用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 坑真 VS 高主教
go

坑真 VS 高主教

女, 車程差不多,
高小85%升高中,好似保隌大些, 但就女校男生feel

坑真只係聮系, 玩完小一面試, 好怕升中又再驚過, 睇website 只有60個升返真光中學

大家會點揀?

chanccchan 發表於 21-11-23 10:44
女, 車程差不多,
高小85%升高中,好似保隌大些, 但就女校男生feel

唔係過7咩?你想法係岩嘅,不過,灣仔係非常夠英中位嘅校網,重點係你是否本區真B1生,和,係咪一定要入指定中學~~~

我冇指定中學呀, 兩間都係抽灣仔中學, 所以係咪坑真岩女仔D?

坑真淨校舍已經值,加上成績有保證。

chanccchan 發表於 21-11-23 11:54
我冇指定中學呀, 兩間都係抽灣仔中學, 所以係咪坑真岩女仔D?

除咗宗教,中小和英小係主要嘅分別,英小英語水平點都會略高過中小。如之前所指,直屬點都升中保障大於聯繫~~~

原來真係得返64人直升,咁坑真中收自己學生策略可能已經改變~~~

mcl203 發表於 21-11-23 13:01

除咗宗教,中小和英小係主要嘅分別,英小英語水平點都會略 ...

高小是英小?

chanccchan 發表於 21-11-23 13:20
高小是英小?
係。

高小是英小?

高主教係漸進式英小~~~

mcl203 發表於 21-11-23 13:10
原來真係得返64人直升,咁坑真中收自己學生策略可能已經改變~~~

但睇返,可能係有部分叻女唔take真光中學,外闖左

chanccchan 發表於 21-11-23 13:22
但睇返,可能係有部分叻女唔take真光中學,外闖左

自從小六人數多咗,一直係>75 ~~~

高小是英小?
Rcps用書不算深,是英文會快半年,但精華在於worksheet 。
各科都有好好既worksheet補充,另數是中數加英數,各佔60%及40%,考試亦如是。GS即常識,一般每年6本,凡關係中國或節日則是用中文常書,其他全用英常書。中文課程相比下,比同區男津難。

PTL_L 發表於 21-11-23 13:34
Rcps用書不算深,是英文會快半年,但精華在於worksheet 。
各科都有好好既worksheet補充,另數是中數加英數 ...

謝謝你詳盡講解,你是高小用家嗎? 知唔知男女生比例如果?

chanccchan 發表於 21-11-23 13:37
謝謝你詳盡講解,你是高小用家嗎? 知唔知男女生比例如果?
大約每班8-9個女仔,女仔選擇多,高小真係未必係佢哋杯茶。

PTL_L 發表於 21-11-23 13:46
大約每班8-9個女仔,女仔選擇多,高小真係未必係佢哋杯茶。

謝謝你。

有坑真用家講講學術如何嗎? 非常感激

高中和坑中成績有距離,樓主咁比較直升率有些不太公平。我小朋友小一讀到小六,功課不算多,中英文每個月才默書一次,但偏偏學生又可高水準,我小朋友讀完小二時已識很多中文字,我反而會問佢有啲字點寫。每屆小六大約級頭六十都是 B1,所以外闖能力亦高,小部份級頭會去更好的中學(我發覺多數是小一才入坑小的),不過好多都因為從坑幼已在這校舍九年,所以就算級頭都會留在坑中。

mikalaw 發表於 21-11-23 14:50
高中和坑中成績有距離,樓主咁比較直升率有些不太公平。我小朋友小一讀到小六,功課不算多,中英文每個月才 ...

又咁講,RC同TLMS又唔可以直接比較嘅,RC係近乎男校,TL係女校。往績係RC外闖率係比較高,亦會對中學成績係有影響,又似乎,大家係小學階段嘅本區B1率係差唔多,真係好近下~~~

回覆 mikalaw 的帖子

請問坑真課程會唔會偏淺?是否需要外補?謝謝你

mikalaw 發表於 21-11-23 14:50
高中和坑中成績有距離,樓主咁比較直升率有些不太公平。我小朋友小一讀到小六,功課不算多,中英文每個月才 ...

高中和坑中成績有距離,意思是指dse成績?坑中較佳嗎?
另外, 想知坑真的中英文課程如何?有否教深?
以你所說,坑真默書少,測考係咪都少?好似好happy school呢