用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 寄野去英國初體驗
樓主: saiwanho
go

[英國] 寄野去英國初體驗  

DOCTORGG 發表於 21-12-16 11:39
有冇掛號追蹤呢?
可以追蹤,咩時交付運輸公司,到英國後在PARCEL FORCE上可以track

whoo99 發表於 21-12-16 01:30
算快啦,感覺比E express快少少,郵包是除限制外咩都可以郵,還是只限文件? ...

其實 郵包掛號 都ok的, 因為其實我都係 1  Dec 4pm才寄,頭尾兩星期 ok啦!不能 over 2kg。 但唔知食物畀唔畀了!

whoo99 發表於 21-12-16 11:37
反饋下,我18/09平郵寄出的包裹,今日終於到UK,歷時整整4個月

應該3個月。

hei918 發表於 21-12-14 17:14
pls check p m
請問可以分享是用那間貨運公司

whoo99 發表於 21-12-16 11:37
反饋下,我18/09平郵寄出的包裹,今日終於到UK,歷時整整4個月

我都預計要4個月,疫情咁反覆都無計

DOCTORGG 發表於 21-12-16 11:53
應該3個月。
唔意思,錯著,18/08去郵局寄出

saiwanho 發表於 21-12-16 12:01
我都預計要4個月,疫情咁反覆都無計

whoo99 發表於 21-12-16 12:09

我都記得您講過是8月中發出

DOCTORGG 發表於 21-12-16 11:51
其實 郵包掛號 都ok的, 因為其實我都係 1  Dec 4pm才寄,頭尾兩星期 ok啦!不能 over 2kg。 但唔知食物畀 ...

食物可以,但期限短既唔建議寄。

我上個月寄比呀女,有一個月食用期限,兩星期都未送到搞到好忐忑,擔心到佢手時已過期。

YuYuMother 發表於 21-12-16 12:22
食物可以,但期限短既唔建議寄。

我上個月寄比呀女,有一個月食用期限,兩星期都未送到搞到好忐忑,擔心 ...

你也是寄郵包掛號? 最後要幾耐到達呢?

DOCTORGG 發表於 21-12-16 15:20
你也是寄郵包掛號? 最後要幾耐到達呢?

我寄express, 第一次12日,第二次15日。

我係第二次時寄食物。

YuYuMother 發表於 21-12-16 15:37
我寄express, 第一次12日,第二次15日。

我係第二次時寄食物。
唔好意思!新手!想問清楚少少。寄 express 是否不可以寄食物,物件在2kg 以下。
而speed post 可以寄食物但不可以肉類。
想問各位如果寄竹蔗茅根精,報關應該寫什麼?

grace.ywp 發表於 21-12-16 16:01
唔好意思!新手!想問清楚少少。寄 express 是否不可以寄食物,物件在2kg 以下。
而speed post 可以寄食物 ...

E Express 可以寄,2 kg 以內。speed post 唔清楚。

竹蔗茅根精我會填supplement.

speed post 也可寄食物,肉類都唔得,竹蔗茅根之類可寫herb supplement

whoo99 發表於 21-12-16 16:32
speed post 也可寄食物,肉類都唔得,竹蔗茅根之類可寫herb supplement
謝謝你們

YuYuMother 發表於 21-12-16 16:26
E Express 可以寄,2 kg 以內。speed post 唔清楚。

竹蔗茅根精我會填supplement.
謝謝你

回覆 grace.ywp 的帖子

想問吓用 E express 寄包裹,包裹價值過了幾少錢就要打稅。寄阿仔的舊衫、褲、鞋和一些筆記要點填寫價錢?

whoo99 發表於 21-12-16 12:08

你都好醒!八月就開始寄! 寄得嚟都聖誕前收到。 我依家先寄。新年都唔知收唔收到。哈!哈!
下年我一有宿舍地址即刻寄。 仲可以喺我小朋友面前寄佢鍾意嘅嘢。

grace.ywp 發表於 21-12-16 16:01
而speed post 可以寄食物 ...

茅根精我寫左做 non-alcoholic drinks

grace.ywp 發表於 21-12-16 17:09
回覆 grace.ywp 的帖子

想問吓用 E express 寄包裹,包裹價值過了幾少錢就要打稅。寄阿仔的舊衫、褲、鞋和 ...

39鎊或以上会被打稅。您最重要寫這是「禮物」 ,舊衣服當然寫明是舊,總之您箱物品所有申報價值總和不要過39鎊就得,裡面如何申報,您自己作個價錢,不過記得要合理,報得過低就要看當地海關信任與否。唔信的話一開箱同您逐樣計就麻煩了