用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瑪神vs坑真
樓主: kakakakaka
go

瑪神vs坑真 [複製鏈接]

nicholasnip 發表於 21-11-30 15:26
回覆 kakakakaka 的帖子

我見好多人講坑真比瑪神點好. 現實一點, 如果家住九龍, 新界, 要讀坑真每月要花HK ...
中晒pt. 無論私校又好band 1a校又好,基本上學校已覺入得黎既學生已識晒. 出既題目唔會淺. 唔好諗住入到什麼名校 你會叻d, 如果係band 1尾入到黎, 好大機會係尾果批, 測考唔合格, 小測默書0分, 眼見大有人在, 但叻果批就80幾90幾分. 基本上 好難搞

nicholasnip 發表於 21-11-30 15:26
回覆 kakakakaka 的帖子

我見好多人講坑真比瑪神點好. 現實一點, 如果家住九龍, 新界, 要讀坑真每月要花HK ...

點解私校唔會教grammar ?~~~

回覆 mcl203 的帖子

私校只會花好少時間同學生講Grammer比較津校的情況,之後在worksheet上你會見到有好多無教但出現的文法,學生要識才能夠完成。其實私立名校預班學生睇好多課外書,家長在家會教導小朋友,所以grammer上堂是教得好少,但worksheet會出得好深。 
直接d講,有資源,有時間, 私立是好的選擇。。。否則,好的津校啦。

nicholasnip 發表於 21-11-30 18:05
回覆 mcl203 的帖子

私校只會花好少時間同學生講Grammer比較津校的情況,之後在worksheet上你會見到有好多 ...

咁私校6年時間會教啲乜?~~~

mcl203 發表於 21-11-30 18:16
咁私校6年時間會教啲乜?~~~
我諗佢意思係唔會有太多工作紙或功課鞏固grammar既concept,我見有啲津校如果教一個tense係會俾小朋友做幾張相關工作紙,但私小好多時工作紙係混合tense,唔會做單一。

PTL_L 發表於 21-11-30 18:41
我諗佢意思係唔會有太多工作紙或功課鞏固grammar既concept,我見有啲津校如果教一個tense係會俾小朋友做幾張 ...

咁除非佢哋一早識晒,所以咪好奇,若果識晒,6年時間仲有乜嘢教?~~~

mcl203 發表於 21-11-30 18:44
咁除非佢哋一早識晒,所以咪好奇,若果識晒,6年時間仲有乜嘢教?~~~
...

一定有教,edb個框,點可以唔跟?不過點做,按小朋友能力做多做少,但有好有唔好,不過讀得私小或名津或名直津又或直龍都好,唔好以為入咗就笑呵呵,咩hea 住讀都可以考到好成績又或者在校內最差既成績起出面嚟講都叫唔錯,又無論咩學制,dse,ib,I level 等等,邊有係唔駛出力就攞好成績呢?殊途同歸,終點得一個,咪又係考公開試。

不過有一樣野我覺得名小同津小有好大分別嘅係學生質素

我阿仔之前讀普通津小,啲同學質素真係好參差。有時老師為左就佢地,講書可以慢過其他班好多。同考試時為左趕進度,突然又教得好快。於是又係家長同小朋友溫番。
有啲同學成績差冇心機上堂,搞搞震,我阿仔試過成個學期常識堂都冇乜教過書。老師堂堂閙人
而且普通津小support冇咁好,我問老師關於資優support, 佢叫左我個阿去社工啲言語治療。因為學校得呢個免費野可以俾阿仔。老師連推薦阿仔去資優學苑都冇。所有野都要自己搞。
所以選學校其實係睇家長想點,有幾多資源可以配合
‹ 上一主題|下一主題