用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 今次係開啦
樓主: heungwah
go

[澳紐] 今次係開啦

吾知foundation有冇得上實体課呢,三月開學。

chrischeung 發表於 21-11-28 11:07
吾知foundation有冇得上實体課呢,三月開學。

Monash foundation 已經話仲有zoom class, 但唔會維持太耐,即我諗應該係將會取消zoom class而實體課將會取代

回覆 WingKanMa 的帖子

因uq未有通知,宿舍吾知比吾比錢。

你小朋友夠唔夠18歲?如唔夠要住指定的宿舍

夠呀,18歲,系米酒店隔離14日

夠18歲就可以住邊都得。暫時新的要求好似在家隔離72小時only, 不是14日

謝謝,

WingKanMa 發表於 21-11-28 13:23
夠18歲就可以住邊都得。暫時新的要求好似在家隔離72小時only, 不是14日

唔好開心得咁早,澳洲剛截獲兩宗從Sydney 機場旅客確診咗Omicron。

https://www.reuters.com/world/asia-pacific/australian-state-edge-about-omicron-virus-variant-arrival-2021-11-27/

可能好快又會14日quarantine, 甚至close borders for foreigners again.

回覆樓主:

新聞話澳總理下個月會審視開放俾國際留學生既措施是否需要收緊

chriwily 發表於 21-11-29 13:06

係呀 都聽到第二d平台已講緊

剛剛問左阿女,她話唔會早D去,大不了留港上zoom(emoji)

我囡已在HK上咗一年zoom堂,明年二月升year2,學校一定要佢哋返去才可以繼續升學,返吾到要停一年😭

Loklokbbbbb 發表於 21-11-29 14:43
我囡已在HK上咗一年zoom堂,明年二月升year2,學校一定要佢哋返去才可以繼續升學,返吾到要停一年😭 ...

以你的情況,不如考慮一有機會就走(唔好等到2月),因為疫情成日變,真係估它唔到,停一年學都唔好啦

chriwily 發表於 21-11-29 13:06

好似出咗延遲14天(emoji)

WingKanMa 發表於 21-11-29 17:40
好似出咗延遲14天(emoji)

https://www.instagram.com/p/CW2xYcGhsxb/?utm_medium=share_sheet

延遲到15DEC先開番俾學生入境。

https://www.abc.net.au/news/2021-11-29/international-students-visas-omicron-delay-covid/100660200?fbclid=IwAR2zKlbBXSTqMnE5SSTtl3Cj1TfCrRdw_l1ef8iHn6M1jtaB0swZRgS9gbQ

WingKanMa 發表於 21-11-29 13:56
剛剛問左阿女,她話唔會早D去,大不了留港上zoom(emoji)

問清楚學校仲會唔會繼續 zoom?
呀女 year 1 放假前學校講左下學年唔會 zoom ,會返實體課,所有學生要打齊針先比返學

你們留意,澳洲入境政策是聯邦政府決定的,至於隔離政策和州與州之間的邊界開放政策,是州政府自決的。故此,各州有自己的隔離防疫措施。

https://covid19.homeaffairs.gov.au/vaccinated-travellers#toc-1

JCHANG 發表於 21-11-29 23:32
問清楚學校仲會唔會繼續 zoom?
呀女 year 1 放假前學校講左下學年唔會 zoom ,會返實體課,所有學生要打齊 ...

阿女仍然讀緊foundation, 學校email寫短期內仍有zoom上,但都維持唔耐,所以都應該做好準備去返實體課

回覆 Loklokbbbbb 的帖子

如停一年學,系米要交 多年學費呀?