用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問有冇DMS、IMS或其他Montessori學校用家分享? ...
go

[其他] 請問有冇DMS、IMS或其他Montessori學校用家分享?

想小朋友兩歲開始去Montessori學校,而家考慮緊邊間港島區Montessori學校好。本身有上開Montessori playgroup,但playgroup成日換老師,師資質素又好唔同,睇得出老師年資、cert、教學理念真係好重要。想找間學校d老師比較穩定而且有愛心,會比到小朋友空間自由探索,又真係可以正面教self discipline。唔好上堂個flow就Montessori,教就另外一套理念。

見好多人都話IMS好,老師都係有Montessori既cert,進可攻IS,守又可以local school,但係收費最貴。DMS好似無咩update,見有人話佢地老師唔一定train過Montessori。自己有去過DMS上環campus open day,佢地仲紹左好多Montessori既理念,學校每日個flow咁,但佢地無咩點提過自己老師資歷。

請問有冇IMS同DMS用家分享?或者有其他Montessori學校(港島為佳)既分享?謝謝

其實就係同你講嘅一樣.....
錢/地點唔係問題就一定係揀IMS 嘅.... (我小朋友都去過下 + 考慮過讀 montessori...所以少少認識啦)

sipdowy 發表於 21-11-23 23:07
其實就係同你講嘅一樣.....
錢/地點唔係問題就一定係揀IMS 嘅.... (我小朋友都去過下 + 考慮過讀 montessor ...

謝謝你建議。 最驚係比左錢最後小朋友仲係上緊填鴨教育,愛心又欠奉

果日DMS open day 唔知係咪我地太敏感,副校長比我地感覺要再考慮。同埋好耐之前有個post分享佢地老師行為,都有擔心佢地師資。

cccmg 發表於 21-11-23 23:46
謝謝你建議。 最驚係比左錢最後小朋友仲係上緊填鴨教育,愛心又欠奉

果日DMS open day 唔知係 ...

有時都要信直覺。

我冇研究Montessori,但以我睇左好多幼稚園同小學,加上之後引證嘅經驗 直覺係真係可信,你會feel到間學校啱唔啱自己同你小朋友。

填鴨就應該唔會嘅.... 好難想像 Montessori 填鴨
愛心方面, 我去過下 上環同赤柱IMS 校, 唔覺有咩特別, 但詳情唔肯定.