用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請教朗思國際小學think international school
go

[小學] 請教朗思國際小學think international school [複製鏈接]

你好啊請問有冇用家?
小朋友曾經讀過或者而家讀緊?
想問吓學校嘅英文程度如何?
老師係咪all native speaker?
功課如何?可唔可以成功轉入其他學校?
   0    0    0    0

英文好,小朋友入左去之後寫同講好流暢,先生all native, 中文係traditional chinese.

我見到同學仔去其它學校冇難度呀

回覆 monkichiii 的帖子

請問一班幾多人?每級幾多人?

monkichiii 發表於 21-11-25 14:42
英文好,小朋友入左去之後寫同講好流暢,先生all native, 中文係traditional chinese.

超級感謝你的回覆!

請問學校會否教品德等等?
因為知道有一些國際學校他們也沒有提供這些課程,學生比較寬鬆。

老師all native speakers.
學習開心。
EY1-2 12人
Y1 or above 15-20人

回覆 babyfever123 的帖子

Community school, 校風比較純樸
校長叫得出全校小朋友名老師caring, office staff 同學校EE都nice ga
師生比例低, 小朋友情況可說是一眼睇清
不同年級的小朋友也會互相認識
也不必擔心有行為太寬鬆的問題

PYP program 很少另外拆開一科德行科之類
但Learner profiles 會貫穿各科目
(而Leaner profiles就係講緊我哋要成為一個點樣嘅人
如唔係讀開PYP, 可以上IBO網站睇下
因為這部分有少許抽象)

希望資料幫到你

yezizhu 發表於 21-11-26 17:46

Community school, 校風比較純樸

你的講解真的很詳細!
非常多謝你的解答!

babyfever123 發表於 21-11-25 12:35
你好啊請問有冇用家?

另外想請教一下
Student mix 係咪因為比較local ?

感覺好似唔算比較受歡迎嘅IS.
唔知係唔係呢?

babyfever123 發表於 21-11-27 14:58
另外想請教一下
無一條龍上中學既IS係無咁受歡迎。
特別一提,個學舍比較舊。你去參觀下,會覺得課室同local課室都好似。

no, mix 唔係全local, 有外國有本地.整體學校很好.

babyfever123 發表於 21-11-27 14:58
另外想請教一下

本地學生比例可以參考以下,
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/612278/%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E9%80%BE%E5%8D%8A%E8%B6%85%E6%94%B6%E6%9C%AC%E5%9C%B0%E7%94%9F-%E5%AE%A3%E9%81%93%E6%9C%83%E5%8A%89%E5%B9%B3%E9%BD%8B%E8%BF%91%E4%B9%9D%E6%88%90%E7%82%BA%E6%9C%AC%E5%9C%B0%E7%94%9F

babyfever123 發表於 21-11-25 12:35
你好啊請問有冇用家?

請問學校培養同學仔閱讀風氣如何呢?
中文程度有冇需要外面補習?
多謝大家

gasor 發表於 21-11-25 18:38
老師all native speakers.
學習開心。
EY1-2 12人
留意學校行政幾差下,及學校細和舊。

gasor 發表於 21-12-3 09:14
留意學校行政幾差下,及學校細和舊。

我又唔覺行政唔好,4年用家,全部staff caring 到不得了。

回覆樓主:

阿仔今年8月才入學,初時都有concern校舍細,但原來都幾多外出活動,例如去聽管弦樂團,去睇電影,去睇drama。
老師,職員都好關心小朋友。

愚傑 發表於 21-11-29 20:49
無一條龍上中學既IS係無咁受歡迎。
特別一提,個學舍比較舊。你去參觀下,會覺得課室同local課室都好似。
...

多謝你嘅回覆!我已經去咗參觀,同樣感受。
但係啲職員係好好嘅
‹ 上一主題|下一主題