用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望vs港同
樓主: hzhang212
go

德望vs港同   [複製鏈接]

樓主會唔會考慮來年插班其他更上一層的女校?中小vs 英小?
如果有考慮,就應該揀GH .

fluty 發表於 21-11-29 16:05
樓主會唔會考慮來年插班其他更上一層的女校?中小vs 英小?
如果有考慮,就應該揀GH .
...
我見轉校嘅好少會轉返ls. 多數係轉去is或者移民

honeybunny8 發表於 21-11-29 15:00
"正向心理學則著重全人發展,以發掘、培養和發揮個人的長處和潛能為目標,推動個人發展正面的元素如樂觀、 ...

其實有哪一間學校不是sell自己注重全人發展、正向教育、多元教育, etc etc.? 又有哪一間學校會話自己注重背誦、催谷學生、教學死板?
所以個人覺得睇學校官方資料冇大作用。

ok3 發表於 21-11-29 16:52
我見轉校嘅好少會轉返ls. 多數係轉去is或者移民

Good hope 每年都有唔少女仔去考其他女校, 去咗考但唔成功嗰啲唔會特登同人講啦
淨係mcs 一級好多時都收 2-3個 good hope, 當然年年唔同,但 mcs 插班生 good hope 算係大戶

仲有 dgs, 朋友女都係今年 good hope 轉過去

Vana 發表於 21-11-29 17:25
Good hope 每年都有唔少女仔去考其他女校, 去咗考但唔成功嗰啲唔會特登同人講啦
淨係mcs 一級好 ...
咁呢兩間都值得去轉嘅。一間成績更好又唔使怕上唔返中學部(假設插得班都應該讀得掂)。另外嗰間,淨係每個月慳返啲學費都有賺

ok3 發表於 21-11-29 17:34
咁呢兩間都值得去轉嘅。一間成績更好又唔使怕上唔返中學部(假設插得班都應該讀得掂)。另外嗰間,淨係每個 ...

也有同學轉了去st mary , Marymount
基本上德望小朋友出去都係好打得

坊間常講到港同新派學校唔谷, 小朋友讀得好舒服.
但我見我朋友(阿媽)兩小讀港同後要轉半職, 當然話想有多些時間陪小朋友. 亦有朋友的女一年班父母收老師電話叫父母跟多些小朋友認字, 話小朋友未跟到學校進度.

很好奇, 怎樣可以唔谷, 讀得輕鬆, 但小朋友又可考得好成績. 真心想了解, 有無高小用家可分享?

fufu17 發表於 21-11-30 11:54
坊間常講到港同新派學校唔谷, 小朋友讀得好舒服.
但我見我朋友(阿媽)兩小讀港同後要轉半職, 當然話想有多些 ...
其實問初升小的家長真係未必可以理解又或未經歷,如果有高小家長又或已升的家長分享下就好喇。起香港地讀書考dse但可以輕鬆愉快學習又有好成績?

回覆樓主:

大女港同高小,從來冇補習,初小時學校輕鬆冇測考,學校訓練小朋友自主學習能力,著重閱讀

每科跟不上進度,每班再抽出來補底,我女就入過中文小班,但完全冇壓力,試過數學老師有打過嚟小息幫下小女,問我介唔介意,我完全好同意,所以老師打嚟,係咪一定負面?
我知好似中英數都有分程度小組上堂。

坦白講港小英文校本,真係好難溫,因為不同操工作紙grammar (細佬學校)家長係會慌嘅

中文數學正常程度

知道有催谷的家長想更想一層樓,但一條龍我就非常hea, 家長要夠膽「放手」

或有少量家長覺得學校不夠谷,自己谷

kitkit89 發表於 21-11-30 13:05
大女港同高小,從來冇補習,初小時學校輕鬆冇測考,學校訓練小朋友自主學習能力,著重閱讀

每科跟不上進度 ...

咁中學呢?點都要應乎DSE喎,模式都係沿用小學那套?因為小學階段著重閱讀、德育、小班輔導等等,又唔駛補習都唔奇,大把津小既安排都係咁,但真係可以keep住hea 到中學?

PTL_L 發表於 21-11-30 13:12
咁中學呢?點都要應乎DSE喎,模式都係沿用小學那套?因為小學階段著重閱讀、德育、小班輔導等等,又唔駛補 ...

小女未升中,要等升中家長分享

Hea 係指家長

唔使補習係學校教已經足夠

kitkit89 發表於 21-11-30 13:15

明白,我都係想了解下,謝謝告知!

醒目開學勳章 王國長老

其實港同從來都唔hea,有認真睇家長分享就知
我仔女港小畢業多年,我都係「話當年」。其實港小不嬲係會教應教嘅嘢,最多叫稍深,唔會要學生超級努力理meet到學校要求(咁當然十隻手指有長短總有能力高能力低)
但同時要求學生自學。學生如對自己無要求水過鴨背,可以好hea咁過關。學校係(即使講緊咸豐年我女讀嘅年代)好勤力地review改良課程,亦擺好多學習資源上網,甚至有參考flipped classroom嘅概念(當然不能100%採用,大家都知唔得),就係講自主學習,自己控制進度,老師隨時歡迎接招
果時我仔女買書,好多時會轉出版社,或書買得多多但每本只用少少,因港小以校本為主,坊間課本輔助

但講咗咁耐,如果有人問港小谷唔谷,我會無需考慮答「唔谷」(上面形象的點叫做谷?)

至於話讀得舒服,我會解讀為,要minimal地應付學校要求,唔難,而學生係被鼓勵去學多d了解多d,係個人去決定同掌握。咁解唔解答到疑問?

醒目開學勳章 王國長老

至於港中,始終要面對公開試,hea唔到喇掛?我之前都有講過一開學3科test, 相比起港小,學業一定係繁重了。你問學咩,我又無理了咁大個。我會形容話比起傳統中學(以得自己果間做比較),港中係俾機會你參考好多活動,想玩就大把嘢玩。俾學生自主嘅自由度較大(唔舉實例了,但從仔女分享中不乏「咁都得你老師咁都頂得住?」嘅例子(嗯….唔知好嬲定好笑果d事)算係繁忙之中樂趣多囉,但話輕鬆考DSE,無可能!

klam1 發表於 21-11-29 17:00
其實有哪一間學校不是sell自己注重全人發展、正向教育、多元教育, etc etc.? 又有哪一間學校會話自己注重 ...
所以,在比較 HKUGA 和 GH 時,如果用[正向心理]作為優於 GH 的優勢,選擇HKUGA 的原因,就不太合理。兩所學校都強調[正向心理]。 也許GH沒有在他們的網站上推銷它(我不知道,沒有搜索過),但他們在學校實施,學生們自信而有能力。 在 GH 讀書的人會知道。兩所學校教學風格略有不同應該是重點,但也要看差別的程度。
All-girl vs. Co-educational 也是重點,因為有些人不喜歡單一性別的環境,或者有些人有弟弟/妹妹跟尾。

‹ 上一主題|下一主題