用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望vs港同
樓主: hzhang212
go

德望vs港同  

mcl203 發表於 21-11-25 09:54
似乎你又要改返,spreadsheet 係 5 + 4主科~~~
你知我只係半桶水,Poyau最擅長列出數據

b3410 發表於 21-11-25 10:04
你知我只係半桶水,Poyau最擅長列出數據

呢次非常準確啦,33.08%係全科計~~~

mcl203 發表於 21-11-25 10:08
呢次非常準確啦,33.08%係全科計~~~
又要加remark好心你一次過喇

b3410 發表於 21-11-25 10:11
又要加remark好心你一次過喇

我得半杯水,要好小心先敢回你,怕睇錯嘛~~~

要比較就用番同一項目去比較:

HKUGACHKUGACHKUGACGHS
4主科4+平均整體5+比例4主科5+平均4主科5+平均
2011-201233.63%
2012-201336.98%
2013-201446.45%
2014-201575.15%33.08%
2015-201640.30%40.00%34.33%
2016-201742.80%39.88%32.93%
2017-201838.60%35.48%40.65%
2018-201971.65%36.50%35.43%43.33%
2019-202068.88%35.50%35.18%34.08%
2020-202167.88%33.20%29.05%43.65%

除咗以上數字, 留意下兩間中學, S1收生人數同S6畢業生人數, 可能又另有體會

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

caca8282 發表於 21-11-25 09:08
最神奇係,個女日日5點幾起身都仲話要早啲起身快啲返學。佢仲要係外援,無自己班底。阿媽到以家都唔明有咩 ...

Kids don't know the harm of having not enough sleep!

73662710 發表於 21-11-25 11:18
Kids don't know the harm of having not enough sleep!

係呀,除了長高,睡眠時亦是腦部收復和整理日間所學,係好重要

回覆 hkpapa852 的帖子

29.05% 是否用港同最新數據計出?因為記得第一版港同自己計錯數,公佈的%低咗。
之後改過。不過我唔識計4主科
只知道all subjects 好似從28% 左右,更新至33.2%

creambun 發表於 21-11-24 13:29
港同初小的教學理念同方式確是不錯,但想知道中學部的教學方式和其他學校有什麼不同?大家都是考DSE, 課程 ...
我都有同樣疑問,跪求用家解惑🙇‍♀️

73662710 發表於 21-11-25 08:43
GH abuses kids by starting the lesson very early!kids need time to sleep in order to grow!

假設一般學校係8點打鐘,7點半都係早半個鍾啫,咪早返半個鐘鐘訓覺囉。好大件事咩!使唔使講到"abuses"呀?!大把住新界嘅學生天未光就起身出港島九龍返學㗎啦。使唔使告佢地父母虐兒P. S. 我仍然欣賞港同呢間學校,不過啲fans家長就真係令人大開眼界

yianleen    發表於 21-11-25 12:27

我記得港同2015年出狀元后,小學部申請人數由3000+暴增至5-6000
這一批高質素親生仔將會於2028后參加DSE
有理由相信7年後,港同DSE成績會再創高峰,同GH看齊甚至超越GH都不出奇

ok3 發表於 21-11-25 12:16
假設一般學校係8點打鐘,7點半都係早半個鍾啫,咪早返半個鐘鐘訓覺囉。好大件事咩!使唔使講到"abuses"呀 ...

哈哈, 8:00返學係正常, 7:30返學係虐兒! 大開眼界~

小朋友可以早D瞓, 對長高同腦部發展仲好啦!

hkpapa852 發表於 21-11-25 10:56
要比較就用番同一項目去比較:

如果要apple to apple 比較, 就應該只列出最右兩個columns

其實點解一定要成績行先, 有冇想過一間傳統天主教學校打造出來的女生和一間全港數一數二的活動教學先驅打造出來的學生, character, 自我value, 對人對事的看法可以好唔同, 12年喎, 小朋友所以青春放係呢間學校裏面, 你想你個囡大個之後會點?  其實會唔會緊要過攞咩成績入大學.

我小朋友唔係呢個階段, 但讀過天主教幼稚園, 但小學去咗一間唔係天主教學校, 我睇到我小朋友係天主教學校同唔係天主教學校讀書的分別, 所以希望樓主注要下呢方面, 認真思考你想小朋友會係邊間學校成長, 多於只著重成績, 每個家長有自己考量, 作出適合自己小朋友選擇.

講真, 到中學可能會出國, 可能更上一層樓去神校, 成績可以慢慢睇.

GH早返學同時早放學
就因為早放學, 所以在現時只可半日課限制下, 仍可平日在上完堂後,又午飯前有校隊訓練.

相反一些較遲上堂的學校, 上完堂已是一點後, 校隊訓練只可在星期六或在外另找坊間機構安排訓練.

因住得遠而要特別早起返校是個人選擇, 與學校無關.

b3410 發表於 21-11-25 12:01

29.05% 是否用港同最新數據計出?因為記得第一版港同自己計錯數,公佈的%低咗。

又係我,4主科,29.525%~~~

中文今年好甘,14.4%~~~

b3410    發表於 21-11-25 13:24

mcl203 發表於 21-11-25 12:50

又係我,4主科,29.525%~~~

中文科~~

男女校同女校唔可以直接比較
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

ok3 發表於 21-11-25 12:16
假設一般學校係8點打鐘,7點半都係早半個鍾啫,咪早返半個鐘鐘訓覺囉。好大件事咩!使唔使講到"abuses"呀 ...

我都有些被abuse 刺激到
誇張咗

可以當一個fact, 返學時間,交通問題,家長自行評估

又見到一句

“全港數一數二的活動教學先驅”

ok3    發表於 21-11-25 13:21

b3410 發表於 21-11-25 12:01

港同再更新成績(v5)但無改檔案名
整體5+ 上調至 33.8%
中文4+/5+ 上調至 46.2%/14.4%
主科4+/5+ 更新為 68.4%/29.5%
3322率 亦上調至 80.9%

v4
https://www.hkguac.edu.hk/f/news/710/2245/HKDSE_2021_v4.pdf

v5
https://www.hkguac.edu.hk/f/news/710/2285/HKDSE_2021_v4.pdf

yeeling0101 發表於 21-11-25 12:13
我都有同樣疑問,跪求用家解惑🙇‍♀️

我覺得家庭教育比學校影響更大。讀12年港同一定會變得靈活多變?讀12年GH 一定會變得古板木獨?呢個宣傳手法好似有點誇張,同現實不符。