用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖若瑟英文小學 VS 沙呂
go

聖若瑟英文小學 VS 沙呂

應該點揀好….求意見!

francokong 發表於 21-11-23 23:07
應該點揀好….求意見!

恭喜 請問自行多少分中沙呂
升中沙呂較佳 沙田區亦較佳

Poyau 發表於 21-11-23 23:28
恭喜 請問自行多少分中沙呂
升中沙呂較佳 沙田區亦較佳

20,但學習英語方面…聖若瑟又會比較好….難揀!!!

回覆樓主:

沙呂小英語訓練一D都吾弱,課本不是一般小學用書,又有drama課,沙呂升中成績仲好好。

francokong 發表於 21-11-23 23:07
應該點揀好….求意見!
留意番沙呂係電子教學,用iPad上堂

題外過,請問升中需要跟地區的嗎? 例如 讀左聖若瑟英小 可以揀番沙田的中學 嗎?

ray1984 發表於 21-11-24 08:44
題外過,請問升中需要跟地區的嗎? 例如 讀左聖若瑟英小 可以揀番沙田的中學 嗎? ...

可以跟自己住址或小學地區

sugar1redbean 發表於 21-11-24 08:41
留意番沙呂係電子教學,用iPad上堂

小一不用I pad 上課,其實用Ipad 上課的時間都吾係好多,高小和上AST可能用多D,因為都有紙本書和作業。

100%沙呂,覺得沙呂就像免費直資咁,津校但都有泳池天文館,教學方式又較霊活,升中又非常好,還要免費。

沙呂,感覺在津校中,屬於比較多活動的學校。升中也多外闖它區1A,直私。中文/英文相對來講,中文教的比較深,測考卷都唔係咁易做。
英文的學習相對簡單過中文好多,如果打算讀DSE,小學學好中文緊要過英文。英文通過閱讀,睇YouTube/其他媒體, 多參加活動,可以自己解決。而且坊間英文課程好多,質數也都不錯,最多自己出面學。

而中文就好難搵到一間系統化學習,又適應香港local學校的課程。

沙呂, 唔駛半秒猶豫已經揀到

如果 馬循 vs 聖若瑟英小 呢?

回覆 francokong 的帖子

請問有冇細佬妹跟尾?

xubin2008 發表於 21-11-24 10:15
回覆 francokong 的帖子

請問有冇細佬妹跟尾?

沒有吖!

francokong 發表於 21-11-23 23:31

20,但學習英語方面…聖若瑟又會比較好….難揀!!!

沙呂中文深但英文一D都唔淺, 用National Geographic的student book series+校本教材+Eng drama, readers就見佢有用Julia Donaldson ge繪本都幾生動有趣, 有另一set書仔係專教phonics同有creative writing, 英默又有unseen etc. 所以學術程度唔洗太擔心.
電子教學方面其實唔少沙田區小學高小都BYOD, 沙呂雖然行byod但初小都唔太常在課堂中使用, 始終半日上課老師都好珍惜面授時間, 唔會堂堂叫學生開ipad. 反而喺交功課時用到ipad ge機會較多, 例如中英都有錄音功課, 有時預習課文要錄音交比老師, 或者英文錄看圖說故事etc 上堂會用學習冊等紙本教材, 唔少家長都會額外買埋實體textbooks放屋企作溫習用. 所以暫時以我所見功課都係紙本多(抄詞語, 中英作文, penmanship, comprehension etc.). 另一點係學校好看重中英閱讀理解能力, 測考唔少篇幅係考閱讀理解(同一份卷考幾篇, 答complete sentences), 如果小朋友本身中英認讀能力弱可能會讀得有點吃力.

behappypapa    發表於 21-11-24 12:48

hkhk8888 發表於 21-11-24 09:22

Exactly

hkhk8888 發表於 21-11-24 09:22
呢兩間去比,諗半秒都好像多了點
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

慳返嘅學費,自己出去請NET私補英文好過啦!

當兩間學校比較,從任何角度A 都好過B,除咗似乎B英文好d..... 咁都要頭痕?!

如果無車返學,交通有困難就另計
恐龍家