用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望vs港同
樓主: hzhang212
go

德望vs港同   [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-11-25 15:10
你漏咗英小差中文,中文係死亡之卷,中小更配合現今。結果,咪3322囉~~~
...
講到中文,我最近先發現原來自己也一直對國際學校有偏見,覺得中文差。
朋友兒子同我大女同屆,自幼本地國際學校讀上來,竟然揀咗IB 中文A HL ,而且有信心考6分以上
然後虛心請教如何可以讀中文讀的如此之好,有冇補習(你知喇,緊係覺得可能補習老師叻)  結果真係無補習,學校從小學開始就有加強中文學習的興趣班,細細個就有接觸文言文/詩詞,培養對中文的興趣,所以小朋友一向喜歡讀中文。

b3410 發表於 21-11-25 15:25
講到中文,我最近先發現原來自己也一直對國際學校有偏見,覺得中文差。
朋友兒子同我大女同屆,自幼本地國 ...

引用EK一貫做法,我係唔會信嘅,國際不如英小不如中小,一定係唔真實事件~~~

b3410 發表於 21-11-25 15:25
朋友兒子同我大女同屆,自幼本地國 ...

認真mode。所以,我估,凡事點會有必然mode~~~

73662710 發表於 21-11-25 14:30
既然是gh家長,亦應該知道gh學生的壓力,9:3O睡的肯定有,夜睡的也肯定不在少數! ...

咁我又唔知多唔多人夜睡,我覺得有七至八成上中學,壓力先細,我實在不能想像在完全無龍嘅中學,要時時刻刻爭排名,仲要去面試,係幾咁大壓力。

咁比起100%直升當然成績都要留意,但我成日覺得no pain no gain, 將來面對公開考試一樣要同人爭,夾硬升上去可能真係唔適合。學習氛圍對小朋友成長好重要,但我從不相信入咗名校成績會自動變好,自己點都要付出。

mcl203 發表於 21-11-25 15:30
引用EK一貫做法,我係唔會信嘅,國際不如英小不如中小,一定係唔真實事件~~~
...

我都覺得好難說服自己。

還有 快樂指數。
國際學校高過傳統學校,而傳統學校中的新派活動教學,高過傳統中的傳統,而傳統中的傳統的天主教女校,快樂指數最低

ok3 發表於 21-11-25 15:02
據我喺ek嘅觀察, 條公式大慨應該如下:

有返咁上下歷史+天主教+女校=傳統教學+死板/死讀書+學生壓力大+唔 ...

咁你又錯啦,以上公式只係apply某d學校,DGS (唔係天主教但都係教會),SPCS, MCS係唔會有以上問題㗎, 又變返成績好係皇道

b3410 發表於 21-11-25 15:40
我都覺得好難說服自己。

還有 快樂指數。

可能小學家長未有機會體驗~~~

去吓啲中學校外活動,可能會發現點解傳統中學咁多學生參加,點解佢哋表現~~~

拆開張包裝紙,原來大家都係賣緊similar products~~~

whitepurin 發表於 21-11-25 15:41
咁你又錯啦,以上公式只係apply某d學校,DGS (唔係天主教但都係教會),SPCS, MCS係唔會有以上問題㗎, 又 ...

又似係喎,當A校同嘉道理/天主教總堂去Vs,又唔講快樂指數,會比成績~~~

mcl203 發表於 21-11-25 15:14
又話時話,project, presentation, discussion, debate,並非甚麽新思維,已經活用多年。當然,並非間間如 ...
而家先需要了解接觸,對佢哋嚟講就係新思維

whitepurin 發表於 21-11-25 15:34
咁我又唔知多唔多人夜睡,我覺得有七至八成上中學,壓力先細,我實在不能想像在完全無龍嘅中學,要時時刻 ...
我都同意100%夾硬上未必係一件好事, end-up 6年後好大機會都係俾人踩住上(雖則話有6年時間俾你追, 但如果b2甚至b3生, 真係咁易俾你喺一間B1英中追返上嚟?!). 我見EK嘅網友成日叫啲b1c學生唔好選b1a嘅中學, 話俾你碌到入去都讀唔掂, 最緊要揀一間合適程度嘅中學俾小朋友! 但唔知點解一見到100%直升就會兩眼發光, 就會覺得even個學生係b2/b3生都冇問題, 上到去b1中學部就會讀得掂.

