用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中跨區九龍城小學升東區中學
go

升中跨區九龍城小學升東區中學

女兒應是b1尾成績,如大抽獎揀回住址東區的聖馬可、筲官、嘉諾撒機會大嗎?應甚排位?還是直接揀b2頭安全d?
謝謝

panda011230 發表於 21-11-24 15:20
女兒應是b1尾成績,如大抽獎揀回住址東區的聖馬可、筲官、嘉諾撒機會大嗎?應甚排位?還是直接揀b2頭安全d? ...

九龍城轉東區網大抽獎應保持到原來Banding。大抽獎要計埋呈3的成績,記住要keep住B1 成績,否則跌到overall 為Band 2生唔抵。

女生B1位(如果有選女校)在東區網足夠。

如是B1生,大抽獎乙1可選Band 1A校庇理羅士/張祝珊/中婦。如不想入讀書要求咁高的B1A校,大抽獎乙1可選聖馬可(Band 1B)/港島民生(Band 1B),乙2可選筲官(Band 1C),乙3可選嘉諾撒(Band 1C)。

至於自行,看你喜歡與否留在大抽獎博入更高Banding的中學。如想玩大抽獎,自行可進取一點; 如不想玩大抽獎,自行筲官(Band 1C)和嘉諾撒(Band 1C)機會較高。

tpmon 發表於 21-11-24 15:45

九龍城轉東區網大抽獎應保持到原來Banding。大抽獎要計埋呈3 ...

先謝謝解答!
但以我所知跨區都不是會跌banding的嗎?如乙一揀b1a會唔會太危險而唔知派咗去邊間!另外又想問衛理又應放第幾會好d?
自行都會,但未諗好邊兩間好!
但直資中華基金都會試下!請問又覺得這間如何?

panda011230 發表於 21-11-24 16:40
先謝謝解答!
但以我所知跨區都不是會跌banding的嗎?如乙一揀b1a會唔會太危險而唔知派咗去邊間!另外又想 ...

因九龍城網是强校網,比東區校網強,咁轉不會跌Band。相反,弱校網Band 1C生轉去強校網,有機會會跌Band 成為Band 2A 生。

大抽獎時,Band 1A/1B/1C 生在同一個pool 抽,大家講lucky (隨機號碼靚不靚)。

不過若抽獎入到Band 1A 校讀,有心理準備Band 1C生會考包尾那幾個,這種環境壓力比較大。

衛理是東區最好Band 2A 校,Band 1生在大抽獎應填晒本區Band 1校+外區借位給東區的Band 1校,才跟住填衛理。以住見東區Band 1女生最保守的乙4填衛理,非常進取的乙1x 才填衛理都有。 看你的性格是保守還是進取。

直資中華基金(Band 1C)也不錯,STREAM 方面強。

Arabellahk    發表於 21-11-25 00:58

回覆樓主:

來屆雙數學年,中婦、港島民生和聖馬可三間各加開一班; 張祝珊會減一班。

panda011230 發表於 21-11-24 16:40
先謝謝解答!
但以我所知跨區都不是會跌banding的嗎?如乙一揀b1a會唔會太危險而唔知派咗去邊間!另外又想 ...

除非交通考慮,升中似乎唔轉網會好少少,九龍城多英中,又可以省卻任何隱藏風險~~~

回覆樓主:

庇埋羅士/張祝柵/中婦這三間都是Band 1A校,在大抽獎通常要放乙一才有機會。

嘉諾撒是Band 1女生止蝕choice。

回覆樓主:

若不轉校網,九龍城的Band 1中學很多也很好。

選瑪利諾修院、迦密、華英競爭較大。跟住旅港開平、何明華銀禧、黄笏南也好多人喜歡。另外聖家、九真、丘佐榮也是Band 1校。

如不想玩大抽獎,Band 1C生自行Band 1C 校丘佐榮機會較大。

mcl203 發表於 21-11-24 17:38
除非交通考慮,升中似乎唔轉網會好少少,九龍城多英中,又可以省卻任何隱藏風險~~~
...

因為搬咗去東區住,所以唔打算幫小女揀返九龍城區了!今年6年級辛苦一年過海返學

tpmon 發表於 21-11-24 17:24
因九龍城網是强校網,比東區校網強,咁轉不會跌Band。相反,弱校網Band 1C生轉去強校網,有機會會跌Band  ...

非常清楚明白
小女成績都應該係b1c左右,所以都應該唔會揀b1a了,諗住幫佢揀返b1b-b2a學校穩陣d

tpmon 發表於 21-11-24 17:41
庇埋羅士/張祝柵/中婦這三間都是Band 1A校,在大抽獎通常要放乙一才有機會。

嘉諾撒是Band 1女生止蝕choic ...

我這樣排可以嗎?
乙一聖馬何,乙二筲官,乙三嘉諾撒,乙四衛理!這樣算保守嗎!
謝謝(emoji)(emoji)

panda011230 發表於 21-11-24 18:21
我這樣排可以嗎?
乙一聖馬何,乙二筲官,乙三嘉諾撒,乙四衛理!這樣算保守嗎!
謝謝(emoji)(emoji)

可以咁排。我見你發布的信息,性格上比較保守。

但make sure 考完呈3仍是Band 1生,才可咁填。  Band 2生乙一已要填衛理。

tpmon 發表於 21-11-24 18:28
可以咁排。我見你發布的信息,性格上比較保守。

但make sure 考完呈3仍是Band 1生,才可咁填。  Band 2生 ...

知道!謝謝解答

回覆樓主:

提提你轉校網大抽獎,要經小學申請,通常第1次和第2次小學校內截止日期是12月和2月。

要交住址証明正本(父親及/或母親的名)和一份副本。接受打釐印租約、差餉、水電煤、家居電話單。不接受手提電話單和銀行月結單。

東區band 1 學校好多 但真正最top 只有BPS 同張祝珊吧 可以就選女校給女女 去年大抽獎各區學校名額有無?

tpmon 發表於 21-11-24 18:48
提提你轉校網大抽獎,要經小學申請,通常第1次和第2次小學校內截止日期是12月和2月。

要交住址証明正本(父 ...

多謝提醒

tkhhung 發表於 21-11-24 18:55
東區band 1 學校好多 但真正最top 只有BPS 同張祝珊吧 可以就選女校給女女 去年大抽獎各區學校名額有無?
...

其實我都好想女女讀女校,但佢好似好抗拒
但係嘉諾撒本身有小學部直升,變相大抽獎嘅學位會唔會好少又難派咗呢

panda011230 發表於 21-11-24 19:09
其實我都好想女女讀女校,但佢好似好抗拒
但係嘉諾撒本身有小學部直升,變相大抽獎嘅學位會唔會好 ...

做定功課 才決定自行學校

tkhhung 發表於 21-11-24 19:11
做定功課 才決定自行學校

謝謝

panda011230 發表於 21-11-24 15:20
女兒應是b1尾成績,如大抽獎揀回住址東區的聖馬可、筲官、嘉諾撒機會大嗎?應甚排位?還是直接揀b2頭安全d? ...

或試自行首選 嘉諾撒 都不錯