用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城名校網中一學位需求急跌700人 剩550學位逾半學校 ...
樓主: elbar
go

九龍城名校網中一學位需求急跌700人 剩550學位逾半學校或需.  

Poyau 發表於 21-11-28 09:54
直資收 可以唔接受
接受咗 唔影響自行申請
自行中 可限期前抽飛

即 如果12月底直資收了,交給直資學校報名文件,我囡還可以參加自行申請 對嗎? 但是就不可以參加大抽獎正確嗎? 謝謝

kelly6688 發表於 21-11-28 12:35
即 如果12月底直資收了,交給直資學校報名文件,我囡還可以參加自行申請 對嗎? 但是就不可以參加大抽獎正 ...

官津自行可以申請
自1/2正取就無得大抽獎

kelly6688 發表於 21-11-28 12:35
即 如果12月底直資收了,交給直資學校報名文件,我囡還可以參加自行申請 對嗎? 但是就不可以參加大抽獎正 ...
又咁講,有幾多間官津中學值得妳放棄12月會確定收你女既直資?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-11-28 14:25
又咁講,有幾多間官津中學值得妳放棄12月會確定收你女既直資?
12月底邊間出offer?

clz 發表於 21-11-28 14:30
12月底邊間出offer?
除咗小學部既龍中,應該只得DGS
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-11-28 14:34

DGS已經好幾年冇係12月出offer了~~~

hkpapa852 發表於 21-11-28 14:34
DGS去年好似2月1日出

mcl203 發表於 21-11-28 14:49
DGS已經好幾年冇係12月出offer了~~~
呀!原來記鏌了

clz 發表於 21-11-28 14:50
DGS去年好似2月1日出
記錯唔係DGS,應係第一批HYS收既學生

hkpapa852 發表於 21-11-28 14:55
記錯唔係DGS,應係第一批HYS收既學生
上年hy都係1月底最尾一日出offer喎 !

subb 發表於 21-11-29 09:33
上年hy都係1月底最尾一日出offer喎 !
上年12月尾已有第一批, 1月尾係第二批

elbar 發表於 21-11-24 09:20
▲ 本報獲悉,教育局推算原本「僧多粥少」的九龍城名校網,來年中一學位 ...

黃大仙有咁多位剩咩??.....  

Poyau 發表於 21-11-28 09:54
直資收 可以唔接受
接受咗 唔影響自行申請
自行中 可限期前抽飛

直資收, 有無留位費??
如果2間直資收呢?

回覆樓主:

各位大神,

在FB見到有個疑問,新聞講:當中,中一學額空缺最嚴重的地區依次是:沙田、九龍城、屯門、東區、西貢,當中沙田區更成為小一及中一學額空缺最嚴重的地區。
https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/704815/%E7%A7%BB%E6%B0%91%E6%BD%AE-%E6%9A%91%E5%81%87%E5%BE%8C%E4%B8%AD%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E6%B5%81%E5%A4%B15%E5%8D%83%E4%BA%BA-%E5%A4%9A%E5%8D%80%E5%AD%B8%E9%A1%8D%E7%A9%BA%E7%BC%BA%E5%A2%9E%E5%8A%A0-%E5%91%A2%E5%8D%80%E6%88%90%E9%87%8D%E7%81%BD%E5%8D%80

另一新聞:當中多區剩餘學額超過400,包括灣仔、東區、南區、九龍城、黃大仙、葵青、屯門。離島區及沙田區由於學額不足,需要向其他校網借位,離島區要向中西區借位;沙田區則會借九龍城及黃大仙區的學位。以上所有數據只是中學學位分配委員會的初步預算,待2022年5月才有較確實的數據。
https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/704380/%E7%A7%BB%E6%B0%91%E6%BD%AE%E5%BD%B1%E9%9F%BF%E5%8F%8A%E4%BA%BA%E5%8F%A3%E7%B5%90%E6%A7%8B%E6%80%A7%E4%B8%8B%E9%99%8D-%E4%B8%8B%E5%AD%B8%E5%B9%B4%E5%85%A8%E6%B8%AF%E4%B8%AD%E4%B8%80%E6%96%99%E6%9C%893-350%E5%89%A9%E9%A4%98%E5%AD%B8%E9%A1%8D

有FB家長表示沙田區需向九龍城、黃大仙借位,但又有家長指沙田區學缺,無需借位,現在沙田區、黃大仙區家長們煩惱中,是真還是假?

請大神們指點指點!(emoji)
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

mrs.so 發表於 21-11-29 11:26
各位大神,

在FB見到有個疑問,新聞講:當中,中一學額空缺最嚴重的地區依次是:沙田、九龍城、屯門、東區 ...
除非今年會殺校/縮班, 否則情況同上年相差不會太遠

其實怎殺校或少咗學生 對傳統或地區名校影響不大 可能收到少少吾太滿意的學生

hkpapa852 發表於 21-11-29 12:40
除非今年會殺校/縮班, 否則情況同上年相差不會太遠

謝謝你hkpapa

我都係同樣想法。

除非沙田區學缺未足夠填補升中人數眾多,才向外區借位,但家長就擔心沙田區是否不足供求,怕B3學生派到黃大仙區。

tkhhung 發表於 21-11-29 12:46
其實怎殺校或少咗學生 對傳統或地區名校影響不大 可能收到少少吾太滿意的學生
...

求過於供,地區強校反而收足B1生,不似幾年前供過於求,令到沙田兩間英中有B2生成功派入。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

mrs.so 發表於 21-11-29 12:51
求過於供,地區強校反而收足B1生,不似幾年前供過於求,令到沙田兩間英中有B2生成功派入。
...

B2 生入到B1 學校是否跟到課程?可能造成自然淘汰

tkhhung 發表於 21-11-29 13:33
B2 生入到B1 學校是否跟到課程?可能造成自然淘汰

視乎學校補底如何
有直小嘅中學收不少B2生會補底
但如只有零星B2生可能要自己努力