用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 寄野去英國初體驗
樓主: saiwanho
go

[英國] 寄野去英國初體驗  

回覆 hei918 的帖子

請問可以分享是用那間貨運公司,寄15kg貨品約幾多錢?謝謝

sofiamama 發表於 21-12-14 10:09
回覆 hei918 的帖子

請問可以分享是用那間貨運公司,寄15kg貨品約幾多錢?謝謝 ...
pls check p m

saiwanho 發表於 21-12-13 22:22
得咗就報個平安!
阿女收到message,今日會派送,不過話size比我自己輸入的多左4%,要比多6磅😅

hei918 發表於 21-12-15 20:34
阿女收到message,今日會派送,不過話size比我自己輸入的多左4%,要比多6磅😅 ...

不是税款,是oversize 要多付?

saiwanho 發表於 21-12-13 21:01
我細膽唔敢搏咯,尤其是如果一寄大大箱,銀碼寫得唔高,唔知會不會惹起懷疑,記得呢度見過有個分享,寄舊 ...

無錯,寄舊文具一箱,最後被打稅5舊水港紙,就是我朋友親身經歷,我分享出來的。所以,我自己寄野都唔敢搏,費事被打稅,肉赤。

TTEE1819 發表於 21-12-15 20:50
無錯,寄舊文具一箱,最後被打稅5舊水港紙,就是我朋友親身經歷,我分享出來的。所以,我自己寄野都唔敢搏 ...

感謝您的分享,既然有前科所以我也不敢冒險,尤其是我裡面有電器,一被打稅就大獲

saiwanho 發表於 21-12-15 20:42
不是税款,是oversize 要多付?
不是稅,是oversize

hei918 發表於 21-12-15 21:18
不是稅,是oversize

估計可能物流/快递公司要收體積重,跟實際重量比較,取比較重那個價位。劳烦pm我您那家快遞的公司名,先謝謝。

DOCTORGG 發表於 21-12-8 07:06
不清楚,但我是小郵包。 0.33kg only.  但郵局話因為現在航班少了,所以一定比原來的遲!我1/12 寄,2/12. ...

1/2 寄, 15/12到達簽收掛號郵包!

回覆 saiwanho 的帖子

我估係自己輸入時size吾準,又或者個箱壓扁左DD變闊左,不過一日收到,阿女好開心,算啦

DOCTORGG 發表於 21-12-15 21:25

明白,算快了,我自己經驗,speedpost頭尾要10天,您只是多d四 五天就抵達,不算慢了。
郵包應該有尺寸限制。我有時肉眼看都不知道過關不,量好尺寸,輸入重量,郵局app個郵費計算機結果一目了然,超size或超重的方式就不顯示,非常好,把選擇收窄了

hei918 發表於 21-12-15 21:41

我估係自己輸入時size吾準,又或者個箱壓扁左DD變闊左,不過一日收到,阿女好開心, ...

我今天又走落郵局寄平郵比阿仔。不緊急的寄平郵掛號算了。講起包裝,又有體驗:
以前網購書本有個企理紙盒,一直留起以備日後使用,今次寄野本可以重用,但今次我放棄用。用呢個紙盒,會搞到成份件過嗮500克,咁樣多約30蚊郵費,我呢次的東西不怕擠壓,結果用兩個新的白色膠袋袋住摺細貼好,搞掂!成功維持在500克內!

我未試過speed post, 請問手續麻煩嗎?上網睇2kg 好似$3xx? 如果下次寄少少野,都想試吓

hei918 發表於 21-12-16 00:24

我未試過speed post, 請問手續麻煩嗎?上網睇2kg 好似$3xx? 如果下次寄少少野,都想 ...

手續不算太麻煩,限制也不算太多,網上報關照樣會要您list 裡面寄什么,各樣東西重量多少。。。我由於買了磅而且個磅都算準確,所以知道多重,在邮费計算機已經知道要比幾錢,個箱封口,若網上完成投寄手續,已經可以打印郵寄單,貼好,或等去到郵局出示份件的二維碼,讓郵局職員打印label就得,貼好,磅重,比錢,拿收據,走得!若自己無磅,都只是填大概重量,去到以郵局個磅為準。

留意一下,每家郵局speedpost的截郵鐘數,我去開的郵局截早上10點,要寄就10點前去寄。

多謝你詳細嘅解答聽落都吾難,其實我而家係比個size、重量比女,佢上網搞好,約好日期叫人上來收貨,所以我完全未做過寄件手續

hei918 發表於 21-12-16 00:46

多謝你詳細嘅解答聽落都吾難,其實我而家係比個size、重量比女,佢上網搞好, ...

令千金真乖,小兒最緊張還是他的visa,他離港後其他後勤野都是我搞,第一次要發咁多野又咁多限制,要lum點pack 點寄,理解寄乜野方式乜野寄得乜野唔得,真是一頭煙,但開左個頭,之後又好似容易左

你仔應該細D,我女已經大二

DOCTORGG 發表於 21-12-15 21:25
算快啦,感覺比E express快少少,郵包是除限制外咩都可以郵,還是只限文件?

反饋下,我18/08平郵寄出的包裹,今日終於到UK,歷時整整4個月

whoo99 發表於 21-12-16 11:37
反饋下,我18/09平郵寄出的包裹,今日終於到UK,歷時整整4個月

有冇掛號追蹤呢?