用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 幫朋友阿仔問、請大家指教!
樓主: SteveTsang
go

幫朋友阿仔問、請大家指教! [複製鏈接]

Cliokohonda 發表於 21-11-26 10:38
不能認同1A校同學的影響必定是正面,尤其男校或女校。

學習氣氛要入到“你想”既圈子先可互補,埋堆唔係 ...

係呀!有啲B1a中學的學生的"正向"感染力不是必然存在,有時"山頭"過多影響學習氣氛。

Cliokohonda 發表於 21-11-26 10:38
不能認同1A校同學的影響必定是正面,尤其男校或女校。

學習氣氛要入到“你想”既圈子先可互補,埋堆唔係 ...

學習氣氛要入到“你想”既圈子先可互補,埋堆唔係咁易. 比較勢利既1A校,存在感同成績有一定關係。
都同意,但有能力以 插班 的方式進入 1A校,入到去都唔會係 nobody

上堂秩序同當年二線小學差不多,一樣間中有粗口有上堂玩手機

都同意,這個咪係學生質素的分別囉,但只要力爭上游,到高中揀到好科,和高質同學同班,到時你又會嫌上堂太靜啦!

Cliokohonda 發表於 21-11-26 10:45
官津冇收,只係不可見光。
明白.女官係要求放咯架.問過話係每次要放,但沒問萬一沒放咯架有咩後果.

小鹿揀學校 發表於 21-11-26 10:52
學習氣氛要入到“你想”既圈子先可互補,埋堆唔係咁易. 比較勢利既1A校,存在感同成績有一定關係。
都同意 ...
睇來我都係死讀書果類啦

PS:當年係沒理會什麽"汕頭""汕尾"

小鹿揀學校 發表於 21-11-26 10:52
都同意 ...

其實有冇可能*初中*1A级中去1C會變級頭呢?
我認為一年中學生涯難有顯著進步,尤其語文科比較需時。

阿仔有個同學來自KLN01 一線小學,跨區入左某1A 津中,每日用90分鐘返學,有一半上堂時間訓覺,今年要repeat S1。呢間1A 出名讀書氣氛好,榨盡時間係教學方面,放學又半班人以上列隊去補習社,奈何每年都有留级生。
PS : 阿仔有時話自己係弱智,讀極都唔高分。

Cliokohonda 發表於 21-11-26 11:09
其實有冇可能*初中*1A级中去1C會變級頭呢?
我認為一年中學生涯難有顯著進步,尤其語文科比較需時。

用90分鐘返學?即仲要用差不多時間放學返屋企?

摞苦來辛!然後上堂補早起的覺~~

神仙咩!再講,本來一綫小學已經係靠功課,即已經"拔"左一次苗.

medicine 發表於 21-11-26 11:23
用90分鐘返學?即仲要用差不多時間放學返屋企?

摞苦來辛!然後上堂補早起的覺~~

升中心法由始至终都係家長喜歡便可以。

Cliokohonda 發表於 21-11-26 11:38
升中心法由始至终都係家長喜歡便可以。

都仲有一班"貼地"DD嘅師奶仔由得孩子話事想讀乜就讀乜想玩乜活動就玩乜活動嘅,有時地點係遠咗DD,小孩子OK最緊要嘛!

YmOra 發表於 21-11-27 07:36
都仲有一班"貼地"DD嘅師奶仔由得孩子話事想讀乜就讀乜想玩乜活動就玩乜活動嘅,有時地點係遠咗 ...

我係其中一個貼地DD嘅師奶仔

YmOra    發表於 21-11-27 12:25
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題