用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔嘉諾撒聖方濟各學校
go

灣仔嘉諾撒聖方濟各學校

請問有冇讀緊既小朋友媽媽可以分享下學校係咪好嚴呢? 老師有愛心嗎?
謝謝啊~

Redbean88 發表於 21-11-23 09:53
請問有冇讀緊既小朋友媽媽可以分享下學校係咪好嚴呢? 老師有愛心嗎?
謝謝啊~
...

老師非常有愛心,學校強調家校合作,但係唔覺得嚴,比較輕鬆,中文寫字程度上老師執字都比較寬鬆,貼地,學校程度因為改用校本課程之後小一課程比較容易理解明白淺易,12月後先有默書,11月開始學習作句,第一次評估不計分,第二次計四成第三次計六成。小一日開始課程只要幫小朋友打好基礎,學校唔會分精英班,如有需要嘅同學需要加強中文或者英文底子學校都有特別安排。

一間傳統好學校老師對學生有要求,功課量較多
校本課程
學生乖

回覆樓主:

我有朋友係度讀,聽聞初小已經好多功課

SFCS唔入輕鬆型小學吧~~~

灣仔強校網, 可能冇一間輕鬆?

回覆樓主:

功課量唔覺得特別多暫時小一(每日大約一個鐘已經完成),但係當然如果小朋友自己唔嘗試去做功課等到家長放工先返屋企做咁就另外講法,評估卷暫時亦都比其他學校淺,之前轉左校長暫時觀察都好正面老師有heart

大當家 發表於 21-11-23 10:54
一間傳統好學校老師對學生有要求,功課量較多
校本課程
學生乖

校本課程真係好好,配合小朋友程度易於明白

我囡小二小一上學期係好好好輕鬆
下學期開始就來料架啦
咩都捉得好嚴
咩科都係,數學一樣捉你7....一年級話要直角7,二年級話要斜
中文字,筆順一定捉,錯字一定捉,寫唔好一定捉
英文都係......
你想要輕鬆唔係呢間
但你輕鬆讀想合格又唔難
功課小二開始,有人要做3-4小時,有人1小時搞掂.....咩人都有
默書一星期中一星期英.....唔會比你停架...

咁其實佢比起地區嘅一線都已經輕鬆,如果真係覺得吃力,可能真係唔適合,對比個地區一線嘅考試卷評估卷其實呢間都算正路

venus_ywy 發表於 21-11-25 17:42
咁其實佢比起地區嘅一線都已經輕鬆,如果真係覺得吃力,可能真係唔適合,對比個地區一線嘅考試卷評估卷其實 ...
你意思即係地區一線仲深過呢間? 點解反而地區一線比傳統女校仲深...

beetle910 發表於 21-11-25 18:13
你意思即係地區一線仲深過呢間? 點解反而地區一線比傳統女校仲深...
...

Yes,學校唔會為教而教佢哋因為用校本課程所以佢哋教完之後會同佢地做重點練習,之後會做一啲溫習紙test,用大致上都同考試模式近似,不過如果小朋友未摸索到點樣溫書嘅方法或者平時老師教完無點樣去準備,咁當然無論去到邊間學校都會好吃力

不過入讀之前最重要就係了解學校嘅教學模式去幫小朋友選擇一間相配嘅學校,大家都可以比較下其他學校嘅試卷

venus_ywy 發表於 21-11-25 18:20
Yes,學校唔會為教而教佢哋因為用校本課程所以佢哋教完之後會同佢地做重點練習,之後會做一啲溫習紙test,用 ...
咁其實好好, 功課量多只係重覆溫習, 好過一味死谷...

beetle910 發表於 21-11-25 18:28
咁其實好好, 功課量多只係重覆溫習, 好過一味死谷...

學校係將某部份嘅課程次序調動一下,相應嘅課題係會統一去教授,所以唔會同坊間嘅方式一樣,唔會教完就算,功課量其實真係要睇小朋友,基礎打得好嘅小朋友佢可以好快完成,但係如果happy school幼稚園而無準備銜接到小學上到去就會有啲吃力

如果女兒受谷,較文靜,Sfcs係好適合去讀。上到高小,功課量真的比初小多。
因為只有3次考試,考核內容較多。
考卷沒有比較其他學校,不知道其他學校的深淺程度。
個人認為學校會在小學6年幫學生打好基礎升上中學。

回覆 Redbean88 的帖子

我以前上司也是該校畢業生,學生好有自信。SFCS/SFCC是傳統老牌名校,不用學費,有自己直屬band 1中學. 好好的選擇
如果是小學部我覺得比聖心更好由於校舍是重新建造的, 加上在中學部對面, 小學部和中學部互動更強, 更多協同效益。

回覆樓主:

我最深刻叩門面試時,老師問我小朋友第1条問題係,你怕唔怕好多功課做?
我巳經feel到呢度勁多功課,好傳統

chiubbbb 發表於 21-12-2 00:41
我最深刻叩門面試時,老師問我小朋友第1条問題係,你怕唔怕好多功課做?  
我巳經feel到呢度勁多功 ...

其實功課多,好個人,今年改咗唔係咁多功課!我覺得老師好有愛心,小朋友喜歡返學,主動咗!有邊間一缐小學唔谷,對比我哋學校,現在真係比較輕鬆!學校一向推行自主學習嘅模式幾好!

andyandybb 發表於 21-12-3 11:56
其實功課多,好個人,今年改咗唔係咁多功課!我覺得老師好有愛心,小朋友喜歡返學,主動咗!有邊間一缐小 ...

同意。我今年叩門入咗,囡囡現在很開心返學,老師很有愛心,校園裏的大姐姐也很關心小師妹。現在佢對學校很有歸屬感,功課也會上心些。(emoji)

回覆樓主:

有人話下學期泥料,希望你們keep住輕鬆 la