用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 協恩 vs 培道
樓主: carmenkmc
go

協恩 vs 培道  

回覆樓主:

我會選擇協恩,打好底子,將來去到外國插班公立或考私校都易少少。除非你去到外國派邊間學校都無所謂。你預計離港都係6年後嘅事,萬一延後多一兩年先出發,咁協恩升中比培道好。其實外國的愉快學習主要是小學階段,去到中學其實都唔少科目學習。早點出國才真正享受到快樂童年。

回覆 tkinwong 的帖子

其實我仲未好識分辨小朋友受唔受谷,現在囡囡K3, 有咩方法觀察?

Poyau 發表於 21-11-24 12:09
考慮協恩
計劃去外國升中 中英基礎要鞏固

成個家庭走喎,中學前走,中文唔可以要求太高,唔用亦難以保持,只可以叫盡做!~~~

hkpapa852 發表於 21-11-24 12:10
想輕鬆其實無理由揀協小, 就算家長無要求, 今時今日斷咗龍學校對小朋友都有要求
家長想小朋友無壓力, 相信 ...

認同,有時唔係話家長唔想谷就唔洗谷,要知道如果個小朋友學術上搞唔好,佢係學校、朋輩間會受到一定壓力,會影響佢地自信心架

支持揀協恩,唔係因為佢「好」,而係因為唔駛錢;又唔係要考級頭,即使外補,小學生應該唔駛一年五萬。
協恩英文係好傳統嘅港式教法,部分老師港音幾嚴重,如果單靠學校去到外國要花時間適應,始終 style 唔同。所以既然小學畢業後去外國,建議揾個 NET 跟小朋友英文,等佢習慣外國人係點學同用英文。
(利申:本人同女兒都係協小畢業)

我想問協恩中學 2012年變成直資之前在香港那麼排名靠前嗎?

我感覺之前協恩中學是好學校,但是不像現在已經進化為頂級學校(按DSE 成績)
比如說,稱霸女子籃球好像也是直資之後先有的事情

Azzurro 發表於 21-11-24 21:42
我想問協恩中學 2012年變成直資之前在香港那麼排名靠前嗎?

我感覺之前協恩中學是好學校,但是不像現在已 ...

協恩 據khmama 2010年 B1A #28

2010全港中學排位
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2289167

Poyau 發表於 21-11-24 22:59

2010全港中學排位
想問脫龍後每年大概有幾多人可以上返協中?

Ckm0425 發表於 21-11-24 23:01
想問脫龍後每年大概有幾多人可以上返協中?

據EK分享 40%

Poyau 發表於 21-11-24 23:31
據EK分享 40%
謝謝解答。我見坊間有d文章寫87%學生可協中,所以好疑惑。

kingfisher677 發表於 21-11-24 13:41
但好多讀國際學校都補習呢(emoji)

piglover 發表於 21-11-24 13:32
(emoji)(emoji) 你放協恩,應該好多人感謝你。

我會支持你選協恩,免費。至於你話驚好谷。其實,父母心態 ...
協小可能唔使補習,因為學校已經好谷。朋友囡讀協中,話無時間出去補習,因為學校俾的已經足夠。我估小學應該一樣風格。
儘力跟足學校要求,已經有不錯的效果。不過如果打算“唔谷”可能連學校要求都達唔到,就比較麻煩。

免費而且優質,已經優勝好多。

免費,優質,又唔谷,可能有難度。

回覆樓主:

有協小同學仔天性愛自由,不愛走克苦耐勞路線,父母又唔想阿囡辛苦,小四轉校去培道好開心,成績由谷底回升。

不過即使培道名列前茅亦不可能插班協恩,始終程度有距離。

如果升中在外國,唔同人地爭上協中,可以揀協小

因為斷龍,D家長為左要穩入協中先至自谷6年

所以你唔要求入一定協中都可以輕輕鬆鬆讀協小,而且仲有妹妹跟尾,揀協小好D

有朋友個女上年協小都係升唔返原校中學,都要預左有6、7 成機會升其他中學

carmenkmc 發表於 21-11-24 13:49
回覆 tkinwong 的帖子

其實我仲未好識分辨小朋友受唔受谷,現在囡囡K3, 有咩方法觀察? ...

香港讀書以中英數為主,小朋友對語文或者數學有冇天份?

語文以讀寫聽講為主,K3唔係好識寫字,你同佢傾計佢發音清楚嗎? 可唔可以表達或理解抽象嘅情況? 詞彙運用豐富嗎? 如果以上都ok,佢語文發展唔錯,如果小朋友肯多做閱讀和grammar練習,咁中英文科都可以谷

數學主要講處理數字和邏輯思考,K3黎講,留意小朋友喜歡數數嗎? 個位甚至10位加減佢哋喜歡做嗎?因為我同我囡對數學興趣有限,比較難詳細解釋,簡單d,K3識做小二數未? 如果小朋友喜歡數學又接受多做練習來提升速度,咁數學科就可以谷

最後小朋友做事唔專注,坐唔定,粗枝大葉,遇到問題傾向發脾氣,寫字慢,都可能難谷d

想問有人自行成功了協小嗎?

Poyau 發表於 21-11-24 22:59

2010全港中學排位

感覺不少學校變成直資後排名急升。。

Azzurro 發表於 21-11-29 01:43
感覺不少學校變成直資後排名急升。。

轉直資可自選100%學生選 擇優而取

過來人分享
培幼上協小
小朋友無谷開,咩學術班都無上,亦都唔清楚小朋友受唔受谷
由咩都唔識去到頭批
凡事有可能!

支持讀協小

yatyat_baby 發表於 21-11-30 11:16
過來人分享
培幼上協小
小朋友無谷開,咩學術班都無上,亦都唔清楚小朋友受唔受谷
請問轉到協小後, 是否也不用外補都可去到名次較高的位置