用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區band3女仔
樓主: scwli
go

中西區band3女仔

醒目開學勳章

scwli 發表於 21-11-23 11:28
以小女band3中至尾成绩,什麼獎狀活動也沒有,培德好像是band2尾至band3頭,自行培德及何東,這兩校真會考 ...

好老實我唔覺得有幾多人自行會揀2尾3頭,因為大抽獎幾乎入硬

bobbob 發表於 21-11-23 14:34
好老實我唔覺得有幾多人自行會揀2尾1頭,因為大抽獎幾乎入硬

2尾3頭?~~~

bobbob    發表於 21-11-23 15:08

bobbob 發表於 21-11-23 14:34
好老實我唔覺得有幾多人自行會揀2尾3頭,因為大抽獎幾乎入硬
不太明白。你意思是即使小女B3中至尾,B2尾的何東、培德也可留待大抽獎乙部抽(假設這兩校可给中西區抽).  至於本區的聖士提反堂索性不自行申請而留待大抽獎

scwli 發表於 21-11-23 15:46
不太明白。你意思是即使小女B3中至尾,B2尾的何東、培德也可留待大抽獎乙部抽(假設這兩校可给中西區抽).   ...

網友應該唔係咁意思。似乎,佢係話B3生反正大抽獎都係入返B3中學,自行階段應該不少家長去報B2中至尾中學,就算唔成功要去大抽獎,都無太大損失~~~

亦係我所講嘅自行可以做嘅唔多,隨心去試吓你想考嘅中學,反正唔得都係去返統一派位,到時先決定邊間機會大啲~~~

不太明白。你意思是即使小女B3中至尾,B2尾的何東、培德也可留待大抽獎乙部抽(假設這兩校可给中西區抽).   ...
你可以咁樣考慮: 本區的聖士提反堂你ok,而大抽獎入聖士提反堂既機會率都高,咁自行就不如放手一試去報一啲比聖士提反堂banding高啲啲既中學。中西區自行去南區中學應該有少少優勢,交通如果ok,不妨一試(網友意思應該係咁)。

醒目開學勳章

係呀,學網友話齋,反正最終大抽獎都係抽呢幾間,冇乜人會揀佢哋做自行(尤其響港島區好學校唔少),搏下無損失

自行選band 2 尾 大抽奬 乙1 band 2 尾 乙2 band 3 有機會中band 2 因中西區女名額佔優

tkhhung 發表於 21-11-23 18:36
自行選band 2 尾 大抽奬 乙1 band 2 尾 乙2 band 3 有機會中band 2 因中西區女名額佔優
...
大抽獎乙1 band 2 尾: 但中西區好以沒band 2學校呢。要選都可能是借外區來的band 2學校,對嗎?
另外,乙1 band 2 尾是否太博,應直接乙1心願的本區band 3 如聖士提反堂嗎?

scwli 發表於 21-11-23 19:07
大抽獎乙1 band 2 尾: 但中西區好以沒band 2學校呢。要選都可能是借外區來的band 2學校,對嗎?
另外,乙1  ...

有無去年中西區各校大抽奬名額?

tkhhung 發表於 21-11-23 19:09
有無去年中西區各校大抽奬名額?
就是很想知,有嘗試找,但找不到

scwli 發表於 21-11-23 19:29
就是很想知,有嘗試找,但找不到

https://www.schooland.hk/download/sspa-2021-ca-analysis-20210425.xlsx
唔好問我裡面banding點嚟,自已判斷啱唔啱。

5星猩 發表於 21-11-23 20:05
https://www.schooland.hk/download/sspa-2021-ca-analysis-20210425.xlsx
唔好問我裡面banding點嚟,自已 ...
看到了,謝謝

5星猩 發表於 21-11-23 20:05
唔好問我裡面banding點嚟,自已 ...

Banding 的可靠率,似乎比Bigxxxx 低。

我看見很多Band 2A 寫Band 1C,Band 3A 寫 Band 2C。

回覆樓主:

突然今天對你有利好消息。九龍城校網因多人移民來年有較多學額剩餘。你可把握未通關的機遇,自行申請九龍城Band 2中學。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3863526

tpmon 發表於 21-11-24 10:47
突然今天對你有利好消息。九龍城校網因多人移民來年有較多學額剩餘。你可把握未通關的機遇,自行申請九龍城 ...
好的,謝謝。請問九龍城區有那間band2校風好適合band3中至尾試?是否仍是只有禮贀會彭學高?

scwli 發表於 21-11-24 13:35
好的,謝謝。請問九龍城區有那間band2校風好適合band3中至尾試?是否仍是只有禮贀會彭學高? ...

禮賢會彭學高是Band 3A校。

九龍城高d Banding (Band 2B-2C校)而出名有愛心和校風好的是胡兆熾。

tpmon 發表於 21-11-24 13:53
禮賢會彭學高是Band 3A校。

九龍城高d Banding (Band 2B-2C校)而出名有愛心和校風好的是胡兆熾。
謝謝。但胡兆熾banding好像對於小女已經太高

scwli 發表於 21-11-22 18:57
回覆 scwli 的帖子

謝謝以上三位意見。 自知小女band 3中至尾成績差,尤其英文,只希望入到校風好的中文中 ...

杏花邨有間 聽講校風不錯

tkhhung 發表於 21-11-25 10:00
杏花邨有間 聽講校風不錯
谢謝,但杏花邨好像較遠了

回覆樓主:

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2279738/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%9A%91%E5%81%87%E5%89%8D%E5%BE%8C%E4%B8%89%E5%80%8B%E6%9C%88%E6%B5%81%E5%A4%B15200%E5%AD%B8%E7%94%9F