用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同Vs褔小,大家點選?
樓主: waymon
go

港同Vs褔小,大家點選? [複製鏈接]

Mathew0214 發表於 21-11-23 19:04
咩人諗咩嘢
請問除咗考入仲可以點樣入?
老師有講體育尖子入就入過男拔

原來你係唔清楚嘅~~~

港同是band 1B

一定係港同

醒目開學勳章 王國長老

比較最近3年dse及入大學數字(要直接客觀比較只能靠學校公佈,咩3大不代表好過8大/本地vs外地果d,唔提了,拗到天荒地老)

資料來源

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3859158

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3766729&extra=page%3D1

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3835104

回覆 Mathew0214 的帖子

點該校長簡介會上都無講過呢個信息?校長都唔知,你仲知道?

Mathew0214 發表於 21-11-23 17:59
考一半都夠出去,去年有個考幾十都考到女拔。
人D一線小學考級頭都未必去到DGS,你福小考幾十都可以去?點該簡介會無聽到校長講過?

cxyu841216 發表於 21-11-24 10:34
人D一線小學考級頭都未必去到DGS,你福小考幾十都可以去?點該簡介會無聽到校長講過? ...

校長點解唔講或者校長知唔知我又真係唔知,但係家長間大家知。

我只係想講,啲師兄師姐都真係好勁。考到入去啲1A學校,就算福小入面唔係最top, 去到人哋學校都好勁。

我同意如果比較中學港同的確有優勢,都多師兄師姐入咗港同。

puiyima 發表於 21-11-22 18:24
回覆 waymon 的帖子

只看小學,我選福小,看埋中學一定港同,福中是傳統中學,同埋港同是真正一條龍(中,小 ...

Del

puiyima    發表於 21-11-24 17:52
cxyu841216    發表於 21-11-24 14:56

福小課程真係比較深,不過近年老師既流失量好似比較多

hystericfish 發表於 21-11-29 00:55
福小課程真係比較深,不過近年老師既流失量好似比較多

Fair 啲講,移民潮下間間都多

醒目開學勳章 王國長老

Mathew0214 發表於 21-11-29 09:57
Fair 啲講,移民潮下間間都多

其實,不是行傳統,老師責任同工作量都大,淨係做課程review,update 教材(仲要校本!)已做餐飽
越靠校本嘅學校,越係咁。而且呢類學校(港同又好福小又好),又多活動又要帶討論又雙班主任等等,老師工作係重
有識嘅老師反映,係好有滿足感,因教學自由度大,但同時,亦不排除個別老師因辛苦而轉返傳統校教,打津校工人工福利的確較穩定
移民潮下,缺老師,挖角跳槽唔出奇(挖角呢樣好多年前已聽過)

Charlotte_mom 發表於 21-11-23 23:41
比較最近3年dse及入大學數字(要直接客觀比較只能靠學校公佈,咩3大不代表好過8大/本地vs外地果d,唔提了, ...

港同再更新成績(v5)但無改檔案名
整體5+ 上調至 33.8%
中文4+/5+ 上調至 46.2%/14.4%
主科4+/5+ 更新為 68.4%/29.5%
3322率 亦上調至 80.9%

v4
https://www.hkguac.edu.hk/f/news/710/2245/HKDSE_2021_v4.pdf

v5
https://www.hkguac.edu.hk/f/news/710/2285/HKDSE_2021_v4.pdf

kimlam953 發表於 21-11-24 12:51

唔清楚福小係點,但用家家長表示讀港同小學係一件好幸福 ...

大女港同高小,從來冇補習,考試評估我完全冇跟過溫書,學校訓練自主學習能力,呢一點我最欣賞,學校要佢哋經常反思點樣做好啲,家長可以話非常輕鬆

你又啱,不過以我所知老師唔係移民

醒目開學勳章 王國長老

Poyau 發表於 21-11-29 10:43
港同再更新成績(v5)但無改檔案名
整體5+ 上調至 33.8%
中文4+/5+ 上調至 46.2%/14.4%

你咁都發現到
點解改嚟改去啫

hystericfish 發表於 21-11-29 19:40

你又啱,不過以我所知老師唔係移民

你又講得啱喎,港同福小流失的老師大多都不是移民

沙田有直資學校40教師離職 直資學校議會主席:要花長時間請老師
……

官津校常額具吸引力
面對教師流失的情況,陳狄安認為現時要聘用新教師需花更長時間,最主要原因是移民潮下,出現更多職位空缺,求職的教師自然更多選擇,校方要用更多時間,確保老師的最終選擇,才可以順利聘用新教師。

移民潮令官津學校同樣有教師離職,空出來的官津校常額教師職位,便成為了另一個直資教師流失的原因。常額教師亦即是「長約」,對部分追求穩定的人有一定吸引力。

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/671801/%E6%B2%99%E7%94%B0%E6%9C%89%E7%9B%B4%E8%B3%87%E5%AD%B8%E6%A0%A140%E6%95%99%E5%B8%AB%E9%9B%A2%E8%81%B7-%E7%9B%B4%E8%B3%87%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E8%AD%B0%E6%9C%83%E4%B8%BB%E5%B8%AD-%E8%A6%81%E8%8A%B1%E9%95%B7%E6%99%82%E9%96%93%E8%AB%8B%E8%80%81%E5%B8%AB

Mathew0214 發表於 21-11-23 19:04
咩人諗咩嘢
請問除咗考入仲可以點樣入?
老師有講體育尖子入就入過男拔
考級幾十而入到女拔,一定唔係因為成績好而收考級幾十成績只算不過不失。中上成績
距離女拔差幾條街
所以入到女拔一定係有特異功能即係有其他方面好標青
例如音樂,體育
結論係,同學校無關

jennylady 發表於 21-11-30 08:52
考級幾十而入到女拔,一定唔係因為成績好而收考級幾十成績只算不過不失。中上成績
距離女拔差幾條街
所以入 ...
delete

Charlotte_mom 發表於 21-11-29 10:23
其實,不是行傳統,老師責任同工作量都大,淨係做課程review,update 教材(仲要校本!)已做餐飽
越靠校 ...

Del

kitkit89 發表於 21-11-29 10:58
大女港同高小,從來冇補習,考試評估我完全冇跟過溫書,學校訓練自主學習能力,呢一點我最欣賞,學校要佢 ...

Del
‹ 上一主題|下一主題