zaba    發表於 21-11-25 16:47

b3410 發表於 21-11-25 15:40
我都覺得好難說服自己。

還有 快樂指數。

Del

mcl203 發表於 21-11-25 15:53
又似係喎,當A校同嘉道理/天主教總堂去Vs,又唔講快樂指數,會比成績~~~
...
都係嘅, 唔通我同+x哥鬥有錢咩, 我緊係同佢鬥學歷鬥邊個更草根啦

ok3 發表於 21-11-25 16:14
都係嘅, 唔通我同+x哥鬥有錢咩, 我緊係同佢鬥學歷鬥邊個更草根啦

X哥食飯好似好草根,千祈唔好鬥慳~~~

mcl203 發表於 21-11-25 16:17
X哥食飯好似好草根,千祈唔好鬥慳~~~
鬥住得草根住得細, 我呢鋪冇得輸啦掛

ok3 發表於 21-11-25 16:05
我都同意100%夾硬上未必係一件好事, end-up 6年後好大機會都係俾人踩住上(雖則話有6年時間俾你追, 但 ...

我有另類睇法,我又唔反對2/3仔讀1A喎,只要佢有機會又只要佢願意。眼見自己位年輕人當年同學仔,成績平平,英小生又必炒中文,宜家識嘅都全部33222,大部分入咗3大,都唔錯吖,只係唔好對佢哋要求太高。起碼,中文3到,又夠晒分唔使孭水泡~~~

雖然,都見到某些體藝生,中學路途滿佈荊棘~~~

我喜歡傳統女校培养既氣質,但又不喜歡壓力太大,搞到家長都壓力太大.
所以如果要選,兩間我會選近個間.

mcl203 發表於 21-11-25 16:22
我有另類睇法,我又唔反對2/3仔讀1A喎,只要佢有機會又只要佢願意。眼見自己位年輕人當年同學仔,成績平平 ...
咁一定有人反到身嘅。正如盡收b1生嘅中學,dse都有學生會炒車

ok3 發表於 21-11-25 16:05
我都同意100%夾硬上未必係一件好事, end-up 6年後好大機會都係俾人踩住上(雖則話有6年時間俾你追, 但 ...

因為佢哋覺得入得名小,學校就會教到小朋友係1a生,教唔到個個1a就係學校問題,但5歲人仔考小學,係咪1a生真係好難講定

佢哋成日捉住,咁點解最top嗰兩間得你唔得,咁咪就係因為佢哋係最top,基本上入得去都真係最top嘅學生,而香港嘅人口就係只有呢個percentage 嘅精英,你就算100% replicate個教學方法,都唔可能100%將所有學生變精英。我覺得學校同學生相輔相乘,好嘅學校都幫到學生,但學生自己點都先係主角。

whitepurin 發表於 21-11-25 16:45
因為佢哋覺得入得名小,學校就會教到小朋友係1a生,教唔到個個1a就係學校問題,但5歲人仔考小學,係咪1a生 ...

小學升中可以換馬,或補血,中途又得~~~

whitepurin 發表於 21-11-25 16:45
因為佢哋覺得入得名小,學校就會教到小朋友係1a生,教唔到個個1a就係學校問題,但5歲人仔考小學,係咪1a生 ...
Even喺ek被推崇備至嘅嗰兩間神校,一樣會有人喺dse炒左。其實大家有冇認真諗下, 呢班學生大機會會係小學部嘅學生,定係由其他小學考入中學部嘅外校生?
‹ 上一主題|下一主題