用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望vs港同
樓主: hzhang212
go

德望vs港同   [複製鏈接]

gracelam 發表於 21-11-25 13:12
中文科~~

男女校同女校唔可以直接比較

我都無話比較~~~

我係話好甘,又估,男,女,男女,都感覺到甘味~~~

補埋呢句先。我原意係14.4%好甘,可以拉低5 + 率~~~

一鎚定音話12年天主教女校就係一舊木頭嗎?

yianleen 發表於 21-11-25 12:34
哈哈, 8:00返學係正常, 7:30返學係虐兒! 大開眼界~

小朋友可以早D瞓, 對長高同腦部發展仲好啦!

半小時是重要的!習慣了不等於沒有傷害!
朋友女兒讀GH, 晚晚11—12點睡,晨早起牀。成績top 15%,熱愛gh. 我們覺得她很壓抑,但是身為旁人不便多言!
雖然己經非常優秀,但是為了順利升德中,母親還是出力勁谷。

港同小學生快樂指數肯定高得多!

並非覺得gh唔好,但覺得有更好選擇,指心態和成長性格方面!

73662710 發表於 21-11-25 14:15
朋友女兒讀GH, 晚晚11—12點睡,晨早起牀。成績top 15%,熱愛gh.  ...

咁點解要咁夜訓真係自己選擇,我啲女9:30就訓喎。

再者有時早唔早起身好睇你住邊同校車安排,只能說我送校車嘅時候,亦有不少其他學校嘅校車都係嗰個時間上車。

whitepurin 發表於 21-11-25 14:24
咁點解要咁夜訓真係自己選擇,我啲女9:30就訓喎。

再者有時早唔早起身好睇你住邊同校車安排,只能說我送 ...
既然是gh家長,亦應該知道gh學生的壓力,9:3O睡的肯定有,夜睡的也肯定不在少數!

回覆 yianleen 的帖子

會否多心? 天主教學生唔係唔好, 點解話木頭?  character development同學習成績有關?  天主教學校比較嚴緊教學, 港同係比較活動式, 2者巳經唔同, 點解變咗用成績比較? 運動叻, 又同唔同性格有關?  GH係好學校, 從來都好, 佢地大班教學, 要求D 囡要乖, 坐定定, 咁米要睇自己小朋友OK 唔OK? 自己小朋友自己最清楚? 版主D 小朋友係港同讀, 佢最清楚港同點上課.  我只係想帶出揀學校唔好只看成績, 仲有好多方面考量. 2間都係好學校.

73662710 發表於 21-11-25 14:15
朋友女兒讀GH, 晚晚11—12點睡,晨早起牀。成績top 15%,熱愛gh.  ...
如果真係覺得訓多半個鐘好重要, 咪早半個鐘訓囉, 有什麼傷害? 朋友女兒壓唔壓抑, 我覺得當時人最清楚又假設小女孩真係好壓抑, 旁人又會知到原因嗎?

回覆 73662710 的帖子

Agree, 我明白你講咩!

yianleen 發表於 21-11-25 14:12
隨手一search, 搵到幾段關於德望學校的新聞,入面提到的女仔全部不同形狀,有自己的長處和強項,有可能一鎚 ...
有啲家長係特登因為GH 係天主教女校才俾個女去讀的。大家風格不同吸引不同家庭。但兩校對學生的做法一定不同,我兩校都識人讀中學,大家就中四揀科的做法已經不同。你 buy GH 的就覺得它為學生好,嗰科中三成績唔夠好都要揀咪即係送死。你 buy 港同的就覺得它尊重學生的決定。

73662710 發表於 21-11-25 14:30
既然是gh家長,亦應該知道gh學生的壓力,9:3O睡的肯定有,夜睡的也肯定不在少數!
你係GH家長, 所以知道GH好大壓力? 如果我同你講我同亞女都覺得冇乜壓力你又信唔信

兩間學校根本就是兩所大不同的學校. 理念不同, 教學方針不同, 各有追棒, 各有千秋, 地點更是相距什遠, .
應該不難選擇

觀察到一個現象, 通常偏低某所學校的通常不是用家, 就算用家多次指出第一身感受, 亦堅持自己主觀的判斷.

catcleho 發表於 21-11-25 14:33
回覆 yianleen 的帖子

會否多心? 天主教學生唔係唔好, 點解話木頭?  character development同學習成績有關 ...

你搞錯了,天主教一樣有輕鬆教學,不能一蓋而論~~~

ok3 發表於 21-11-25 14:38
你係GH家長, 所以知道GH好大壓力? 如果我同你講我同亞女都覺得冇乜壓力你又信唔信 ...

其實,似乎坊間將正統式(可能學校嘅認為)教學模式,演變成壓力式教學,傳統一定係咁,除非唔係。學校有歷史,就自然有佢地覺得有效嘅教學模式,而又俾坊間無止境式放大~~~

mcl203 發表於 21-11-25 14:48
你搞錯了,天主教一樣有輕鬆教學,不能一蓋而論~~~

據我喺ek嘅觀察, 條公式大慨應該如下:

有返咁上下歷史+天主教+女校=傳統教學+死板/死讀書+學生壓力大+唔識靈活變通------>適應唔到將來嘅社會
歷史比較短嘅直私=活動教學+學生壓力小+識靈活變通------>能適應將來嘅社會

fufu17 發表於 21-11-25 14:46
兩間學校根本就是兩所大不同的學校. 理念不同, 教學方針不同, 各有追棒, 各有千秋, 地點更是相距什遠, .
應 ...
其實絕大部份學校都係傳統教學方法,無話唔好!只係覺得有一間成績差不多,快樂指數大些,壓力相對地少些,咁我自己會pro佢多些!個人選擇!
其實那些官津私沒有中學的學校生,壓力更大!

ok3 發表於 21-11-25 15:02

有返咁上下歷史+天主教+女校=傳統教學+死板/死讀書+學生壓力大+唔 ...

但偏偏佢哋學生又係現今社會嘅持份者,仲要係佔比唔細~~~

回覆 mcl203 的帖子

其實咁講, 傳統學校功課比較多, 每人份量唔少, 當然有D傳統學校會例外, 但以認識幾間名天主教學校功課都係多, 測驗和小測都多, 咁家長當然話有壓力, 活動教學就做project , 抄寫功課少, 家長會覺得壓力小咗, 因為佢地用project 評估計分, 其實家長睇下邊樣啱小朋友啦, 其實2程形式最後都係上大學, 呢條路咁長,最緊要讀得舒服, 家長小朋友都適應到.  

ok3 發表於 21-11-25 15:02

有返咁上下歷史+天主教+女校=傳統教學+死板/死讀書+學生壓力大+唔 ...

你漏咗英小差中文,中文係死亡之卷,中小更配合現今。結果,咪3322囉~~~

catcleho 發表於 21-11-25 15:06
回覆 mcl203 的帖子

其實咁講, 傳統學校功課比較多, 每人份量唔少, 當然有D傳統學校會例外, 但以認識幾間 ...

咁又係,我小朋友當年果間出名輕鬆,幾廿歲啲舊生話當年已經係咁,可能,佢哋未入評級啦~~~

mcl203 發表於 21-11-25 15:12
咁又係,我小朋友當年果間出名輕鬆,幾廿歲啲舊生話當年已經係咁,可能,佢哋未入評級啦~~~
...

又話時話,project, presentation, discussion, debate,並非甚麽新思維,已經活用多年。當然,並非間間如是,若果引伸到全港小學~~~
‹ 上一主題|下一主題