用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Mary vs St Paul Convent primary section
go

St Mary vs St Paul Convent primary section  

女女已經有St. Paul offer.
今日自行收生,St Mary好好彩都入到。

兩間各有優點。
St Paul : 升上中學,有得揀IB, GCSE, DSE. 功課量少. 無名次,自己同自己競爭

St Mary: 小班教學,大部分學生直升中學. 除左學術,其他方面都較全面。

依家心大心細,究竟應該點揀好(emoji)

Priscilla_1999 發表於 21-11-22 21:21
女女已經有St. Paul offer.
今日自行收生,St Mary好好彩都入到。

好幸福的選擇
Spcs比st Mary 就個人而言,係s4時會考埋Igcse,但用12年錢換番嚟,如果覺得igcse對於你選擇唔係優勢的話,倒不如揀St Mary ,真龍,唔駛煩。

無知一問,spcs有IB揀咩?

好犀利 請問spcs是幼稚園上定考入去?

醒目開學勳章

St Paul’s Convent 有得揀IB嗎?未曾聽聞添。
印象中在各種校際比賽都有見St Paul’s Convent 學生的蹤影,看來校方也注重培養學生的全面發展。
樓主何以認為St Mary 除學術外都較SPCS全面呢?

Rositalky 發表於 21-11-22 21:47
好犀利 請問spcs是幼稚園上定考入去?

幼稚園上

Mrs.Wong 發表於 21-11-22 22:02
St Paul’s Convent 有得揀IB嗎?未曾聽聞添。
印象中在各種校際比賽都有見St Paul’s Convent 學生的蹤影 ...

多謝你提點,St Paul應該無IB
而St Mary我上網睇,有Stem同有電腦班。感覺上比St Paul多元化
當然,我對St Mary都有好多迷思。
希望大家比比一d意見。

Priscilla_1999 發表於 21-11-22 22:42
多謝你提點,St Paul應該無IB
而St Mary我上網睇,有Stem同有電腦班。感覺上比St Paul多元化
當然,我對St ...

論穩陣,兩間都係相若,跟到大隊都可以直升~~~

SM始終係中小,銜接上英中應該SPCS比較優勢。SPCS仲有GCE,可以確保升學前路多一個選擇~~~

論多元化,SPCS亦應該優勝過SMCC吧,SMCC仍然似乎係非常傳統式,重學術多一啲~~~

醒目開學勳章

感覺上SPCS 的透明度唔係好高,學校培養學生獨立,唔太強調家校合作。

大班教學,沒有補底、增潤班。聽聞不會對有特別需要的學生給予調適,有些家長認為學校對學生關顧不足。

學校的功課唔多,唔看重操練,唔考呈分試,升中無壓力。

PTL_L 發表於 21-11-22 21:30
好幸福的選擇
Spcs比st Mary 就個人而言,係s4時會考埋Igcse,但用12年錢換番嚟,如果覺得igcs ...
樓主好幸運,恭喜!

S4 考IGCSE 對海外升學有幫助(S5可以去英國讀A-level)。亦有朋友分享DSE支援相對較弱,S5-6 要追返DSE curriculum。中學外補好多學生都會,IGCSE外補尤其英文可能難少少揾到好老師。

St Mary 比較傳統,運動出名唔叻⋯⋯
St Paul Con 應該全面D,Stem我估好過St Mary ,首架香港製造小型飛機都是由St Paul學生協助裝嵌,之前在科學館展出過。
其實兩間也是好學校,St Mary最大優點是免費;St Paul要$

b3410    發表於 21-11-23 09:47

希望樓主儘快決定,不要同時hold兩個學位。相信有女兒的都希望入讀這兩間學校。

sinsinyip    發表於 21-11-24 23:00

St Paul 學費好似要$5,500一個月, 讀完小六都比左$330,000
如果兩間差不多, 我會選間免費, 每個月攞$5,500比小朋友出去學其他野

點會唔讀SPCS

wlisab 發表於 21-11-23 08:16
樓主好幸運,恭喜!

S4 考IGCSE 對海外升學有幫助(S5可以去英國讀A-level)。亦有朋友分享DSE支援相對較弱 ...
但應該IGCSE syllbus對spcs既學生唔係難度,反而就個人而言,選擇位只在於會否出外讀書,定一定會考dse?不過讀st Mary 都可以放外,但IGSE->Ilevel係多一條放外既出路。另外,12年學費 vs 0 學費。至於其他課外活動、教學點點點,想講大家都會修會女校,模式既差異並唔係個人考慮既地方了。

借位一問:如果是德望與聖瑪利,點睇?邊間會較優?多謝!

PTL_L 發表於 21-11-23 13:55
但應該IGCSE syllbus對spcs既學生唔係難度,反而就個人而言,選擇位只在於會否出外讀書,定一定會考dse?不 ...
我意思係S4用咗時間教IGCSE,DSE教得趕啲。IGCSE English as first language 同DSE英文模式差好遠,比較重分析,唔係一般英文外補可以處理到。

所以你講得好啱,睇有冇留學嘅打算,值唔值得讀IGSE定專心DSE。

有Stem同有電腦班 ---> 咁肯定係SPCS 有.. 人地20+ 年前已經玩緊呢D野... 校長天馬行空既程度係冇其他女校可比.

我覺得樓主個comment 調轉左.. SPCS明顯係全面D, 學術未必好好..(比起其他1A)

不過, 真心要睇會唔會有出國打算, 升到高中, 1/3人都出國.. 點都會有peer pressure

JannyYin 發表於 21-11-23 14:07
借位一問:如果是德望與聖瑪利,點睇?邊間會較優?多謝!

可能嘅分別係,GHS英文會好啲,中文又會頭痛啲,始終中/英文小學係有別~~~

boojiji 發表於 21-11-23 14:43
有Stem同有電腦班 ---> 咁肯定係SPCS 有.. 人地20+ 年前已經玩緊呢D野... 校長天馬行空既程度係冇其他女校 ...
係呀會有 peer pressure,識人諗住讀到中六,中途女要求轉IS ,會有影響的。

boojiji 發表於 21-11-23 14:43
有Stem同有電腦班 ---> 咁肯定係SPCS 有.. 人地20+ 年前已經玩緊呢D野... 校長天馬行空既程度係冇其他女校 ...

spccps 每年都有一班國際班for 外藉學生,local 學生每年都有機會mix去國際班同鬼妹仔上堂。所以上到中學有1/3人去外國升學都唔奇,有批鬼妹返屋企jie.以前來講spcs 一定比st Mary 更國際化。

但時至今日,外藉學生比例仲有無咁高就唔清楚。至於local 學生要考慮既唔止外地升學,而係屋企會否移民。如果話遲早都到外國,spcs係進可政退可守既選擇。

基本上,要拎spcs去比較既學校都係有外國升學路徑既學校。如果話local 資助學校,通常爸媽係big fans 先會捨spcsspc offer. 無論係點,2間學校都教到女仔好好,樓主放棄邊間都有人講多謝ga la, 請盡早決定。