用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 今次係開啦
go

[澳紐] 今次係開啦 [複製鏈接]

https://covid19.homeaffairs.gov.au/vaccinated-travellers

Yanamami    發表於 21-11-22 12:09
   2    0    0    0

heungwah 發表於 21-11-22 10:57
https://covid19.homeaffairs.gov.au/vaccinated-travellers

太好了,等到頸都長。
祝大家一切順利 平安入境

請教
而家亞仔有500學簽
咁父母想陪開學
係咪要申請guardian visa?

我見guardian visa 有conditions 係要同小朋友同住, 同埋如果離開澳洲要同小朋友一齊離開, 但我小朋友係讀寄宿中學, 而我只係諗住陪佢過去quarantine (如要), 同settle down, 咁申請guardian visa 係咪唔啱呢?

Karenauyeun 發表於 21-11-23 10:10
我見guardian visa 有conditions 係要同小朋友同住, 同埋如果離開澳洲要同小朋友一齊離開, 但我小朋友係讀 ...

唔岩、guardian visa 係為陪小朋友同照顧用,你仍可比仍讀 boarding 但你人都應在澳洲一起生活才對。伸請 guardian visa 手續也較多(要出示埋財務証明個停証明你有能力在澳洲生活)所以不會要來用幾星期咁既。若只為陪開學是申請tourist visa, 但現階段仍未開放

回覆 彥彥媽咪 的帖子

謝謝你的資訊! 咁小朋友未夠18歲可唔可以自己去澳洲,如果要隔離又點安排?

Karenauyeun 發表於 21-11-23 13:06
回覆 彥彥媽咪 的帖子

謝謝你的資訊! 咁小朋友未夠18歲可唔可以自己去澳洲,如果要隔離又點安排? ...

可以去,但未夠 18,是 unaccompanied minor (UM),要大人帶的。若可以,先睇下有無識既朋友(18歲+)夾到行程就帶佢去,先搞掂機程呢樣。若無,就要同航空公司申請 UM service (要收費)到時就帶職員一路沿途睇住同指導佢(過禁區,轉機呀個停),但呢類服務好花人手架,再加上一開關、各小朋友面對既問題應都人有你有,所以可能會好多人需要的,咁要 book 就要快。

到左個邊、若你仔是 boarding 既,學校應會有接送服務、隔離個停既,可問問學校如何安排協助。

回覆 彥彥媽咪 的帖子

謝謝彥彥媽咪! 小朋友可以自己坐CX 飛英國, 請問unaccompanied minor 係澳洲政府要求定某航空公司要求?

Karenauyeun 發表於 21-11-23 13:40
回覆 彥彥媽咪 的帖子

謝謝彥彥媽咪! 小朋友可以自己坐CX 飛英國, 請問unaccompanied minor 係澳洲政府要 ...

係航空公司,某程度上航空公司比你係人情、唔比你是道理(責任嘛)一般而言、有 16+ 都有機會可以比佢自己走既,但 12,13 個d 咪唔掂囉

回覆 彥彥媽咪 的帖子

明白, 謝謝你!

醒目開學勳章

Karenauyeun 發表於 21-11-23 10:10
我見guardian visa 有conditions 係要同小朋友同住, 同埋如果離開澳洲要同小朋友一齊離開, 但我小朋友係讀 ...

要睇你去邊個state,駛唔駛隔離,以我女係QLD要隔離嘅,又未夠18歲,就要申請guardian visa陪隔離

jcy 發表於 21-11-24 07:07
要睇你去邊個state,駛唔駛隔離,以我女係QLD要隔離嘅,又未夠18歲,就要申請guardian visa陪隔離
...

我女亦是QLD但學校話Guardian visa要在申請學生簽証時一同做,再加上guardian visa係陪讀,只用作隔離不可行

各位請問在邊度可睇到要吾要隔離,想知queenland同悉尼要吾要隔離。謝謝。

醒目開學勳章

Karenauyeun 發表於 21-11-23 13:40
回覆 彥彥媽咪 的帖子

謝謝彥彥媽咪! 小朋友可以自己坐CX 飛英國, 請問unaccompanied minor 係澳洲政府要 ...

唔同航空公司要求唔同,我女2年前坐cx,14歲都係自己攪掂,所以你問返airline最穩陣

醒目開學勳章

沙律 發表於 21-11-24 09:26
我女亦是QLD但學校話Guardian visa要在申請學生簽証時一同做,再加上guardian visa係陪讀,只用作隔離不可 ...

我女已經係QLD2年,我係早1個月收到EQI email,1個月前未公佈留學生可以入境果陣收到通知,而佢地都好清楚知我女係homestay,內容係比exemption我女返香港放假再係1月時入境澳洲,但就講明要我申請guardian visa陪女返去隔離,因為佢未夠18歲,可能暫時所有野都係剛剛公佈,會比較亂,所以再問下學校啦,每日都有新update

醒目開學勳章

chrischeung 發表於 21-11-24 11:26
各位請問在邊度可睇到要吾要隔離,想知queenland同悉尼要吾要隔離。謝謝。

https://www.australia.gov.au/states

jcy 發表於 21-11-24 18:50
我女已經係QLD2年,我係早1個月收到EQI email,1個月前未公佈留學生可以入境果陣收到通知,而佢地都好清楚 ...

明白了!你是special case,咁安排都幾好。我個個一直在等開關都未有得過去,今日開關都唔敢咁快開心住

沙律 發表於 21-11-24 09:26
我女亦是QLD但學校話Guardian visa要在申請學生簽証時一同做,再加上guardian visa係陪讀,只用作隔離不可 ...
我孩子是2022年year 1 ,讀醫療有关科目。agent 说入境会以醫療相关科目優先,但当然正在学的優先次序高些 (year 4 > year,3 > year 2)
孩子未入学,所以都未有通知可以怎樣安排,如果下年Feb 2022 都入唔到境,就只能延期一年2023 才入学

醒目開學勳章

TLHE 發表於 21-11-25 08:03
我孩子是2022年year 1 ,讀醫療有关科目。agent 说入境会以醫療相关科目優先,但当然正在学的優先次序高些  ...

澳洲政府22/11公佈左visa500都可以入境喇,可以睇返樓住條link

TLHE    發表於 21-11-25 22:28

https://www.instagram.com/p/CWzI0KuBQEE/?utm_medium=share_sheet

最新安排。
‹ 上一主題|下一主題