佈平均分同4個 quartile (我哋叫最高 25%排名做 A,餘此類推)嘅分數,同學見到自己個分就大約知自己咩位置。
只要做返少少功課睇返近年學校該科5率就大概有個譜,當然校方自中五下學期大考起每次考試都出 predicted grade.

YolandaTam 發表於 21-11-28 18:05
我哋學校採取折衷方法:
每次對卷老師會公佈平均分同4個 quartile (我哋叫最高 25%排名做 A,餘此類推)嘅 ...

呢個方法都幾好,平均顯示,大家心裡有數

YolandaTam 發表於 21-11-28 18:05
我哋學校採取折衷方法:
每次對卷老師會公佈平均分同4個 quartile (我哋叫最高 25%排名做 A,餘此類推)嘅 ...
你學校方法唔錯,尤其predicted grade出得咁密,有經驗既老師會睇得幾準下,對學生好有用。

我諗起我囡間中學,好注重成績,一年考三次試,出三次成績表,成績表會有全級top1 既平均分、本人平均分既級名次、本人每個科目級名次,詳盡到細項目都排名次,好癲,又因為佢地JUPAS放榜都好透明,邊間U、邊個科目人數都有公佈曬,一清二楚,所以,學生對照返一早對自己未來情況都心中有數。

piglet1212 發表於 21-11-28 14:34
可以補考咁好嘅
舊年小朋友中一時的制度,今年校長新政,已經無了。而且中四選科係計埋中二中三成績,平日就要醒定D。

有啲出級/班頭 20 添。

出都係好事。分數靚仔有啲學生就飄飄然以為自己好醒,其實隔離班個個都高分,佢班入面頭三,但全級只係中游。分數差又唔代表廢,有啲唔太知「行情」嘅家長見到 50、60 分就覺得好低,可能其實係頭 30%。知道自己位置就可以諗下需唔需要額外操練或者點樣。

1998Ruby1998 發表於 21-11-29 21:56
有啲出級/班頭 20 添。

出都係好事。分數靚仔有啲學生就飄飄然以為自己好醒,其實隔離班個個都高分,佢班 ...

分析得好好,的確唔可以驕傲,少啲努力都唔得

piglet1212 發表於 21-11-26 10:14
原來學校會將咁多級各科嘅統測成績top 6,post出嚟俾同學知道  真係好大壓力呀。想知道大家嘅學校 ...

我咁睇,縱然Top6不公開張貼,學生群中都會好快通天地討論了,反而覺得只公報頭6名學生,可公報嘅佔"少數"係壓力的來源。其實,這類模式的公報係差差地,既遠離"中位數"、"上四分位數"甚遠,又增加個人壓力,實在不討好呢!如果以DSE成績"描述",Top6可能就是貴校有機會取5**的人馬了,當然要摘**談何容易呢!!

YmOra 發表於 21-11-30 07:32
我咁睇,縱然Top6不公開張貼,學生群中都會好快通天地討論了,反而覺得只公報頭6名學生,可公報嘅佔" ...

我同意呀,最驚反效果

YmOra    發表於 21-11-30 16:37

原來學校會將咁多級各科嘅統測成績top 6,post出嚟俾同學知道  真係好大壓力呀。想知道大家嘅學校 ...

其實學生唔講,家長末必知道學校有公佈

話說中一我都唔知學校有公佈級top 10,中二阿囡拿到級十才告訴我。其實如果公佈各科, 阿囡會有幾科有份。末必對弱科咁上心,佢因學校只公佈overall, 覺得好唔抵,知道想追前,就要提升邊幾科,如中史有比較大進步空間,自己有了目標,就有動力,呢招對佢好有效

YmOra    發表於 21-12-1 20:52

bbc2018 發表於 21-11-30 21:15
其實學生唔講,家長末必知道學校有公佈

話說中一我都唔知學校有公佈級top 10,中二阿囡拿到級十才告訴我 ...

我仔就係因為數學上唔到榜而好失望,下次一定要上榜

piglet1212 發表於 21-11-30 21:28
數學科亦是比較易進步,趁機初中打好基礎

bbc2018 發表於 21-12-1 08:27
數學科亦是比較易進步,趁機初中打好基礎

多謝鼓勵

piglet1212 發表於 21-11-30 21:28

可以成為"推動力",情況不是很差呢!一定可以有進步嘅!

YmOra 發表於 21-12-1 10:13
可以成為"推動力",情況不是很差呢!一定可以有進步嘅!

多謝大家鼓勵

我倒希望透明點,當然透明給個人知道就好,知道自己的位置,該怎樣增潤,怎樣補底,學生自己判斷咯。

200904 發表於 21-12-2 11:25
我倒希望透明點,當然透明給個人知道就好,知道自己的位置,該怎樣增潤,怎樣補底,學生自己判斷咯。 ...

其實真係比較難唔公開,大部分學校有獎學金,奬狀,奬品,分別在名額,每級或每班或每科,去到第幾名

反而成績差,最好唔好太公開,可能會好打擊自信心,學生如有心追,或適應咗,想提升不是太難,最怕一早打沉咗

我都讚同透明些,個人知道越多,越好,只講分數真係無乜意思

我仔學校測考成績表係有晒各科排名、每科有幾多人考,總分級名次,而成績太差後過80名,成績表就唔會出名次。上學期/下學期各科頭十名同學名都有公佈,因為學校有獎學金有列出級頭三名同學名,4-10名有名就冇列明第幾。
其實我覺得幾好,可以清楚知道自己每科級名次同位置,沒名次嘅同學自己都知咩事就要加把勁。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-2 12:48
我仔學校測考成績表係有晒各科排名、每科有幾多人考,總分級名次,而成績太差後過80名,成績表就唔會出名 ...

貴校公報嘅手法好好喎!尤其4至10不排名次,但又不失仍然擁有份鼓勵。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-2 12:48
我仔學校測考成績表係有晒各科排名、每科有幾多人考,總分級名次,而成績太差後過80名,成績表就唔會出名 ...

呢個方法幾特別喎,大家都估估下

piglet1212 發表於 21-12-2 16:06
呢個方法幾特別喎,大家都估估下

真係估 不過學校都係想鼓勵同學,都十名內冇所謂啦。