用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 幫朋友阿仔問、請大家指教!
go

幫朋友阿仔問、請大家指教! [複製鏈接]

男仔,性格外向,冇特異功能,依家就讀於一間BAND1C英中,讀緊F.2,話F3想轉Band1A學校,佢F1兩次exam都係級頭5,如果F2成績都同F1差吾多,請大家推薦幾間學校,謝謝
   2    0    0    0

SteveTsang 發表於 21-11-25 19:17
男仔,性格外向,冇特異功能,依家就讀於一間BAND1C英中,讀緊F.2,話F3想轉Band1A學校,佢F1兩次exam都係級 ...

或試下  SPCC, DBS,LSC.....  

男仔,性格外向,冇特異功能,依家就讀於一間BAND1C英中,讀緊F.2,話F3想轉Band1A學校,佢F1兩次exam都係級 ...

因這兩年多人移民,相信較多中產的區,或較多人退學而有空位。

你要去心儀B1A中學網頁看吓或打去中學問下,有冇招收插班生?申請多幾間冇壞,邊間收再決定。

如果某一間B1A校少人退學,冇位你幾叻都不會收到你。

運動出色嗎? 有些運動強的B1A中學,喜歡搶這類外校生。

tpmon 發表於 21-11-25 19:30

因這兩年多人移民,相信較多中產的區,或較多人退學而有空位 ...

佢運動不強,唔該塞你的提議

我直覺,1C中學跨1A有啲難度,可以試吓SJC或1B嘅WYK。任何中學不妨一試,或者近住區嘅1A中學~~~

mcl203 發表於 21-11-25 19:45
我直覺,1C中學跨1A有啲難度,可以試吓SJC或1B嘅WYK。任何中學不妨一試,或者近住區嘅1A中學~~~
...
WYK甘容易咩?

可試直資

最近識人一個b1b級10內, 一個b1尾級3內成功插入DGS

medicine 發表於 21-11-25 19:52
WYK甘容易咩?

1A,已經推1B出嚟講下㗎啦~~~

gracelam 發表於 21-11-25 19:54

可試直資

男仔,DGS ?~~~

DGS有收體藝生,邊個途徑收係重點~~~

mcl203 發表於 21-11-25 19:55
男仔,DGS ?~~~

DGS有收體藝生,邊個途徑收係重點~~~

2個都係讀書人, 冇玩體藝!

DGS都插到, 咪叫樓主試下直資囉!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

佢有冇諗過最壞情況中三成績跟不上或因為不適應導致中四揀不到想讀既科? 明明理科人讀文科, 或文科人去讀理科都可以好大獲.

gracelam 發表於 21-11-25 19:54

可試直資
見過數間B2校,DSE前三名係好高分:第一甚至BEST6超過36分.

從這個角度睇,B1c前三插任何學校都不足奇怪.

是否代表所有的B2校或B1c校的前三名能做到如此成績?

最後,當然報名試試,試過才不會後悔.

medicine 發表於 21-11-25 20:38
見過數間B2校,DSE前三名係好高分:第一甚至BEST6超過36分.

從這個角度睇,B1c前三插任何學校都不足奇怪.

係呀!唔試唔知身體好

其實b1尾嗰個仲有伊中offer, 最後入咗DGS!

gracelam 發表於 21-11-25 20:40

係呀!唔試唔知身體好
亦係因爲有插班生,强者恆强,弱勢亦繼續~~

medicine 發表於 21-11-25 20:44

咁亦有級頭嘅唔走嘅, 始終有感情! (玩開嘅同學仔)

gracelam 發表於 21-11-25 20:47
咁亦有級頭嘅唔走嘅, 始終有感情! (玩開嘅同學仔)
目前的制度係可以有衆多的中學瓜分前列學生.

反觀内地.有爲數不少的細城市(其實縂人數亦數十萬甚至接近百萬),第一中學(或其它名稱)係可以壟斷該年當地高考前100名之中的絕大多數(係指差那麽幾個就全部,沒錯,僅僅幾個)

是否升1B 比較合適?坦白講 1C 跳去1A 是否適應到 差別真係好大

medicine 發表於 21-11-25 20:58
目前的制度係可以有衆多的中學瓜分前列學生.

佢哋由初中開始, 目標係重點高中, 入得呢類XX第一高中, 就係清北復交同嘅踏腳石!

回覆樓主:

https://std.stheadline.com/education/article/1405950/%E6%95%99%E8%82%B2-%E7%86%B1%E8%A9%B1-%E7%A7%BB%E6%B0%91%E6%BD%AE-%E7%9B%B4%E8%B3%87%E5%AD%B8%E7%94%9F%E9%9B%A2%E6%B8%AF%E6%B5%81%E5%A4%B1-%E8%8B%B1%E8%8F%AF%E5%8D%94%E6%81%A9%E6%8F%92%E7%8F%AD%E6%8B%93%E7%94%9F%E6%BA%90

https://topick.hket.com/article/3023072/%E3%80%90%E5%9C%93%E5%90%8D%E6%A0%A1%E5%A4%A2%E3%80%91%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E8%B5%B7%E6%AF%8F%E5%B9%B4%E5%90%91%E5%BF%83%E5%84%80%E5%90%8D%E6%A0%A1%E5%A0%B1%E6%8F%92%E7%8F%AD%E3%80%80%E5%A0%85%E6%AF%85%E5%A5%B3%E7%94%9F%E4%B8%8D%E6%94%BE%E6%A3%84%E4%B8%AD%E4%BA%8C%E7%B5%82%E7%8D%B2%E9%8C%84%E5%8F%96

medicine 發表於 21-11-25 20:44

見過吓DGS插班生分Set表,插班生似乎分Set並非太強~~~
‹ 上一主題|下一主題