用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Please delete
go

Please delete

Delete

回覆樓主:

Delete

behappypapa 發表於 21-11-25 12:54
中丶數文冇教快,但英文比一般小學深。如果得1.5小時考3科,似乎冇作文。另外提一提,在學期中插班,支援好 ...

謝謝

behappypapa 發表於 21-11-25 12:54
中丶數文冇教快,但英文比一般小學深。如果得1.5小時考3科,似乎冇作文。另外提一提,在學期中插班,支援好 ...

樓主問一呂。不是沙呂。

一呂數學有教快半年㗎,你睇下書單就知。

piglover 發表於 21-11-25 16:34
樓主問一呂。不是沙呂。

一呂數學有教快半年㗎,你睇下書單就知。

Delete

wishcome 發表於 21-11-25 16:45
謝謝你,小女在沙田二線小學考級頭,其實學校都給她很多機會,女兒也不捨得學校同學,但考慮到一呂聯系中 ...
我會建議小朋友喺冇加操嘅情況下學校都收佢插班先最理想,如果靠加操先入到即筆試果刻未能反映小朋友平日average水平,入讀後可能只係中游位置或要靠額外努力要去返級頭,咁小朋友收成績表見排名下滑有機會打擊自信,越讀越冇心機。相反用平日表現都考到插班則代表入讀後只要如常發揮都足以達標學校期望,咁家長小朋友都讀得開心d遊刃有餘,good luck

kisani 發表於 21-11-25 18:07
我會建議小朋友喺冇加操嘅情況下學校都收佢插班先最理想,如果靠加操先入到即筆試果刻未能反映小朋友平日av ...

Delete

wishcome 發表於 21-11-25 18:20
謝謝你,這就是我們的想法,我覺得在冇操練下,如果她都能入到,那麼我們相信她在一呂學習上應該問題不大 ...

冇錯,適應新環境、新嘅教學測考模式、結交新朋友etc 其實冇想像中咁易,始終喺舊校已好幾年到新校要重新磨合。相較男仔易打成一片,女仔普遍多小圈子,要埋堆都要睇埋小朋友性格外向/內向等,除左學術keep唔keep到,家長更值得關注小朋友心理層面是否能適應得好~最關鍵一點係有offer後盡量交返比小朋友做決定,佢考慮過後都決定轉通常先會讀得開心~

我小朋友當年也是插三年級下學期, 據小朋友講數學科考卷有考深半年, 中英就無吔特別, 但做卷要做得快, 小朋友當日都有3,4題中文未做哂, 同日亦有一個同考三下的學生, 佢係全份英文卷都無做(時間不夠), 我小朋友考前都無做任何預備, 我們覺得如果係無準備的情況下考入, 那才能証明小朋友有能力在此繼續學業. p.s. 中英都無考作文

kisani 發表於 21-11-26 09:26
冇錯,適應新環境、新嘅教學測考模式、結交新朋友etc 其實冇想像中咁易,始終喺舊校已好幾年到新校要重新 ...

Delete

kathyhokw 發表於 21-11-26 09:59
我小朋友當年也是插三年級下學期, 據小朋友講數學科考卷有考深半年, 中英就無吔特別, 但做卷要做得快, 小朋 ...

謝謝你的回覆,請問一呂最後有收你小朋友插班嗎?你們有沒有接受offer呀?

二線同一線2個世界,唔好俾二線級頭蒙蔽,到你考入一線讀時就會發現你小三下學期才插班係算遲

祝你成功

Zleep 發表於 21-11-26 10:36
二線同一線2個世界,唔好俾二線級頭蒙蔽,到你考入一線讀時就會發現你小三下學期才插班係算遲

祝你 ...

Delete

數學有無教深看你怎樣判斷。 小兒4年級上學期已教了5上的8個方向,不用買5上書直接教的,所以看書單也不足以反映真實情況。
英文沒書,全note式,而且考試不會教乜考乜;除了常識,中英數的考試範圍說明會包括「已學會智識」,所以個人感覺不是深,是到底基礎夠不夠穩固,夠的話,卷其實不是真的難到上天。

我喜歡一呂的教學,小朋友讀得開心,氣氛也好,功課不是很多(平均一天4-5樣),所以讀起來和happy school 一樣,但學校的考試想考好,要自下苦功。

ssss4s 發表於 21-11-26 10:51
數學有無教深看你怎樣判斷。 小兒4年級上學期已教了5上的8個方向,不用買5上書直接教的,所以看書單也不足 ...
請問一呂多唔多活動?因為成日聽番都係學術好,運動音樂stem方面係咪唔係好著重?

ssss4s 發表於 21-11-26 10:51
數學有無教深看你怎樣判斷。 小兒4年級上學期已教了5上的8個方向,不用買5上書直接教的,所以看書單也不足 ...

謝謝你的分享,請問一呂是3考嗎?除了考試外,平時會唔會好多小測?我都聽說一呂換了校長後功課不多,唔算谷,有時我也在想,點解要呂升中成績咁好呀,係唔係家長都好努力發力呢?

sugar1redbean 發表於 21-11-26 10:59
請問一呂多唔多活動?因為成日聽番都係學術好,運動音樂stem方面係咪唔係好著重? ...

多唔多睇你參唔參加喎,但點都一文一武啦

wishcome 發表於 21-11-26 11:02
謝謝你的分享,請問一呂是3考嗎?除了考試外,平時會唔會好多小測?我都聽說一呂換了校長後功課不多,唔算 ...

是3考,不多小測,至於成績呢樣野,平時有花時間,不會差。

我不如咁講,學校考試既試卷,是會分到平時勤不勤力,本身潛質係叻定唔叻,上堂留不留心,考試前有沒有溫習。

wishcome 發表於 21-11-26 10:39
我都明白一線,特別係一呂競爭好大,如果在一呂能夠成績中上已經好滿意,請問你知唔知一呂測考是不是考得 ...
我不是讀一呂的,但都係二線插一線,插後小朋友進步很大,成績就要等一月期考完先知。但如果你求好中學的話,只能說,二線級頭上band 1中學會有個樽頸位,即係你想再向上就會因為學校拖住你後腿,而一線小學升中,你可以望更遠,所以好睇家長你同小朋友是向著什麼方向。

如果覺得級頭happy,中學不求神中神校,相信接上band 1 中學都冇問題,可以保持住而家既成績就夠,相信對呢3年都係輕鬆。

如果你想再望高點,就一定要轉一呂,起碼聯繫有保證,就算你考頭30-40都應該有呂中入場卷(大抽獎),但風險就係入到一呂,會唔會跟唔上。

以上兩者2選1的話,我會選後者,搏一搏,單車變摩托,唔駛太care 舊校人同事,朋友呢d 一轉左校,就之前果間咩老師咩老死同學都忘記得一乾二淨。

至於點解會叻d…,我都不清楚,只能說若你想跟到學校既進度,考試想拿高分,學生一定會做額外野鞏固已學知識,不像某些學校,操到傻,去到考試係「鬥小心」,叻個班可以全部95-100。