用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城名校網中一學位需求急跌700人 剩550學位逾半學校 ...
go

九龍城名校網中一學位需求急跌700人 剩550學位逾半學校或需.   [複製鏈接]

本報獲悉,教育局推算原本「僧多粥少」的九龍城名校網,來年中一學位過剩550個。

移民潮加上出生率低影響,教育局預告中學適齡人口將出現結構性下降,本報獲悉原本「僧多粥少」的九龍城名校網,來年中一學額需求急跌700人,令區內中一學位過剩550個,推算削減至少22班中一,區內大半數學校或需削班。

有區內校長分析,該區學生減少主要受移民潮衝擊,料區內Band 3官津校較受影響;另一邊廂有黃大仙區校長憂慮進一步被吸走生源,學界促教育局盡快推出針對全港學界的穩定政策。

去年估算供不應求 料涉移民潮

據教育局上月向立法會提交文件指,2022年適齡升中人口為63,100人,預告中學適齡人口將出現結構性下降,教育局昨宣布停辦黃大仙龍翔官立中學,是繼香港仔香島道官立小學後,第二間因適齡學童人口下降而停辦的官校。

據本報取得教育局向學界提供的2022/23學年中一學額供求預測數據,九龍城區是學生流失的重災區,中一學額由去年估算供不應求、尚欠100個學額,最新預測變成「供過於求」,更料明年出現550個剩餘學額;對區內中一學額需求由原本估算的5,200人,急跌700人至4,500人,減幅13.5%;但來年區內中一學額供應估算僅微減50個,至5,050個;有區內校長引述局方在九龍城區校長會面上,明言學位需求下跌或與移民潮有關。

有九龍城中學校長分析,當局原先估算主要基於出生率下跌等因素,當時移民潮情況亦「無咁犀利」,而該校網涉九龍塘及何文田等多間傳統名校,「學生家庭經濟條件好,移民流失機會都大啲」,加上隨着愈來愈多大灣區學校成立,疫情影響持續,近兩年亦無新來港學童,導致學額需求急跌。

校長促教局 採措施減學界震盪

該校長續指,按中學開班綫是25人一班,推算「最少唔見咗22班(中一)」,倘部分學校每班收生多於25人,或令區內其他學校、特別是派位組別較低的官立及資助學校影響更大。他促請教育局未來採取應對措施時,從提升教學效能等方向入手,盡量減少對學界的震盪。

至於教育局昨宣布停辦龍翔官立中學所屬的黃大仙區,局方指區內亦有較多剩餘學位;據文件顯示,該區明年預測有多達350個剩餘中一學位;九龍區合計有800個剩餘學額。(詳見表)

黃大仙區有中學校長坦言,區內人口老化問題持續多年,擔心或會有升中派位成績不理想的學生,跨區到九龍城就讀。

黃大仙區中學校長會主席校長劉瑤紅亦指,區內學生流失至鄰近生源不足的地區,屬正常情況,惟黃大仙區中學學額供求失衡問題,亦受政府多年來的規劃政策影響。

她促請教育局平衡個別地區學額供求之餘,更應針對全港性的學生人口下降問題,推出整體穩定政策以應對。

9    0    0    0

明年如果通關,之前中港兩地返學的同學返來,好快又會full

所以今年升中同學一定要把握好自行機會。

21年升中53000 人, 22年升中63000 人. 其實競爭大左好多下.
今年自行宜保守

b3410 發表於 21-11-24 09:47

所以今年升中同學一定要把握好自行機會。 ...

封關期間都無阻部分跨境小六學生升中中學開學一直係同步zoom上堂,仲有另外一種方法就唔方便喺呢度講啦。

回覆樓主:

睇隔離小一都恐怖啦,連St Mary 15分都抽入。

Arabellahk    發表於 21-12-2 13:43

嘩!真係估唔到"九龍城區"的移民指數那麼高,有實力移民嘅家庭比例咁犀利。

kirstyau 發表於 21-11-24 11:09

嗰位樓主自己都唔知自己幾多分  

問吓問吓其實係20分入
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-11-24 11:21
嗰位樓主自己都唔知自己幾多分   

問吓問吓其實係20分入

甘都正常D。

b3410 發表於 21-11-24 09:47

所以今年升中同學一定要把握好自行機會。 ...
通關其實都係影響新界學位, 應該無乜跨境同學會跨去九龍城吧! 而且有D係國內都已經搵好學校, 通關都未必再返香港了。

咁今年LS 是否可收晒所有25分?

gigayan 發表於 21-11-24 11:36
通關其實都係影響新界學位, 應該無乜跨境同學會跨去九龍城吧! 而且有D係國內都已經搵好學校, 通關都未必再 ...

也不是。有些較有實力的國內家庭,會在九龍和港島租樓/買樓,爭名校的Band 1學位。

b3410    發表於 21-11-24 16:42

clz 發表於 21-11-24 09:53
21年升中53000 人, 22年升中63000 人. 其實競爭大左好多下.
今年自行宜保守
又係統計偽術......
21年53000人係指有學期初估計會參加派位人數 (最終只有52055人參加派位)
22年63000人升中, 係包括晒所有不會參加派位既學生, 即係計埋國際學校既學生 (21年計埋呢D學生, 總人數都有~61000啦!)

根本兩個數字代表緊唔同既嘢, 報紙佬又求其放埋一齊

Arabellahk    發表於 21-12-2 13:45
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kirstyau 發表於 21-11-24 11:09

唔係下話.....

bananaGi 發表於 21-11-24 12:26
唔係下話.....

睇完應該計錯分。有20

YmOra 發表於 21-11-24 11:18
嘩!真係估唔到"九龍城區"的移民指數那麼高,有實力移民嘅家庭比例咁犀利。
因為有條太子道...

bananaGi 發表於 21-11-24 12:28
因為有條太子道...

係喎!!太子道“入口”處,左邊有九龍塘,右邊有何文田,財氣十足。

gigayan 發表於 21-11-24 11:36
通關其實都係影響新界學位, 應該無乜跨境同學會跨去九龍城吧! 而且有D係國內都已經搵好學校, 通關都未必再 ...
no no no, 跨境讀新界學校的,通常屬於普通階層。精英,專業人士,公司高管會目標國際/直私/官津名校。通常小朋友well equipped, 家庭又肯投放資源,競爭力好強。
呢兩年唔通關,唔少暫時返內地讀書,通關後會返來。而且陸續會有人才流入,名校競爭會重新加劇。

b3410 發表於 21-11-24 16:48
no no no, 跨境讀新界學校的,通常屬於普通階層。精英,專業人士,公司高管會目標國際/直私/官津名校。通常 ...

起碼"此時此刻"已經係一個絕好機會入讀九龍城區之B1中學嘛!

b3410 發表於 21-11-24 16:48
no no no, 跨境讀新界學校的,通常屬於普通階層。精英,專業人士,公司高管會目標國際/直私/官津名校。通常 ...

呢班高收入精英,好多都望子女嘅目標係超英趕美,或者加拿大澳洲…… 九龍塘樓價唔平,不如用來留學更化算呢。

而且,呢兩年很多機構在香港都削減人手,國際學校呢兩年嘅學位都多咗,希望通關後真係會再吸引返多啲精英嚟香港,有返多啲動力,總好過商界一潭死水咁。

YmOra 發表於 21-11-24 12:58
係喎!!太子道“入口”處,左邊有九龍塘,右邊有何文田,財氣十足。

再過啲仲有條”公主道”
又太子又公主,正
‹ 上一主題|下一主題