用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 31區小學考廿幾名自行上智是否浪費了一個機會? ...
樓主: tkinwong
go

31區小學考廿幾名自行上智是否浪費了一個機會?

回覆 肥仔爹哋 的帖子

玫瑰全英文面試,自行無band1b估計機會都不大~

tpmon 發表於 21-12-17 10:50
大抽獎難在這一刻建議。因為不知你的女兒在呈3後是B1生,還是B2生。

如果有心理準備報聖母玫瑰只是博吓玩 ...

德愛同德雅邊間好d?

0030 發表於 21-12-17 11:03
回覆 肥仔爹哋 的帖子

玫瑰全英文面試,自行無band1b估計機會都不大~

好的,明白

tpmon 發表於 21-12-17 10:50
大抽獎難在這一刻建議。因為不知你的女兒在呈3後是B1生,還是B2生。

如果有心理準備報聖母玫瑰只是博吓玩 ...

假如自行失敗,瑪利諾神父和黃棣珊大抽奬機會大嗎?

肥仔爹哋 發表於 21-12-17 12:18
假如自行失敗,瑪利諾神父和黃棣珊大抽奬機會大嗎?

你有需要4月份填大抽獎時再問啦!

肥仔爹哋 發表於 21-12-17 12:08
德愛同德雅邊間好d?

各人有各人喜好,這兩間較難說誰比誰好。

現在仍未自行交表,建議有空帶女兒坐公共交通工具去兩間中學看吓。女兒或會從校舍外觀、交通乘車上已表示了較喜歡那一間。

tpmon 發表於 21-12-17 13:31
各人有各人喜好,這兩間較難說誰比誰好。

現在仍未自行交表,建議有空帶女兒坐公共交通工具去兩間中學看 ...

好的,唔該

tkinwong 發表於 21-11-25 18:21
我女讀嗰間31區天主教小學少人住深水埗,所以入上智每年都只係一個半個,很難參考。

小女成績應只是1B左右 ...

最後自行左邊兩間

回覆樓主:

上智 自行面試取消 以錄影片段代替

http://www.htc.edu.hk/files/20220205-Cancellation%20of%20Interviews%2022-23%20v2.pdf

2022-2023 年度中一自行分配學位(最新遴選安排)

因應疫情的最新發展,原定的中一自行分配學位面試將會取消。申請人需於 2 月 28 日 (星期一) 晚上 11 時 59 分前將自行錄製的影片上載至本校指定網頁。

遴選準則如下:
小學成績(包括中英數三科) (佔40%)
操行表現及課外活動 (佔40%)
錄影片段內容 (佔20%)

......

Poyau 發表於 22-2-17 20:09
上智 自行面試取消 以錄影片段代替

http://www.htc.edu.hk/files/20220205-Cancellation%20of%20Interview ...

結果我上智和油真都無㨂,因為1B 真係唔係咁樂觀㨂這兩間。

回覆 tkinwong 的帖子

尼兩間自行要band1a且級頭先有機

tkinwong 發表於 22-2-17 20:24
結果我上智和油真都無㨂,因為1B 真係唔係咁樂觀㨂這兩間。

咁揀咩

同校自行級頭入唔到上智,級1X自行入到油真

bananaGi 發表於 22-9-20 11:20
咁揀咩

銘賢同埋一間他區1B女校。續果自行入咗女校。

tkinwong 發表於 22-9-20 13:52

返學一排, 感覺如何?

tkinwong 發表於 22-9-20 13:52

可分享是那間1B女校嗎?唔方便可PM我
阿囡今年升中,成績相約,想參考下

感謝

tkinwong 發表於 21-11-26 11:13
我都明白,所以一向無諗過報上智。

小學辦升中講座,上智校長來演講,我太太和小朋友聽完校長介紹之後, ...

考級幾才算b1A?

bananaGi 發表於 22-11-29 16:20
考級幾才算b1A?

我哋學校先生會做估算,但我唔知幾多先算1A. 我估要級10-15咗右