用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瑪神vs坑真
樓主: kakakakaka
go

瑪神vs坑真 [複製鏈接]

bboo1 發表於 21-11-23 12:29
坑真70-80可上真中, 肯定?
睇學校網頁,今年有64人上中學部

Ckm0425 發表於 21-11-23 13:02
睇學校網頁,今年有64人上中學部

係喎,上年得返64,即係坑真中收生策略已經改變,睇多一年去確認~~~

kakakakaka 發表於 21-11-23 09:06
瑪神升中好似一般般,除非頭20-30上地區英中,其他多數去返瑪中。而我亦冇信心頭20,但坑真70-80可上真中 ...
見過外闖的瑪神生在KL1某B1A係前列,印象幾好.

既然心儀坑真,甘就無須猶豫.

mcl203 發表於 21-11-23 13:09
係喎,上年得返64,即係坑真中收生策略已經改變,睇多一年去確認~~~
...

上年因為疫情同移民潮,外闖好多機會,同學成功更上一層樓

咁又似乎坑真係有係自行做手腳,睇住嚟收,上年107個女生,收返64,都係~60%到。7X係人多嘅年份~~~

medicine 發表於 21-11-23 13:16
見過外闖的瑪神生在KL1某B1A係前列,印象幾好.
瑪神進可攻,退可守. 前列果班都幾有實力.
如坑真有6,7成可直上, 樓主應該一早都有答案了

我囡畢業於瑪神小學, 當年差不多考頭20的學生都往外闖, 全部都是入讀其他band 1a /b /c 中學.所以那年瑪中差不多收晒小學部band 1 and band 2 的學生, 只要成績唔係最差個批, 升中學部冇問題.
瑪神小學唔錯嫁, 我女當年都考到坑真, 不過最後都是選擇近屋企的.

kakakakaka 發表於 21-11-22 17:12
就係呢個考慮,仲有:
聯繫1a vs 直屬b2a~1c
happy少功課 vs 谷多功課
睇返網頁,坑真除了有64人升中學部外,仲有一大批加埋最少都30人去到其他名校。
純粹睇升中及外闖能力,坑真應該高少少。

medicine 發表於 21-11-23 08:23
瑪神好運前個排聽到同事講.原來係一隻馬.

瑪神除咗級10內叫做可以考到其他區band1學校,級10外的B1 生都係派到/考到本區band1。級10外的band1生我覺得考到坑真的機會係好低

今年有啲係瑪小成績同操行都幾差都可以入番瑪中,我都幾意外

如果女谷得,會揀坑真

學校教得好,可以無需進補/進補咁多。

我會揀坑真

maomaochoi 發表於 21-11-24 23:10
直屬位夠晒會想直升既B1/B2學生, 操行再差都唔重要
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

DYPT 發表於 21-11-24 21:45
我囡畢業於瑪神小學, 當年差不多考頭20的學生都往外闖, 全部都是入讀其他band 1a /b /c 中學.所以那年瑪中 ...

越坊評比較一般嘅直/聯中,直/聯小外闖生係越多嘅,佢哋適合配對嘅中學係越多~~~

hkpapa852 發表於 21-11-25 10:47
直屬位夠晒會想直升既B1/B2學生, 操行再差都唔重要

果個同學係叩門入,全班考尾幾,操行好低分

另一個同樣成績同操行都差,不過係派入

2個應該都係band 3成績。考試有唔合格

maomaochoi 發表於 21-11-25 12:35
果個同學係叩門入,全班考尾幾,操行好低分

另一個同樣成績同操行都差,不過係派入

叩門,可以不在討論之列,學校有100%自主權~~~

派入,不論操行如何,只要佢係本區B2生,又只要仲有直屬位,學校是100%失控權,阻不了。就算B3生,亦可以經街位入,只要有位又派到佢~~~

mcl203 發表於 21-11-25 14:16

派入,不論操行如何,只要佢係本區B2生,又只要仲有直 ...

如果jm講的那位同學確係b3,派位入到瑪神,即瑪神大抽獎有位剩給b3生抽,有啲意想不到

深水埗升中校網都多選擇, 如果親生仔女都咁多外闖就要留意下

mcl203 發表於 21-11-25 14:16

派入,不論操行如何,只要佢係本區B2生,又只要仲有直 ...

雖然學校有100%自主權,但我相信如果唔係有位淨,都唔會收個位叩門生。

派位入果位係考全班尾幾,我相信唔會係band 2。主科全班平均都有80幾分時,佢係6字頭

同埋比起附近幾間,瑪小派位同考直私都冇咁好成績

回覆 kakakakaka 的帖子

我見好多人講坑真比瑪神點好. 現實一點, 如果家住九龍, 新界, 要讀坑真每月要花HKD5000學費+ HKD3XXX校車. 即每月至少花費Over HKD8000.
在我而言, 瑪神唔差, 至少有直屬2A - IC的中學, 我自己有兩個小朋友, 我感受到讀書是要靠自己和家長, 學校其實幫助不大. 不要以為入了名校小朋友會特別勁d. 都是小朋友, 家長的努力. 我了解過私立名校是什麼東西, 得個"深"字, 得個"谷"字. 根本就是拔苗助長, 英文不會教你Grammer, 點解? 因為讀得私校, 預你班家長有資源自己教, 你小朋友跟唔上? 我見過好多媽媽辭職做full time mum, 我估計佢地安排小朋友入私校時無預計到自己要辭職做full time mum這條數, 只知自己要比學費和校車費. 這只是我的所見所聞.
聲明: 我不是瑪神用家!  

ojoj18    發表於 22-4-6 14:30

nicholasnip 發表於 21-11-30 15:26
回覆 kakakakaka 的帖子

我見好多人講坑真比瑪神點好. 現實一點, 如果家住九龍, 新界, 要讀坑真每月要花HK ...

很認同妳的講法,讀書主要靠小朋友自己和屋企support, 名校的意思僅代表能召集一班有資源、時間和能力的求名既家長,不代表單單學校可以幫小朋友全盤處理好學習和品德等方面,即家長和小朋友才是核心handlers, 尤其在幼稚園和小學階段體現。
‹ 上一主題|下一主題