用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 坑真 VS 高主教
樓主: chanccchan
go

坑真 VS 高主教

mcl203 發表於 21-11-23 14:56
又咁講,RC同TLMS又唔可以直接比較嘅,RC係近乎男校,TL係女校。往績係RC外闖率係比較高,亦會對中學成績 ...

都聽好多人說RC好多人外闖,所以叻仔叻女都更上一層樓,冇留返高中,而影響左高中的banding?是這樣意思嗎?
RC的課外活動多嗎? 謝謝

坑小課程我覺得適中,不會偏淺,亦不會提早教。中文我都唔知點解佢咁好嘢,抄寫功課默書都唔多,但學生都可學會很多字,中文小五的作文字數己要四五百字。英文就好似小三,小四左右開始要每星期背幾頁 grammar book. 如你是級頭六十升中,我相信小朋友在中學中文科應可應付。我小朋友每日通常一個至個半小時內完成功課。一直冇補習,直至小四下學期數學失了一次手才開始補數。最終級三十至四十畢業。

chanccchan 發表於 21-11-23 15:45
都聽好多人說RC好多人外闖,所以叻仔叻女都更上一層樓,冇留返高中,而影響左高中的banding?是這樣意思嗎 ...

RC活動多唔多,我估,女仔又似乎坑真著數D,一間男校女生,一間女校男生~~~

中學成績,其中一個原因啦,另外,女生中/小學比男生穩定性係正常嘅。男仔偏理科,女生偏文科。自己去參考下坑真今年DSE成績公佈,前列生好明顯都係偏文~~~

chanccchan 發表於 21-11-23 15:40
高中和坑中成績有距離,意思是指dse成績?坑中較佳嗎?
另外, 想知坑真的中英文課程如何?有否教深?
...
DSE 成績坑中較佳。坑小每年兩測兩考。正如我講,我小朋友每日約一個半小時便完成功課 (如冇默書,測驗) 。佢每日七時前完成功課,九點半上床,我覺得好 reasonable.但也有少數同學覺得讀得辛苦 。小朋友個個不同,但如果你是外校生咁小位都考入,應不太須擔心

chanccchan 發表於 21-11-23 15:45
都聽好多人說RC好多人外闖,所以叻仔叻女都更上一層樓,冇留返高中,而影響左高中的banding?是這樣意思嗎 ...

每年基本上級30內外闖人士達90%(估計)見早兩三年升中數字,如1x Paul boys,5-6個dbs,spcc,其他女校等。咁你自己諗一諗影響有幾大?仲有未計每年考到更好學校的插班而退學的級頭。而另一網友poyau亦於早前表列過餘下rcps生升上Rc 既成績,是以pre s 1分類,如想知,可再問一問佢。

課外活動尚算可以,女仔好啲,人數少,基本上有得參加既機會都頗大。功課基本上可在校完成,但因人而異,如當天未能完成,回家都是1.5個小時內完成,都是果句,因人而異。校內競爭大,濟上頭位非易事,但輕輕鬆鬆既可keep到中遊。

每年中秋、聖誕、新年、試測後都有慶祝活動,會玩stem、art 之類。

PTL_L 發表於 21-11-23 16:09
每年基本上級30內外闖人士達90%(估計)見早兩三年升中數字,如1x Paul boys,5-6個dbs,spcc,其他女校等。 ...

你之前提到學校巿補充worksheet,會教深左,咁測考又會唔會考深左,考未學過或未做過既題目?
似乎校內競爭激烈,中游都要好努力呢。是否有部分家長當RC踏板,所以都谷得好行?這樣學生之間學習㷶氣氛良好嗎?

mikalaw 發表於 21-11-23 15:50
坑小課程我覺得適中,不會偏淺,亦不會提早教。中文我都唔知點解佢咁好嘢,抄寫功課默書都唔多,但學生都可 ...

你小朋友現在讀坑中嗎? 因為坑小是中小,上到中學,英中會否吃力?謝謝

chanccchan 發表於 21-11-23 16:45
你小朋友現在讀坑中嗎? 因為坑小是中小,上到中學,英中會否吃力?謝謝
...
我小朋友外闖了,因為自行應收到級頭十五至廿,所以自行冇收,但又有其他覺得好的offer ,都不想煩大抽獎了。都係嗰句,如你在級頭六十內,其實升中後中文會有點優勢,英文亦應冇大問題

回覆 mikalaw 的帖子

多謝你解答,聽完放心左好多

mikalaw 發表於 21-11-23 17:05
我小朋友外闖了,因為自行應收到級頭十五至廿,所以自行冇收,但又有其他覺得好的offer ,都不想煩大抽獎了 ...

謝謝你解答

No problem, 不過其實上到中學,好睇小朋友自己,佢身邊的同學和自己的做化。

chanccchan 發表於 21-11-23 16:42
你之前提到學校巿補充worksheet,會教深左,咁測考又會唔會考深左,考未學過或未做過既題目?
似乎校內競爭 ...

測考程度同工作紙相若,校內競爭氣氛其實唔明顯,因為同學來自五湖四海,不同地區,家長們較少交流同比較,但事實上學習壓力源自家長多啲。

mikalaw 發表於 21-11-23 17:05
我小朋友外闖了,因為自行應收到級頭十五至廿,所以自行冇收,但又有其他覺得好的offer ,都不想煩大抽獎了 ...

Mikalaw,唔好意思,想再問下,因為級頭既都會外闖,咁以你所見一級去到第幾會升得返坑中呢?謝謝

PTL_L 發表於 21-11-23 19:41
測考程度同工作紙相若,校內競爭氣氛其實唔明顯,因為同事來自五湖四海,不同地區,家長們較少交流同比較, ...

謝謝你的分享

chanccchan 發表於 21-11-23 20:40
Mikalaw,唔好意思,想再問下,因為級頭既都會外闖,咁以你所見一級去到第幾會升得返坑中呢?謝謝
...
坑真級頭不一定外闖,級一的有時都會自行入番坑中,因為好多同學都是由坑幼讀上來讀足九年,對坑真好有感情。屆屆不同,但我估 average 級頭十可能得三,四個最終讀其他中學。但我知的亦會有 B1 同學意外地外闖了,例如自行二後補收了。你看看坑小 website 就可知有幾多學生外闖了B1 中學,但他們不是全部級頭的。

mikalaw 發表於 21-11-23 21:17
坑真級頭不一定外闖,級一的有時都會自行入番坑中,因為好多同學都是由坑幼讀上來讀足九年,對坑真好有感情 ...

明白了。謝謝你

通常老師會講頭六十就大抽獎第一志願揀坑真中都好穩陣。但亦有 B2 的好彩抽番入的,B2 大約七十至一百左右,六十至七十邊緣人

要考頭60,好驚驚(emoji)(emoji)

chanccchan 發表於 21-11-24 00:51
要考頭60,好驚驚(emoji)(emoji)

所以計升中保障,RC係高於TL,RC只考慮直屬位已經74個~~~

mcl203 發表於 21-11-24 00:58
所以計升中保障,RC係高於TL,RC只考慮直屬位已經74個~~~
但呢幾年平均收80個多啲,數字已減了外闖數字了。