用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC offer
樓主: chau0719
go

SC offer   [複製鏈接]

r777777 發表於 21-11-29 21:08
11月細b有offer,你地背景好好?我地普通居屋家庭,非專業,以前讀都係band 3,
學圍返成萬一個月都唔少,唔 ...

入面果D 都係普通家庭, 我住係普通屋苑, 我地個屋苑都有1X 個讀SC

我自己都係普通家庭, 其實唔明點解D 人覺得SC 係以背景收人, 我自己小朋友係入面讀, 我反而覺得入面D 小朋友真係好smart, 我自己小朋友仲係成舊飯咁

brownyam 發表於 21-11-30 10:33
回覆 FatBear318 的帖子

我反而想讀英普,唔駛出去學普通話。你係上午班定下午班? 我係粵英下午班,可唔可 ...

由下午調去上午好難調, 如果你真心想調, 最好最今日開始每半個月寫信俾學校, 我上年寫左6-7封信都調唔到, 不過調唔到就算, 因為K2 全部都係下午班架, 咁唔駛再適應時間

同埋英普班係超少班, 基本調到的機會係零

回覆 freshrose 的帖子

請問有幾多班K1? 當中有幾多班會係普英班?

freshrose 發表於 21-11-30 11:49
入面果D 都係普通家庭, 我住係普通屋苑, 我地個屋苑都有1X 個讀SC

我自己都係普通家庭, 其實唔明點解D 人 ...

咁你地應大型屋苑啦其實入面多唔多比比較?家長間? 又會唔會分小圈子,窮既唔受玩
另外入面D人係咪一樣好多外補同興趣班? K1

r777777 發表於 21-11-30 13:09
咁你地應大型屋苑啦其實入面多唔多比比較?家長間? 又會唔會分小圈子,窮既唔受玩
另外入面D人係咪一樣好多 ...

點窮法先,如果住公屋,表面唔會有乜,個心都可能唔知諗乜

SC 多中產,但一樣大把普通家庭

我覺得唔係睇屋企背景,係由段video 睇家長點lead 個小朋友,學校係揀一個家庭,成個combination rather then just a child

SC 應該係中2 鼓勵型,輕鬆愉快而大體的家庭,唔會段片不斷叫小朋友認字,認顏色,而係會帶小朋友多出去走走,眼睛看世界

r777777 發表於 21-11-30 13:09
另外入面D人係咪一樣好多 ...

無人會比較, 都無小圈子, 講真家長間唔會有好多交流, 我地係有班WHATSAPP GROUP , 但大家都只係分享下自己小朋友返學既野, 除此之外, 唔會講其他話題, 所以無人知D 其他人住係邊, 做咩職業, 有無錢, 我諗人地有錢, 都唔會大大聲話自己有錢喇

至於多唔多外補同興趣班, 呢D 真係講家長心態, 其實去到邊間學校, 都有D 家長好鍾意外補, 有D 家長唔外補, 所以外補同興趣班呢D 取決於家長而唔係學校

freshrose 發表於 21-11-30 15:12
無人會比較, 都無小圈子, 講真家長間唔會有好多交流, 我地係有班WHATSAPP GROUP , 但大家都只係分享下自己 ...

冇錯,根本冇人理你有冇錢,係小朋友返學,家長基本上只係whatapps group 吹下水

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。
再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

SC收左我小朋友K1下午校(Norfolk)

想問有冇人係住太古或者東區想car pool返學?

因為問過學校冇港島校巴:(

Kobeauyeung 發表於 21-11-30 22:56
SC收左我小朋友K1下午校(Norfolk)

我朋友住東區都搵緊保母車

其實想問點用咩準則分派去舊校定新校?係咪無得調?
新校距離地鐵站好遠,迫住校車

其實讀得SC係咪TARGET直私? 官津係咪唔需要sc?

r777777 發表於 21-12-2 12:16
其實讀得SC係咪TARGET直私? 官津係咪唔需要sc?

SC比倒小朋友嘅唔只係考唔考倒直私,而係語境,思維啓發,大膽表達自信,培養閱讀興趣!呢啲比考小學更重要

brownyam 發表於 21-11-30 12:35
回覆 freshrose 的帖子

請問有幾多班K1? 當中有幾多班會係普英班?

英普上下午各2班

回覆 ac1212 的帖子

咁少班?即係全部K1 得400個位左右?

回覆 ac1212 的帖子

仲未計原本N班直升的,即對外招生名額不多
‹ 上一主題|下一主題