用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 15分入MCS
go

15分入MCS

真係諗都冇諗過15分會得
其實有冇人20分唔入? 姑果有既話就一定係呢個專家老吹

https://www.hk01.com/親子/704379/小一自行分配學位喇沙舊生兒子25分入-升學專家-有15分入瑪利諾

回覆 hkhk8888 的帖子

20不入在此!

醒目開學勳章 王國長老

無可能啦,點會25分收我晒20分又收得晒,仲竟然有15分入到

hkhk8888 發表於 21-11-24 14:39

呢個專家相信呢單新聞先奇怪, 仲可以解釋點解會收, 唔會認為係d人吹水

應該大量廿分不入,安慰朋友都安慰左一日

專家可以賴讀者計錯分,一場誤會

回覆樓主:

大女真係15分入,不過係統一派位嗰陣派到,唔係自行15分入。到依家仲有好多家長會問緊如果有??分大抽獎有無機會。難得呢位專家同佢一齊癲。

15分入,咁都信!用腦諗下就知真假啦!

回覆 General99 的帖子

因為有傳果位15分自行入的,係用discretionary place by school principal 哩個方法特別入

醒目開學勳章 王國長老

memelala 發表於 21-11-24 15:58
回覆 General99 的帖子

因為有傳果位15分自行入的,係用discretionary place by school principal 哩個方 ...

講緊小學,邊有呢枝歌仔唱

回覆 creambun 的帖子

阿專家fb親自覆我,話果位家長堅持自己15分入,而且話mcs gp不止一位15分,咁好奇怪,好唔公平。想請問有無其他人20分係不入?我想知自己有無填錯自己分數

mechanics10 發表於 21-11-24 15:04
呢個專家相信呢單新聞先奇怪, 仲可以解釋點解會收, 唔會認為係d人吹水
呢D真係正宗既 "獻醜不如藏掘", 最幣係自己 SeXen 咗都唔知
唔知個D俾完錢諗住搵佢做顧問既家長, 見到呢篇報導有咩感覺呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

dimdimfafa 發表於 21-11-24 16:54

阿專家fb親自覆我,話果位家長堅持自己15分入,而且話mcs gp不止一位15分,咁好奇怪 ...

我想知個位家長入咗邊個group?以我所知MCS offer group係冇人講過15分入

dimdimfafa 發表於 21-11-24 16:54

阿專家fb親自覆我,話果位家長堅持自己15分入,而且話mcs gp不止一位15分,咁好奇怪 ...

唔知專家有無問清楚個幾位家長究竟係上年11月(自行派彩)定今年6月(大抽獎派彩)入到MCS呢(emoji) (如果今年已讀緊小一)

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 21-11-24 18:04
呢D真係正宗既 "獻醜不如藏掘", 最幣係自己 SeXen 咗都唔知
唔知個D俾完錢諗住搵佢做顧問既家長, 見到呢篇 ...

真係,會信果下好嘢
呢個派位制度行咗成廿年啦,自行只能抽籤佢唔知?20分未有位一定唔到15分佢唔知?唔通佢d客無MCS 20分?

Charlotte_mom 發表於 21-11-24 16:04
講緊小學,邊有呢枝歌仔唱

MCS 自行收75人 無超收
見有1人號碼1字頭 其餘74人9字頭
讀問1字頭代表什麼

POA_Discretionary Place Admission Result
http://www.mcsps.edu.hk/Popupnews/popup3.html

http://www.mcsps.edu.hk/news/2022POA_Discretionary%20Place%20Admission%20Result.pdf

回覆樓主:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3863461

隔離post都有聲稱15分入呀

Lightwriter 發表於 21-11-25 00:34
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3863461

隔離post都有聲稱15分入呀

SMCS 自行收50人 無超收
同見1人號碼1字頭 其餘49人9字頭
知唔知1字頭代表什麼?

2022-2023 小一入學 自行分配學位  取錄名單
http://smcs.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//news/p1/2021_2022/Admission_1637542200.pdf

Poyau 發表於 21-11-25 00:57
SMCS 自行收50人 無超收
同見1人號碼1字頭 其餘49人9字頭
知唔知1字頭代表什麼?
我印象中學校派的表係9字頭,如果自己去民政處拎o既表就係1字頭...

網上申請