用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 中文讀寫轉國際學校
go

[讀障] 中文讀寫轉國際學校 [複製鏈接]

我小朋友小四, 有中文讀寫, 基本上全部有中文嘅科目都係唔合格, 但佢英文比較好, 無同佢温書都有80幾分, 講英文都算流利, 小三英文科老師覺得佢係native。
想問下有無人試過好似佢咁, 得英文合格, 而又轉到國際學校?  感謝
   1    0    0    0

Hello, my son is like this too. He is 8 years old. He is very weak in Chinese but English is good. He can read very well by himself now. I discovered he had dyslexia in primary one. Then we sent him to international school in primary 2. Now he is in year 4 already. Chinese is still very weak but at least he gained some confidence in English.

I think u can try because many students left due to migration.

回覆 Evachan^_^ 的帖子

hi, does your child's current international school provide good support for SEN students? can you give some hints as to which IS your child is attending? thank you

醒目開學勳章

回覆樓主:

咁樣中途轉學國際學校會唔會好難呢, 係咪要waiting好耐呢, 請問大家可唔可以分享一下... 我啱啱開始睇緊但係冇乜頭緒, 我係九龍城區嘅

wincat 發表於 22-1-20 16:40
咁樣中途轉學國際學校會唔會好難呢, 係咪要waiting好耐呢, 請問大家可唔可以分享一下... 我啱啱開始睇緊但 ...

小學階段容易d, 但英文不能太差,wait 耐唔耐睇你讀邊間,過"國際學校"版睇吓問吓,會多d人回答。

醒目開學勳章

bbba05 發表於 22-1-20 21:46
小學階段容易d, 但英文不能太差,wait 耐唔耐睇你讀邊間,過"國際學校"版睇吓問吓,會多d人回答。

...

現在是P2, 好的我去看看,thanks

什麼都不是 發表於 21-11-25 16:30
我小朋友小四, 有中文讀寫, 基本上全部有中文嘅科目都係唔合格, 但佢英文比較好, 無同佢温書都有80幾分, 講 ...

我囡囡情況差唔多,可PM 交流

wincat 發表於 22-1-20 21:48
現在是P2, 好的我去看看,thanks

P2 轉校已經要assessment ,通常考英文讀寫聽,如果新學校就容易入d。我會建議多考幾間,學校收再決定,學期中都有機會候補。越早入讀國際學校會比較理想。雖然未必間間有Sen support ,但每班學生比較少,通常老師都可以照顧到Sen 學生。可以培養學習嘅信心。到中學再轉其他心儀嘅學校。

我嘅小朋友都係小三轉入國際學校讀year 4,英文嘅能力進步咗好多。中文科就多閱讀少書寫,keep 到閱讀同講嘅能力,冇咁辛苦

醒目開學勳章

Imolimama 發表於 22-2-8 19:04
P2 轉校已經要assessment ,通常考英文讀寫聽,如果新學校就容易入d。我會建議多考幾間,學校收再決定,學 ...

謝謝你

回覆 Imolimama 的帖子

好, 已pm

我仔情況同大家差不多, 今年小五, 有讀寫障礙 (不是ADHD),學校今個學期會提供調適,基本上係黙書差,理解力弱,導致數學解題差(英數)。但佢係學校讀得開心。而家我諗緊好唔好轉IS, 一來唔知學校有support 之後, 佢會否追得上, 二來唔知IS 有冇SEN suuport。其實想完成小六先轉,但好似所有LS 轉IS 都係, 而家apply Y7, 如果出年先apply 係讀Y8, 一來機會細, 二來好似涵接唔好。
想請教大家有咩意見?

Imolimama 發表於 22-2-8 18:46
我囡囡情況差唔多,可PM 交流

我小朋友也是,可以加入pm交流嗎?

Anfield School嘅,SEN support幾好,不過SEN嘅學費會貴d。佢哋會收家長一次性好似$2000定$3000幫你小朋友做個評估。

什麼都不是 發表於 22-5-23 15:41
回覆 Imolimama 的帖子

好, 已pm

我小朋友情況都差唔多. 可以加入交流嗎

我小朋友情況都差唔多. 可以加入交流嗎

我仔都係,今年小4啦,仲未識睇中文題目,作文唔駛諗,得英文比較好,我都唔知點算

什麼都不是 發表於 21-11-25 16:30
我小朋友小四, 有中文讀寫, 基本上全部有中文嘅科目都係唔合格, 但佢英文比較好, 無同佢温書都有80幾分, 講 ...

好適合國際,唔係放棄中文,係因為用pinyin 同簡休字學中文,可分stream反而冇壓力,主科用返自己擅長的英文學習,起碼有一個語言專長,好過比中文攬抄。

大家好^_^
我都搵緊有冇適合小朋友國際學校
佢傳統津校真係搞唔掂
溫哂都唔合格 得科英文90
想問下有冇邊間IS適合中文讀障?
可否一齊交流下 好徬徨

醒目開學勳章

回覆樓主:

不如大家交流下
之前忙大嘅學業, 一路等細依個學校做評估,二年班尾終於做了評估,屬於唔係最嚴重嘅讀寫 但係都係歸入咗喺讀寫入面,學校得加時但沒有其他讀卷之類

回覆 ccaanyt 的帖子

我女已經六年級,係咪應該直接轉國際學校呢?
‹ 上一主題|下一主題