用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 家長群的一個發言成功造成冷場效果,到底有無說錯? ...
go

家長群的一個發言成功造成冷場效果,到底有無說錯?

背景
小女學學校計劃下學期推廣電子教學,因此需要選購Ipad,學校提供兩種方案。1. 自行採購規定型號的Pad及配件,購買學校服務商軟體和服務。交由學校統一安裝程序
2. 購買學校指定型號Pad,配件(筆,保護套和貼膜服務)和保養套餐以及學校服務商軟體和服務。交由學校統一安裝程序

在家長群裡,很多家長都在討論選的pad型號舊,沒有選2代筆,以及為什麼要買套餐包含指定保護套和貼膜之類的話題。並且要求PTA出面去和學校交涉。其中又出現一些意見說學校及服務商賺錢啦,等等。

我就覺得很奇怪,明明這個pad只是一個教學的工具,與課本,作業本,練習本都是一樣的東西。
學校考慮的自然是穩定,方便維護,不希望太多不確定因素。因此統一貼膜,買統一保護套和統一型號不是合理正常的嗎?畢竟如果型號各種各樣,或者膜有些容易書寫有些不容易,出現各種問題的話。老師也不是IT轉件,如果不能及時解決,影響的還是小朋友的教學效果?
於是我就在WhatsApp谷裡表明支持學校計劃,結果可想而知群裡一片寂靜。

反思一下,我真的有說錯了嗎?

bananaGi    發表於 22-6-9 12:15

你沒錯~

只系有些家長不想浪費,覺得夠用就好,比如我女疫情前用緊三星的ipad上網課都覺得ok,宜家學校又要統一買apple的,無啦啦又要多使幾千元,我也問過老師可不可以在我的三星ipad裝電子書,學校老師都話要統一購買/使用apple 的ipad,不能用其他機,有時覺得有點浪費和無必要,變成一個小朋友兩個ipad~

lyfox 發表於 21-11-25 17:15
背景
小女學學校計劃下學期推廣電子教學,因此需要選購Ipad,學校提供兩種方案。1. 自行採購規定型號的Pad ...

沒有錯呀!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

背景
小女學學校計劃下學期推廣電子教學,因此需要選購Ipad,學校提供兩種方案。1. 自行採購規定型號的Pad ...

事實,除咗部機本身,其他都無必要要經學校指定服務提供者,一來成本貴咗,某些服務亦未必快咗。如保護套,Mon貼。既然家長可以自己買機,其他又指定用某間,做啲又唔做啲,未必個個家長認同~~~

呢d 群多數都係講多錯多

我從不入群組就係咁。人多意見多。

BTW, 阿女本身有macbook Air, 點知新校(外國)要Pro.....浪費都無計,又要買過一部。

好彩以前間中學係學校提供(借出)ipad, 唔洗買。

別太往心裡去。即使學校提供了其他選擇,也還會有家長不滿意,參見中三選科,鮮有全校都滿意選科的官津校家長。

多元化社會,就是允許各自發表意見。

指定 Mon 貼及機套的確比較少見,仲要 bundle 在套餐之內..... 通常呢兩樣係 optional 的。

通常呢 D 經學校代購,係要出 tender 搵五間公司投標的,產品內容 / 要求係學校自訂,估計負責老師在出 TENDER 前都會搵 VENDOR 傾一傾個內容 / 要求先,咁會唔會當時嗰間 VENDOR 提出要包括 mon貼及機套,而學校就全單接收呢?

Yanamami 發表於 21-11-25 20:02
我從不入群組就係咁。人多意見多。

BTW, 阿女本身有macbook Air, 點知新校(外國)要Pro.....浪費都無計, ...

只要入啱群組,都有好收獲嘅!好似,以前放咗工都會與最傾得埋嘅jm群齊齊去HappyHour飲嘢傾偈,獲益良多㗎!

電子產品我唔識,通常跟大圍,大家買咪跟囉。

從家長group角度,你講支持學校,之後靜嗮,都好過大家一起話支持,你提出不同意見,之後靜嗮

b3410 發表於 21-11-26 12:05
電子產品我唔識,通常跟大圍,大家買咪跟囉。

從家長group角度,你講支持學校,之後靜嗮,都好過大家一起 ...

天主教女校。我付鈔,你仲規管我用乜機套,學生諗法,唔係下化,機套五花八門,女仔應該介意。況且,中學生,越高年級越可以自己搞掂部機。保養費又唔係跌爛都賠。最大問題係,部機係自己買,你要管我點用,家長付鈔~~~

背景

其實唔想買配件點解唔用1.方案?

964000 發表於 21-11-26 20:35
其實唔想買配件點解唔用1.方案?
套餐中pad價格低過零售價,不過Mon和保護套嘛、選擇就太多了。我猜有些家長是覺得貴,有些是覺得不夠個性化。總之理由要多少有多少啦。

mcl203 發表於 21-11-26 17:20
天主教女校。我付鈔,你仲規管我用乜機套,學生諗法,唔係下化,機套五花八門,女仔應該介意。況且,中學 ...
不過這個pad其實是會鎖掉很多功能的。比如不可以隨意裝app,連普通Appstore都去不到。而且為了方便學校教學,學校其實也可以看到同學pad的屏幕和使用的app。我自己就覺得,與其說這是個個人pad,不如說它就是個教學工具,和練習冊課本沒有多大區別。
如果真的要作為私人用途 不如另買個pad啦。

lyfox 發表於 21-11-27 11:15
不過這個pad其實是會鎖掉很多功能的。比如不可以隨意裝app,連普通Appstore都去不到。而且為了方便學校教學 ...
所以咪會有家長會有雜音囉, 機係我買, 但學校操掌控權, 部pad变成一個device仲要年年俾保養費, 支援係咪應該學校負責? 外判就要家長付鈔? 呢啲係爭議性議題~~~

lyfox 發表於 21-11-27 11:10
套餐中pad價格低過零售價,不過Mon和保護套嘛、選擇就太多了。我猜有些家長是覺得貴,有些是覺得不夠個性化 ...

咁咪係囉,供應商想蝕頭賺尾,咁同一機價卻多了機套和mon貼,咁樣稔會唔會開心D

你哋學校第一次買?
我見D小朋友多數用最top model, 加埋keyboard case. 好好用!
本來無買keyboard 都買返

lyfox 發表於 21-11-27 11:15
不過這個pad其實是會鎖掉很多功能的。比如不可以隨意裝app,連普通Appstore都去不到。而且為了方便學校教學 ...

我仔學校就係咁,但佢哋係買Chromebook, 好多app 即使只係剪片app都唔可以裝,高小開始到中一用咗3年,加上壞壞哋,今年自己買咗部notebook比仔。

最新進展是學校放開所有9.7-11寸的pad,air 或pro,只要內存128G以上就都可以。