用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望vs港同
樓主: hzhang212
go

德望vs港同  

hzhang212 發表於 21-11-23 20:03
請問大家會點揀?

幼稚園係KV,受谷,可以坐定定。

sure 港同
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

ok3 發表於 21-11-24 09:50
我講3322嗰%,唔係要鬥高,而係想你諗下一間有小學部嘅b1英中,去到dse連3322都冇嘅大慨會喺咩人!?如果 ...

其實樓上已答咗你:去到dse連3322都冇嘅大慨會喺咩人!?咪就係中文無3嘅人囉。你用外援兩字,即早已設定外來生比小學直升嘅理想
事實上,港同曾經的兩個狀元係自己小學部上,我個女果年「高分生」大合照,十幾人之中起碼9個係小學部
你要直接比較小學部學生3322vs外援3322,抱歉了無法得知

cxyu841216    發表於 21-11-24 10:22

醒目開學勳章 王國長老

比較最近3年dse及入大學數字(要直接客觀比較只能靠學校公佈,咩3大不代表好過8大/本地vs外地果d,唔提了,拗到天荒地老)

資料來源

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3859158

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3766729&extra=page%3D1

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3835104

一間傳統天主教女校,一間活動教學男女,學長應知自己小朋友啱邊間,或者想小朋友成咩類型,應好易揀。我覺得小朋友十二年後才考DSE ,Compare 現在 DSE 成績只是小小參考,成績年年有些不同,何況十二年後。

zaba    發表於 21-11-24 12:18

mikalaw 發表於 21-11-24 10:22
一間傳統天主教女校,一間活動教學男女,學長應知自己小朋友啱邊間,或者想小朋友成咩類型,應好易揀。我覺 ...

非常同意,港同講明培養活潑,思辨,創新學生,想唔想小朋友係呢種,好易揀

Charlotte_mom 發表於 21-11-24 09:56
其實樓上已答咗你:去到dse連3322都冇嘅大慨會喺咩人!?咪就係中文無3嘅人囉。你用外援兩字,即早已設定 ...
我從不懷疑港同嘅教學質素的. 不過睇嚟你冇睇淸楚我嘅題目而作答. 不過就正如你所講, 其實大家都唔會有答案. 繼續你信你的, 我信我的......

kitkit89 發表於 21-11-24 10:29
非常同意,港同講明培養活潑,思辨,創新學生,想唔想小朋友係呢種,好易揀
...

係,就係因為呢個特質,我先揀港同. 我地唔想小朋友做考試機器,因為佢地既世界唔再需要*強調*背誦資料,反而係要創新、靈活多變.

starry_night 發表於 21-11-24 10:57
係,就係因為呢個特質,我先揀港同. 我地唔想小朋友做考試機器,因為佢地既世界唔再需要強調背誦資料,反 ...

你指初小定整個學習生涯唔需要背誦?創新,是否完全推翻/否定前人嘅論據或所得?~~~

如果女孩體育同音樂都有天份 GH會較多發揮機會 因為有好多課外活動可以參加  
同埋考慮埋交通同校舍 仲有女孩鍾意邊間

mcl203 發表於 21-11-24 11:03
你指初小定整個學習生涯唔需要背誦?創新,是否完全推翻/否定前人嘅論據或所得?~~~
...

我無講過完全唔需要背誦,請你睇清楚d. 我只係將我既想法分享俾大家知,我唔係想要講贏邊個,亦無敵意,希望你唔好誤會.

starry_night 發表於 21-11-24 11:07

我無講過完全唔需要背誦,請你睇清楚d. 我只係將我既 ...

#28,世界唔需要再背誦云云

我理解錯咗?~~~

回覆 mcl203 的帖子

討論變成同人D嗌交,有意思嗎?

cxyu841216 發表於 21-11-24 11:12

咪討論進行中!~~~

醒目開學勳章 王國長老

cxyu841216 發表於 21-11-24 11:12

今期無咁嘅嘴臉已經好客氣了
算啦,有d嘢真係,有客觀嘅睇客觀,好公道;無得quantify的,估嚟做咩?選擇自己願意相信果一間啦

討論非數據式,咁又真係隨家長喜愛,鍾意就得~~~

討論數據上,還是看事實證明吧。甚麽3322,33222,332233,等等,似乎,唔係隨個人意願去演譯,都係要用到係現實世界~~~

Charlotte_mom 發表於 21-11-24 09:57
比較最近3年dse及入大學數字(要直接客觀比較只能靠學校公佈,咩3大不代表好過8大/本地vs外地果d,唔提了, ...
原來GHS 2021 DSE 考得唔錯啊 ! 追返過保一, 多謝你的Update

~GHPS 小學其實唔係只谷讀書背誦架, 好多活動, 校隊, 做PROJECT, 外出參觀比賽, 我覺得D小學生幾SMART有自信心, 港同都係好學校, 心儀邊間 (多啲) 咪讀邊間囉..唔洗三心兩意,  加油喇 !!!

阿女想唔想讀女校先。兩間都好,呢樣好factual and fundamental不同

starry_night 發表於 21-11-24 10:57

係,就係因為呢個特質,我先揀港同. 我地唔想小朋友 ...

港同初小的教學理念同方式確是不錯,但想知道中學部的教學方式和其他學校有什麼不同?大家都是考DSE, 課程內容一樣,中學部用什麼方法可以培養學生創新及靈活多變?

港同 for sure... (正路其實問都唔洗問)

港同