用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有邊間學校係著重籃球的好中學?
go

有邊間學校係著重籃球的好中學? [複製鏈接]

想找一間BAND 1尾學校,本身讀籃田區普通小學,係田徑校隊、籃球校隊、高級組合唱團校隊、風紀,但冇為學校拎過任何獎,個女好鍾意打籃球,都想佢入到一間叻著重的籃球中學,但佢成績只屬BAND2,請問有邊間中學岩佢? 九龍區,謝謝。
   1    0    0    0

angiechiu9 發表於 21-11-22 15:25
想找一間BAND 1尾學校,本身讀籃田區普通小學,係田徑校隊、籃球校隊、高級組合唱團校隊、風紀,但冇為學校 ...

打D1 女子籃球強的Band 2中學。

- 漢華(東區)
- 寶覺 (將軍澳)

兩間都是Band 2C程度。籃球以外,不敢說是好中學。

想找一間BAND 1尾學校,本身讀籃田區普通小學,係田徑校隊、籃球校隊、高級組合唱團校隊、風紀,但冇為學校 ...

神之隊

回覆 tpmon 的帖子

Thanks 多謝你回覆,校風純樸嗎?

angiechiu9 發表於 21-11-22 16:27
回覆 tpmon 的帖子

Thanks 多謝你回覆,校風純樸嗎?

老實說一般。

你囡想打籃球啫,無話指定想打D1,就自己去 hkssf 慢慢研究,大把中學有籃球隊~~~

mcl203 發表於 21-11-22 16:41
你囡想打籃球啫,無話指定想打D1,就自己去 hkssf 慢慢研究,大把中學有籃球隊~~~
...
明白了,謝謝

"九真"屬B1c中學,若你囡囡有籃球能力,自行不防一試。

參考資料:
https://www.ktls.edu.hk/zh/%E7%B ... %E5%AD%A3%E8%BB%8D/

我的小朋友同你囡基本上愛好相同,但我囡只有小4,今年才有機會上場比賽。  我都開始為我女兒留意中學,前幾天剛聽完邱左榮,1C,女子籃球去到D2。你留意下,我都好有興趣知道多D該校的面試内容及收生。

wpc666 發表於 21-11-23 10:55
我的小朋友同你囡基本上愛好相同,但我囡只有小4,今年才有機會上場比賽。  我都開始為我女兒留意中學,前 ...
上網睇佢是B1B, 可能唔易入

YmOra 發表於 21-11-22 21:32
"九真"屬B1c中學,若你囡囡有籃球能力,自行不防一試。

參考資料:
培道 (利申 : 培道畢業) 比九真易入,可惜本人個女只有2A成續,另女校有SHE SHE問題,所以都好難決擇

我的小朋友同你囡基本上愛好相同,但我囡只有小4,今年才有機會上場比賽。  我都開始為我女兒留意中學,前 ...
上年疫情學界都冇比賽,你邊一區 ?

如果,你對"丘中"感興趣,務必要去參與學校的"簡介會",你囡囡仲細,還有時間機會去了解一番,待疫情過後有番實體簡介會時一定要去訪問一下。

angiechiu9 發表於 21-11-24 17:01
培道 (利申 : 培道畢業) 比九真易入,可惜本人個女只有2A成續,另女校有SHE SHE問題,所以都好難決擇 ...

無錯培道會比九真易入,但問題係你囡囡心儀培道吖?!還是九真嘛?!其實,兩間都係好學校,只要配合孩子的個性,入讀邊間都可以以B1料子離開。

YmOra 發表於 21-11-24 17:15
無錯培道會比九真易入,但問題係你囡囡心儀培道吖?!還是九真嘛?!其實,兩間都係好學校,只要配合孩子 ...

可立中學你了唔了解? 呢度好少人講呢間學校,見佢係B1c-2A

angiechiu9 發表於 21-11-24 17:21
可立中學你了唔了解? 呢度好少人講呢間學校,見佢係B1c-2A

這校成績差過以前好多,e+係比較適合(B1c-B2a)邊緣人學生,其實,"丘中"近年係就係跌咗DD,但實力係有嘅,但要時間上番去,又或者咁諗,可立和丘中一併考慮又如何呢?!

angiechiu9 發表於 21-11-24 17:21

點解考慮"可立"?我不懂,係咪可立女子籃球出色嗎?

YmOra 發表於 21-11-24 17:29
點解考慮"可立"?我不懂,係咪可立女子籃球出色嗎?

見佢是英文中學,band1c , 都頗注重運動學校,因個女已是2a不敢高攀1b學校

angiechiu9 發表於 21-11-24 17:54
見佢是英文中學,band1c , 都頗注重運動學校,因個女已是2a不敢高攀1b學校
...

我見可立在2018-19 女子籃球已由D1 降班打D2。你介不介意? 但我不知佢現在打什麼division?

可立是黄大仙英中,B1C-B2A程度,劉德華的母校,校風不錯,是道教的學校。

如不介意遠些,或試報 體藝
‹ 上一主題|下一主題