用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同Vs褔小,大家點選?
樓主: waymon
go

港同Vs褔小,大家點選?

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
Mathew0214 發表於 21-11-23 19:04
咩人諗咩嘢
請問除咗考入仲可以點樣入?
老師有講體育尖子入就入過男拔

原來你係唔清楚嘅~~~

港同是band 1B

一定係港同

超級版主 醒目開學勳章

比較最近3年dse及入大學數字(要直接客觀比較只能靠學校公佈,咩3大不代表好過8大/本地vs外地果d,唔提了,拗到天荒地老)

資料來源

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3859158

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3766729&extra=page%3D1

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3835104

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
回覆 Mathew0214 的帖子

點該校長簡介會上都無講過呢個信息?校長都唔知,你仲知道?

Mathew0214 發表於 21-11-23 17:59
考一半都夠出去,去年有個考幾十都考到女拔。
人D一線小學考級頭都未必去到DGS,你福小考幾十都可以去?點該簡介會無聽到校長講過?

cxyu841216 發表於 21-11-24 10:34
人D一線小學考級頭都未必去到DGS,你福小考幾十都可以去?點該簡介會無聽到校長講過? ...

校長點解唔講或者校長知唔知我又真係唔知,但係家長間大家知。

我只係想講,啲師兄師姐都真係好勁。考到入去啲1A學校,就算福小入面唔係最top, 去到人哋學校都好勁。

我同意如果比較中學港同的確有優勢,都多師兄師姐入咗港同。

puiyima 發表於 21-11-22 18:24
回覆 waymon 的帖子

只看小學,我選福小,看埋中學一定港同,福中是傳統中學,同埋港同是真正一條龍(中,小 ...

唔清楚福小係點,但用家家長表示讀港同小學係一件好幸福嘅事,不論小朋友係學校咩位置,只要係學習或行為或待人接物態度上,有花過心思或努力過,老師總會留意到及認同你。學校亦好著重推動小朋友嘅學習動機及正向心態,而我個都有時會爆一兩句金句「我present時都講得一般,唔關同學手緊,下次練多啲先得」(常識科和同學互評) 「今日突擊測驗呀,我太緊張了。我要每個星期都溫一溫先得,咁就突擊都唔怕」(中文突擊測驗後當日感受)因為所有改善諗法都出自佢把口,佢又真係有去做。

小兒可以有以上自我反省,我覺得係有賴學校每科都有反思呢個部分! 至於學校嘅中英數常和出面比較是怎樣,深或淺,我不清楚,但我相信我個有動機去學就會學好!

puiyima    發表於 3 天前
cxyu841216    發表於 3 天前
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