用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區band3女仔
樓主: scwli
go

中西區band3女仔 [複製鏈接]

回覆 tpmon 的帖子

請問铜鑼灣黃鳳翎中學是band幾,校風如何?以少女 band3中來說,自行有機會嗎?這學校和何東比較如何?

scwli 發表於 21-12-20 21:30

請問铜鑼灣黃鳳翎中學是band幾,校風如何?以少女 band3中來說,自行有機會嗎?這學校和 ...

佛教黄鳳翎好像B2C。

B3生大抽獎最差都是入到B3中學,所以自行兩間都建議博B2C。

另一間自行你可考慮南區的B2C香港仔浸信會呂明才書院。

scwli 發表於 21-12-20 21:30

請問铜鑼灣黃鳳翎中學是band幾,校風如何?以少女 band3中來說,自行有機會嗎?這學校和 ...
何東是頗多灣仔區女校band 3之選,校風應比男女校好,如讓我選擇,囡囡會揀校風好的女校,因為去到band 3選校,校風第一,成績已經不是最重要。

tpmon 發表於 21-12-20 21:46
佛教黄鳳翎好像B2C。

B3生大抽獎最差都是入到B3中學,所以自行兩間都建議博B2C。
多謝回覆 但家在石硤尾,南區好像較遠

scwli 發表於 21-12-21 09:44
多謝回覆 但家在石硤尾,南區好像較遠

你家去灣仔的中學都好遠,我以為你住港島,才問香港區的中學。

九龍城有很多好的B2尾/B3頭中學,其實不值得過海返學。

PTL_L 發表於 21-12-20 22:15
何東是頗多灣仔區女校band 3之選,校風應比男女校好,如讓我選擇,囡囡會揀校風好的女校,因為去到band 3選 ...
我原意首選也是何東,但黃鳳翎是老師提供的,而老師 對何東好像觀感不太好,所以才在此問問大家意見比較何東和黃鳳翎,尤其校風方面。 黃鳳翎是佛教,校舍又好似寺廟,應該較嚴肅,看似校風應不錯。

少女小學在中西區,以band3中成績考慮中學因素只是時校風,感覺港島區中學校風都不會差得到哪裏,完全不熟悉九龍城那邊,所以不敢貿然去那邊中學

醒目開學勳章

scwli 發表於 21-12-21 09:51
我原意首選也是何東,但黃鳳翎是老師提供的,而老師 對何東好像觀感不太好,所以才在此問問大家意見比較何 ...
聽街坊講黃鳳翎校風唔差,因為校規較嚴老師亦會積極跟進,反而何東comment真係較負面。

bobbob 發表於 21-12-21 12:12
聽街坊講黃鳳翎校風唔差,因為校規較嚴老師亦會積極跟進,反而何東comment真係較負面。 ...
但始終都係女校,可以有幾差?(問問咋,冇特別意思)因真係唔知。

scwli 發表於 21-12-21 10:01

少女小學在中西區,以band3中成績考慮中學因素只是時校風,感覺港島區中學校風都不會差 ...
認同你選擇,不太熟悉既區分,真係可能要了解多啲,自己校網,始終都讀咗最少6年,唔多唔少都睇到知道啲。

醒目開學勳章

PTL_L 發表於 21-12-21 12:19
但始終都係女校,可以有幾差?(問問咋,冇特別意思)因真係唔知。

好似話街上所見行為上較為豪放,不過我承認我無女所以無在意

何東已經跌到落band 3,校風又唔可以同band 1女校比,表面上

回覆 bobbob 的帖子

聽了各位意見,現在好像仍難決定何東和黄鳳翎自行第一及第二志願的次序

bobbob 發表於 21-12-21 12:28
好似話街上所見行為上較為豪放,不過我承認我無女所以無在意

何東已經跌到落band 3,校風又唔可 ...

咁又唔關事既,要曳band 1生都會曳,只係諗唔到女仔可以曳成點,如果冇男仔襯托,唔知咁講啱唔啱?去到呢個成績,我會擔心拍拖問題大於粗魯問題喇

德蘭好似都ok...有唔少女校band 3生會揀(聖羅撒,聖家,協恩)

回覆 hugub 的帖子

住九龍德蘭方便d
住港島東 何東方便

香港仔培德在香港仔水塘附近 如不是住香港南區  番學很麻煩 要考慮清楚  (MTR在黃竹坑  吾近架 )

利申 : 我住過南區

scwli 發表於 21-12-21 14:00
回覆 bobbob 的帖子

聽了各位意見,現在好像仍難決定何東和黄鳳翎自行第一及第二志願的次序 ...

好傻。上面的會員介紹了九龍的好B2中學,你又唔相信好。

不值每天坐長途車過海返放學,為了讀黄鳳翎和何東?

醒目開學勳章

PTL_L 發表於 21-12-21 14:27
咁又唔關事既,要曳band 1生都會曳,只係諗唔到女仔可以曳成點,如果冇男仔襯托,唔知咁講啱唔啱?去到呢 ...

豪放未必只係粗魯,女校未必等於無拖拍,見咁多名校情侶新聞就知啦

bobbob 發表於 21-12-21 18:43
豪放未必只係粗魯,女校未必等於無拖拍,見咁多名校情侶新聞就知啦 ...

咁呢個豪放係代表咩呀?
可能小時候都睇到都唔少拍拖後的壞情況,先說明,本人不是讀band 1中學,所以名校情侶拍拖如無個別咁豬豬錄影,仲要被放上網的話,非band 1中學拍拖的後續事件,比起上嚟真係……影響程度實在係一輩子

不是不覺得所介紹的九龍區中學不好,只是有個主觀概念覺得除學校本身外港岛學校週邊環境也應該較好。

回覆 scwli 的帖子

揀黃鳳翎啦,之前開放日我去過,學生纯樸,老師看起来都友善,同埋自成一角,放學後冇乜地方去。有宗教背景都會好D。行去銅鑼湾地鐵大约7、8分鐘,過海算方便
‹ 上一主題|下一主題