用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 31區小學考廿幾名自行上智是否浪費了一個機會? ...
go

31區小學考廿幾名自行上智是否浪費了一個機會?

我女讀嗰間31區天主教小學少人住深水埗,所以入上智每年都只係一個半個,很難參考。

小女成績應只是1B左右,是否唔應該報上智?如果唔夠料報上智,那是否油真更加無機?我估油真應比上智競爭更為激烈。

大家可否比比意見。謝謝!

tkinwong 發表於 21-11-25 18:21
我女讀嗰間31區天主教小學少人住深水埗,所以入上智每年都只係一個半個,很難參考。

小女成績應只是1B左右 ...

自行通常選B1A生先,但仍可照報。

就算要留在大抽獎,B1B生放乙1也有機會。

tpmon 發表於 21-11-25 18:38
自行通常選B1A生先,但仍可照報。

就算要留在大抽獎,B1B生放乙1也有機會。

大抽獎未必返深水埗。

那其實自行報油真都未必有機。我都明最穩陣係報兩間1B.

tkinwong 發表於 21-11-25 18:21

小女成績應只是1B左右 ...
已經講到好白了.莫講話31網,加埋32亦得個幾間天主教小學.

10名以後自行上智機會係麻麻.油真差不多.但大抽獎機會卻不細(指油真),因KL1仲有比油真更吸引女仔的兩個選擇:SMCC和QES.甚至還有三個BPS.估計大抽獎上智的機會應當細過油真.

既然有大抽獎的機會,又沒理由提早投降降級去報其它學校.

即,自行照樣入表上智和油真.大抽獎建議留KL1抽油真

medicine 發表於 21-11-25 18:55
已經講到好白了.莫講話31網,加埋32亦得個幾間天主教小學.

去搶果間年年執SMCC幾個位嘅小學~~~

tkinwong 發表於 21-11-25 18:54
大抽獎未必返深水埗。

那其實自行報油真都未必有機。我都明最穩陣係報兩間1B.

其實B1女生,若是心儀女校,轉去深水埗大抽獎機會更多。

- 深水埗網有三間B1女校上智、聖母玫瑰和德雅。

- 油尖旺女生通常乙1 油真/伊中/St Mary 三選一; 乙2 已填循道。我有聽過有人乙部較後位置放St Mary 居然拾雞入到,但那些信息不知是否真實?  油真和伊中應該一定要放乙1。

mcl203 發表於 21-11-25 19:03
去搶果間年年執SMCC幾個位嘅小學~~~
老實講,這是一個心理學範疇的游戲.三個BPS,十零個SMCC,五十多的QES,七十幾的油真.

曾經比較過幾年的數據,有熱門的大校,QES還比油真多.可見受歡迎程度差別.

而部分"小"學,卻不少油真.正如閣下所言,有"小"學一年獨得數個SMCC.這真不知是SMCC之福還是隱憂啦.

tpmon 發表於 21-11-25 19:12

31似乎唔值得轉網去為咗間上智喎,如樓上所言,QES,SMCC和油真係本區~~~

我初時都諗過轉返深水埗,但本身屬意循道而多於聖母玫瑰和德雅。

閣下所言差矣.
KL2得一間B1A女校.學生人數比KL1多.大抽獎機會大?還是滿足於聖母德雅?

KL1前面已經講過大概情況.

再講.KL1B1位足夠.千祈莫被分男女隊考慮的因素所影響.因這亦是心裏學範疇.假如閣下是B1男生/家長,閣下會否爲求穩陣入兩間男校從而避免跌入銘X循X?即當大多數認爲男生位多之時,男生會傾向保守而少人去爭男女校.以結果論,每年入QES的均是女多於男.這是否有啓示?

tkinwong 發表於 21-11-25 19:21
我初時都諗過轉返深水埗,但本身屬意循道而多於聖母玫瑰和德雅。

斷估,除非號碼差到好離譜,唔中乙1都乙2返啦,不過,我真係斷估,唔好信我~~~

如果屬意循道,放乙部二已經高枕無憂.乙一中意邊一間就隨便填啦.

那就不要轉網,大抽獎選乙1 油真,乙2循道。

自1油真,自2上智。(機會或不大)。

medicine 發表於 21-11-25 19:23
閣下所言差矣.
KL2得一間B1A女校.學生人數比KL1多.大抽獎機會大?還是滿足於聖母德雅?

開頭以為樓主喜歡女校,但佢也說了循道,便知女校或男女校也冇所謂。

以往見有些家長要選女校,所以推介轉深水埗網。

medicine    發表於 21-11-25 19:44

tpmon 發表於 21-11-25 19:34

那就不要轉網,大抽獎選乙1 油真,乙2循道。

其實我又諗過另一個自行組合。

自行一:上智或油真

自行二:循道。

如果入到循道,就唔洗抽獎。抽獎始終有風險。

我個人係保守嘅人,但今年很多人話可以進取啲。

tkinwong 發表於 21-11-25 19:51

不建議自行選循道。大抽獎放乙2也大機會。

自2不如選九龍城的中學更好。旅港開平、何明華銀禧、黄笏南那些都不錯。B1B生選迦密/華英機會細。

tkinwong 發表於 21-11-25 19:51

自2循道,同放統乙1循道,似乎分別不大,如果你循道已經OK~~~

mcl203 發表於 21-11-25 20:05
自2循道,同放統乙1循道,似乎分別不大,如果你循道已經OK~~~

mcl203 出名是港島區專家,現在轉了推介九龍區升中?

tpmon 發表於 21-11-25 20:10
mcl203 出名是港島區專家,現在轉了推介九龍區升中?

區細有數可以計吖嘛~~~

Bobo1210    發表於 21-11-25 20:39

mcl203 發表於 21-11-25 20:05
我係認爲自二循道同乙二差不多.

樓主自行循道的話,幾乎可以買定校服得啦.