用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔嘉諾撒聖方濟各學校
樓主: Redbean88
go

灣仔嘉諾撒聖方濟各學校 [複製鏈接]

chiubbbb 發表於 21-12-2 00:41
我最深刻叩門面試時,老師問我小朋友第1条問題係,你怕唔怕好多功課做?  
我巳經feel到呢度勁多功 ...

高小要為咗呈分去發力其實每一間都喺多,所以最重要係小朋友自主學習嘅態度

chiubbbb 發表於 21-12-4 00:38
有人話下學期泥料,希望你們keep住輕鬆 la

有朋友係小二小三佢哋話其實跟返老師嘅進度去溫習其實都冇特別問題,不過基礎打得唔好要努力啲啦(emoji)(emoji)
基礎打得唔好其實去邊度都係辛苦同多功課,所以我都特登避開一啲死谷成績嘅學校,好欣賞學校校本課程真係好有效,真係唔同傳統教學方法(emoji)(emoji)

andyandybb 發表於 21-12-3 11:56
其實功課多,好個人,今年改咗唔係咁多功課!我覺得老師好有愛心,小朋友喜歡返學,主動咗!有邊間一缐小 ...

有小朋友成日比老師捉字其實有陣時爸爸媽媽都要了解吓究竟小朋友係咪寫錯字,寫錯字其實老師一定要教返啱話比小朋友知,所以就引申到老師好嚴捉字呢個問題(emoji)‍(emoji)(emoji)‍(emoji)(emoji)‍(emoji)我哋因為長期都寫得啱所以冇特別比老師捉,都可以人引證其實老師唔係特登捉(emoji)因為我每一次做功課都會mark低囡囡時間,我哋功課其實一日最20-60個鐘都可以做完視乎當天功課嘅數量(補充做兩頁都用咗5分鐘,我嗰陣時改正淨係改一兩個錯處咁都係5分鐘,寫生字簿就耐15分鐘(五至六個詞語),如果10個詞語就30分鐘到,通常功課做得好,改正就唔需要改咁就直情少一樣功課暫時都好適合小朋友程度,好有歸屬感真係學校好尊重同埋好愛錫每個持份者(emoji)真係好多謝佢哋呢幾個月對佢哋嘅照顧(emoji)老師都好有活力,當小朋友遇到問題嘅時候,佢哋真係會即時處理(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

chiubbbb 發表於 21-12-4 00:38
有人話下學期泥料,希望你們keep住輕鬆 la
功課多少, 除了看學校, 也要看小朋友是否主動自己完成功課. 而學校出的功課程度是否學生能夠自己完成. 我會覺得如果有直屬Brand 1中學的小學, 學術水平不用擔心的, 中學部一定對自己的小學部有要求.

全級要考到幾多,先可以上書院。名次100打後,係咪冇機會。

回覆 chiubbbb 的帖子

我都有類似問題仲有問,如果小朋友跟唔上,你身為家長會點做....

我講多少少啦
捉字緊我的意思唔係話老師好嚴
因為好多字同我地學的己有出入
我自己試過2科對一個字的寫法有出入
同老師研究過得出係2個寫法都OK
家長係要跟,但小朋友一定要有自覺性
功課多唔多,我囡成日話好少咋MA
最好係你收工返來佢咩搞好哂
一係就小朋友有自覺性,一係就比錢去功課班
我到考試都仲有睇TV,興趣班照返,都無話特別加時去溫
如果你小朋友有自主學習的動力,呢間學校係好合佢的
但你要有心理準備

回覆 winnieliveshow 的帖子

正常100名內都入到(以往積)佢地好少公布升中派位

中學收132人
自行分配佔40人(唔排除有部份成績好的比中學主動吸收左)
大約70人係保留學位,即直屬學校留比自己B1B2的女仔

通常級頭又會去更好的(每年人數就唔知,學校重來無提過,但我認識的準備升中的家長,好多都係想博更好的,會谷成績,預計頭20-30又會走去其他學校)

咁你咪自己計下以上的人數囉
最保守係70名內
但一般100名內都穩

根據過來人的經驗,8-9成都B1學校的
以上係自己搜集回來的
只可以參考

回覆 venus_ywy 的帖子

我自己小二家長我一路有比較其他學校的功課考卷
話SFCS出得深的又唔係
再深D的大把學校仲深
話錢又唔淺
但我成日話上堂留心,一定合格
家長佔另外30分(家長+外補(如有))
另外10分就係運同租心大意
缺一不可

但老師係好,我地一有問題,比如有幾次功課改錯
都好快會打返來同家長研究

即係簡單D來講
家長要跟,但唔駛跟得太緊
如果小朋友OK,由佢自己行,你只要得閒PUSH下佢就可以

我囡平時功課都好快搞掂,仲有時間睇TV

回覆 nicholasnip 的帖子

我眼見SFCS係得一科功課學生未必可以自己完成常識科....不過我估計係要家長一起參與
比如成日有D時事工作紙,咩五常法呀,咩畫幾個圈寫D咩分析呀咁

其他科,我囡九成都可以自己搞掂
我通常係捉D字寫得唔好

ipki 發表於 21-12-7 09:37

正常100名內都入到(以往積)佢地好少公布升中派位
如果頭30名都出去讀,真心不錯。

回覆 大當家 的帖子

估計架咋所以年年唔同
最保守係70名內
因70個比B1 B2生填就收
但係都會有意外
比如100名內都係叫B1/B2姐
咁100個都填哂佢
去到抽獎就無分名次架啦
B1一定直入...問題係B2頭同B2尾都博直升

不過學校其實你交表時己經控制到結果
要先經學校交表
你試下B2生,120名你填中學,老師一定捉你出來叫你改....

ipki 發表於 21-12-7 10:42
回覆 大當家 的帖子

估計架咋所以年年唔同
謝謝阿女讀到高小,我重傻下傻下。

回覆 大當家 的帖子

有100內都定的放心

ipki 發表於 21-12-7 09:46
回覆 nicholasnip 的帖子

我眼見SFCS係得一科功課學生未必可以自己完成常識科....不過我估計係要家長一起 ...

你個女自理能力好好

ipki 發表於 21-12-7 10:48
回覆 大當家 的帖子

有100內都定的放心
阿女就係3x名,如果有機考出去,當然要去試

回覆 大當家 的帖子

3X就難D....可以問下老師的
你話頭十我就叫你咪諗,直接外闖
不過頭3X都勁架,直升都唔會差

但係我係你就試左仙,反正唔得,返來叩門,機會都大

開頭都要PUSH下家長都要有要求
要HEA一定可以好HEA
學校教的野唔會太深
合理程度內^^

回覆 大當家 的帖子

多口問下你一般平均分大約80-90分會考全級同全班第幾名?

ipki 發表於 21-12-7 11:02
回覆 大當家 的帖子

多口問下你一般平均分大約80-90分會考全級同全班第幾名?
應該高低年級不同初小80分左右應該都好後名次

‹ 上一主題|下一主題