用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中跨區九龍城小學升東區中學
樓主: panda011230
go

升中跨區九龍城小學升東區中學 [複製鏈接]

panda011230 發表於 21-11-24 19:09
其實我都好想女女讀女校,但佢好似好抗拒
但係嘉諾撒本身有小學部直升,變相大抽獎嘅學位會唔會好 ...

嘉諾撒學校(小學)是男女校,女多男小。看以下升中派位。有一部份成績較好的學生會申請去外邊較好的B1中學。

https://canossahk.friendlyportalsystem.com/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=13&pageId=804&cpmId=915

東區成績top 的女生會選擇庇埋羅士、外區B1A/B1B女校和各區B1男女校。相對地,在東區不是B1女生的首選。在這情況下仍有位收外校的B1女生。

tpmon 發表於 21-11-24 19:39
嘉諾撒學校(小學)是男女校,女多男小。看以下升中派位。有一部份成績較好的學生會申請去外邊較好的B1中學 ...

最好當然去灣仔同中西區

tkhhung 發表於 21-11-24 19:43
最好當然去灣仔同中西區
其實係九龍城已夠好,根本無必要轉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tkhhung 發表於 21-11-24 19:43
最好當然去灣仔同中西區

港島區B1女仔好像互相誇區。

- 中西區、灣仔B1女生可能會自行其中一間選BPS

- 東區B1女生可能會自行其中一間選YWGS、MSS、TLMSHK

hkpapa852 發表於 21-11-24 22:10
其實係九龍城已夠好,根本無必要轉

樓主家住東區 方便上學

tkhhung 發表於 21-11-24 22:13
樓主家住東區 方便上學

B1男女校在九龍城和東區都好。

B1女校在中西區、灣仔相對較多和好。

tpmon 發表於 21-11-24 22:17
B1男女校在九龍城和東區都好。

B1女校在中西區、灣仔相對較多和好。

上到中學 我不喜歡男女校 除cc 外

不過樓主都要看餸食飯 B1尾成績 抽倒B1A 如BPS 未沒頂得住課程 切記貪心 適合最重要

panda011230 發表於 21-11-24 18:08
因為搬咗去東區住,所以唔打算幫小女揀返九龍城區了!今年6年級辛苦一年過海返學
...

樓主申請轉校網大抽獎前請三思。

連EK 高人資深會員hkpapa852 都不建議你轉。

九龍城區所謂一線官津小學,升讀B1中學既百份比都係不高。如果唔係校內top 20%內,轉網有一定風險。
如果唔係一線小學,風險更高
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tkhhung 發表於 21-11-24 22:19
上到中學 我不喜歡男女校 除cc 外

中西區和灣仔B1學生,如果喜歡男女校又不想過海,咪又要去東區找機會!

hkpapa852 發表於 21-11-24 22:28
九龍城區所謂一線官津小學,升讀B1中學既百份比都係不高。如果唔係校內top 20%內,轉網有一定風險。
如果唔 ...

同意 最怕邊緣人

tpmon 發表於 21-11-24 22:35
中西區和灣仔B1學生,如果喜歡男女校又不想過海,咪又要去東區找機會!

這兩區好少會再轉區 太多好中學 除想升grade 另計 (band 2 升 band 1)

tkhhung 發表於 21-11-24 22:39
這兩區好少會再轉區 太多好中學 除想升grade 另計 (band 2 升 band 1)

在這兩區B1生不喜歡讀女校或男校的,也迫住要讀單性學校?

hkpapa852 發表於 21-11-24 22:28
如果唔 ...

下…..你咁講我好驚喎!家住小西灣小朋友過海返學時間太長太辛苦了!依家每日巴士來回都成3個鐘!所以必須跨區返嚟東區,請問我應該點排最保險!

panda011230 發表於 21-11-24 23:23
下…..你咁講我好驚喎!家住小西灣小朋友過海返學時間太長太辛苦了!依家每日巴士來回都成3個鐘!所以必須 ...

其實近年,東區兩間1C都係表現平平,嘉諾撒和筲官,只可以提你自己考慮下,見你本身係九龍城網。不過又係咁講,讀書靠自己,自己掂就得~~~

panda011230 發表於 21-11-24 23:23
下…..你咁講我好驚喎!家住小西灣小朋友過海返學時間太長太辛苦了!依家每日巴士來回都成3個鐘!所以必須 ...

如果你轉返東區,又係真B1生,去到統一可以放心,亦可以隨心所欲式選校,東區英中位應該係足夠嘅,尤其是放嘉諾撒或筲官係乙1,呢兩間似乎有收到B2生~~~

mcl203 發表於 21-11-24 23:35
如果你轉返東區,又係真B1生,去到統一可以放心,亦可以隨心所欲式選校,東區英中位應該係足夠嘅,尤其是 ...

咁依家都好難講!最驚係個女呈分試失手!到時咩都唔洗諗

panda011230 發表於 21-11-24 23:39

自己決定啦,始終車程問題。九龍城網係好過東區~~~

panda011230 發表於 21-11-24 23:39

呈分試失手就麻煩。

因為申請轉校網,是等不到呈3出成績已截止。

直資中華基金2月尾/3月初出offer,是在申請轉校網截止之後。

好的九龍城Band 2校,一樣比東區的多。
‹ 上一主題|下一主題