用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區band3女仔
go

中西區band3女仔

中西區band 3中至尾女仔,請問中西區是否只可選梁球琚或聖士提反堂?這兩間校風好嗎,對比那間好些? 家住深水埗,港島區或近家區域還有沒有其他學校可試自行或大抽獎? 謝謝幫忙給予意见。

scwli 發表於 21-11-22 09:54
中西區band 3中至尾女仔,請問中西區是否只可選梁球琚或聖士提反堂?這兩間校風好嗎,對比那間好些? 家住 ...

中西區大抽獎,可選部份從灣仔、東區、南區借位給中西區的中學,有些是B3中學。在中西區內,的確只可選這兩間,聖士提反堂較好。

深水埗校網內的B3中學不太好,B3不建議轉去深水埗大抽獎。自行可博九龍城B3A校風好的禮賢會彭學高。

中西區band 3中至尾女仔,請問中西區是否只可選梁球琚或聖士提反堂?這兩間校風好嗎,對比那間好些? 家住 ...

港島區中學應該比九龍嘅學校純少少,始終區細~~~

邊間小學?看下過去三年派位結果 去深水埗有無得升grade Band 2?

回覆 scwli 的帖子

謝謝以上三位意見。 自知小女band 3中至尾成績差,尤其英文,只希望入到校風好的中文中學,女校更好, 自行方面,請問港島西區、湾仔、東區遠至北角(柴湾小西湾太遠)有哪些中學可嘗試,何東有機會嗎?

另外,本人對九龍區中學一無所知,自行方面,在我家深水埗/石硤尾附近有哪些中學適合我的意願及以少女的成績有機會嘗試呢?

scwli 發表於 21-11-22 18:57

謝謝以上三位意見。 自知小女band 3中至尾成績差,尤其英文,只希望入到校風好的中文中 ...

自行可選何東 + 聖士提反堂。

tpmon 發表於 21-11-22 19:31
自行可選何東 + 聖士提反堂。
請問聖士提反堂、禮賢會彭學高自行應試哪一間?聖士提反堂是否應留在大抽獎乙部,而自行應試禮賢會彭學高呢?

醒目開學勳章

見有啲b3揀南區2尾3頭都入到,會唔會嫌遠?

bobbob 發表於 21-11-23 09:49

如果唔嫌遠,搏下培德或者何東,感覺上,女校對B3生會純品啲~~~

bobbob    發表於 21-11-23 11:12

bobbob 發表於 21-11-23 09:49
謝謝你,但南區好像較遠了

mcl203 發表於 21-11-23 10:18
如果唔嫌遠,搏下培德或者何東,感覺上,女校對B3生會純品啲~~~
對呀,心願是校風纯品的女校

scwli 發表於 21-11-23 10:28
謝謝你,但南區好像較遠了

培德係香港仔市中心乍~~~

醒目開學勳章

scwli 發表於 21-11-23 10:31
其實培德幾啱,識個純品但成績麻麻女仔讀緊,家長對學校好滿意

醒目開學勳章

scwli 發表於 21-11-23 10:31
唔多熟九龍女校,不過就算幾近都唔好揀以下呢間:

https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99%BC/488448/%E5%BE%B7%E8%B2%9E%E5%A5%B3%E5%AD%90%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E7%96%91%E7%88%86%E6%AC%BA%E5%87%8C-13%E6%AD%B2%E5%A5%B3%E9%81%AD%E5%90%8C%E7%AA%97%E9%90%B5%E8%93%8B%E6%89%93%E9%A0%AD-%E6%A0%A1%E6%96%B9-%E5%AE%B6%E9%95%B7%E5%B7%B2%E5%A0%B1%E8%AD%A6

mcl203 發表於 21-11-23 10:42
培德係香港仔市中心乍~~~
剛查地圖,好像要到黄竹坑站出來還要步行很遠

scwli 發表於 21-11-23 11:21
剛查地圖,好像要到黄竹坑站出來還要步行很遠

自行考慮,轉巴士又得,都算徒步路程嘅,朝早就趕啲~~~

bobbob 發表於 21-11-23 11:12
其實培德幾啱,識個純品但成績麻麻女仔讀緊,家長對學校好滿意
以小女band3中至尾成绩,什麼獎狀活動也沒有,培德好像是band2尾至band3頭,自行培德及何東,這兩校真會考慮嗎?這兩校中西區大抽獎乙部有得選吗?

scwli 發表於 21-11-23 09:47
請問聖士提反堂、禮賢會彭學高自行應試哪一間?聖士提反堂是否應留在大抽獎乙部,而自行應試禮賢會彭學高呢 ...

看你喜歡孩子在九龍還是港島返中學?

禮賢會彭學高在九龍塘,相信離你家深水埗不遠。

聖士提反堂在全港18區來說,算是排名較高和口碑較好的B3中學。

scwli 發表於 21-11-23 11:28
以小女band3中至尾成绩,什麼獎狀活動也沒有,培德好像是band2尾至band3頭,自行培德及何東,這兩校真會考 ...

B3生係自行可做嘅唔多,只可以講你想試考邊間。B3中學留返統一去抽吧。不過,自行決定取向~~~