用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 幫朋友阿仔問、請大家指教!
樓主: SteveTsang
go

幫朋友阿仔問、請大家指教!

回覆樓主:

https://youtu.be/JH4U2MnLrQc

回覆樓主:

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2279738/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%9A%91%E5%81%87%E5%89%8D%E5%BE%8C%E4%B8%89%E5%80%8B%E6%9C%88%E6%B5%81%E5%A4%B15200%E5%AD%B8%E7%94%9F

gracelam 發表於 21-11-25 19:54

可試直資

我都識人b1c級頭三插到DGS, 亦有級十幾的插到英華男,兩個都係冇音樂體藝,純讀書人。一來唔好太睇小b1c級頭生,確是有實力的。二來直資學校的確流失好多學生,感覺上佢哋想盡量收返啲學生,始終學生人數影響學費收入。佢哋唔係要收狀元學生,因本身已有一大堆,只要唔太差,DSE可考到4-5級保住學校條數已夠,咁b1c級頭DSE考4-5應沒問題吧!

回樓主,唔知你邊區,但其實甚麼學校也可以去試,喜歡就得。既然轉得校,冇理由只轉間高少少的,如只轉間高少少,留在原校做級頭,學校畀既機會可能更多。

WinnieCatCat 發表於 21-11-25 22:56
我都識人b1c級頭三插到DGS, 亦有級十幾的插到英華男,兩個都係冇音樂體藝,純讀書人。一來唔好太睇小b1c級 ...

1A中學收4-5級,對學校幫助係不大。1C收4-5級就有助推高成績~~~

WinnieCatCat 發表於 21-11-25 22:56
我都識人b1c級頭三插到DGS, 亦有級十幾的插到英華男,兩個都係冇音樂體藝,純讀書人。一來唔好太睇小b1c級 ...

住佐敦嘅,唔該曬你的建議

回覆樓主:

感謝大家的建議!

回覆樓主:

我又唔明何解要轉校?1A 津校真係教得好過1BC ?

回覆樓主:

除非有欺凌或上堂秩序太差外,勿憧憬1A官津比1C有更好發揮空間,功勞來自補習社而已。

mcl203 發表於 21-11-25 23:05
1A中學收4-5級,對學校幫助係不大。1C收4-5級就有助推高成績~~~

我的意思係,1A校唔需要靠收插班生推高成績,只要個插班生唔好拉低佢4+/5+個%就得,所以在學生流失的情況下,DGS呢類學校會收b1c級頭學生

WinnieCatCat 發表於 21-11-25 23:41
我的意思係,1A校唔需要靠收插班生推高成績,只要個插班生唔好拉低佢4+/5+個%就得,所以在學生流失的情況 ...

所以其實可以調返轉睇,你交唔到比平均好嘅成績,佢收你插班嘅機會會有幾大,不論你係來自ABCD~~~

Cliokohonda 發表於 21-11-25 23:23
圍城效應

洋蔥頭媽咪    發表於 21-11-26 09:29

如果冇其他校園問題真係未必需要轉,級頭唔當去當透明人唔係個個都適應得好。資源有限,學校會將D資源、機會傾瀉到邊樹顯而易見。

如果1c 級5 轉1a,重新適應應該都要半年至一年。例如朋友,交通,最重要係轉校就變左平凡人 ,落差一定有,但唔試又唔心息(我估)

個人建議係中二下學期最後機會轉,如果咁岩轉左去中三時唔夠人爭,攪到讀唔到想讀既科,可能個影響好大。

中學插班唔同小學,講真我唔太建議轉。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-11-26 09:29

Cliokohonda 發表於 21-11-25 23:23

同意,除非插去頂級直資。
band 1 津校轉 band 1 津校,未必有好明顯的差別。最怕係搞一大輪之後成功轉校,但無乜實質成效

不是老師的分別,而是同學的分別⋯⋯
同學質素,朋輩影響,學習氣氛,良性競爭⋯

小鹿揀學校 發表於 21-11-26 10:15
小馬~~

哎,晤岩,應該係小鹿,你好我唔係幾多啵.

宜家,唯有俾錢,先係讀到書,先可能有實質成效架.

小鹿揀學校 發表於 21-11-26 10:15

不能認同1A校同學的影響必定是正面,尤其男校或女校。

學習氣氛要入到“你想”既圈子先可互補,埋堆唔係咁易. 比較勢利既1A校,存在感同成績有一定關係。

上堂秩序同當年二線小學差不多,一樣間中有粗口有上堂玩手機,但不太清楚1C狀況。

Zleep 發表於 21-11-26 00:55
如果1c 級5 轉1a,重新適應應該都要半年至一年。例如朋友,交通,最重要係轉校就變左平凡人 ,落差一定有, ...

認同呀!真係除非要轉到的中學的"高中課程"有孩子想發展或有更大的選修機會才值得考慮呢!

Cliokohonda 發表於 21-11-26 10:38
不能認同1A校同學的影響必定是正面,尤其男校或女校。

學習氣氛要入到“你想”既圈子先可互補,埋堆唔係 ...
手機唔係收埋係咯架咩?

medicine 發表於 21-11-26 10:40
手機唔係收埋係咯架咩?

官津冇收,只係不可見光。