用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Oxbridge 申請英國大學
go

Oxbridge 申請英國大學  

請問你們有申請劍橋、牛津和其他英國大學有消息嗎?

Oxbridge 好似12月面試,1月中出offer

請問有人收到Oxbridge 邀請嗎?  都差唔多時候要面試

有同學上星期已進行了Cambridge網上面試。

Recently, friend's daughter got Oxford interview invitation.  
Another friend's daughter got rejection from Oxford, didn't get the invite.

回覆樓主:

請問大概 dse 咩成績, Oxbridge 先會收?

回覆 kdrian 的帖子

真係唔知道DSE 成績要几好先得見Oxbridge.  你學校應該會给你Advise… 千奇唔浪費咗!不過都睇你報咩科。我所知的朋友多數係IB或是A-level 成績考 Oxbridge.  我所指的朋友有的在香港讀國際學校、有的在英國讀緊書。

kdrian 發表於 21-11-28 21:24

2年前,DSE Predicted Grade 5科5**, 有Oxford interview invitation.

ladysasa 發表於 21-12-1 00:24
2年前,DSE Predicted Grade 5科5**, 有Oxford interview invitation.

5科是否英數+3 electives? 中文和通識應該唔計

poonseelai 發表於 21-12-1 06:40

Yes, 英數+3 electives.

poonseelai 發表於 21-12-1 06:40

我估數+ M1/M2才當一科,可能是3科選修科加英文。跟lB三個HL及AL 3xA* 一樣。

英文5**要不要考 IELTS?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-12-1 15:19
我估數+ M1/M2才當一科,可能是3科選修科加英文。跟lB三個HL及AL 3xA* 一樣。

英文5**要不要考 IELTS?

DSE 英文係 2nd language, 應該要,但見過有家長分享話有大學唔使 IELTS

poonseelai 發表於 21-12-1 19:30
DSE 英文係 2nd language, 應該要,但見過有家長分享話有大學唔使 IELTS

讀Foundation 可能不用,因為有一年補底?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-12-1 19:37
讀Foundation 可能不用,因為有一年補底?

入 foundation 好似要IELTS, 如升番 foundation 所屬大學應該唔使,有 foundation 可經 UCAS申請其他大學就唔肯定

ladysasa 發表於 21-12-1 00:24

Oxford 視乎報什麼課程,一般邀請40%左右的申請interview。相對較低的interview 機會。但係如果interview 過咗關。condition offers 分數會較為低

poonseelai 發表於 21-12-1 19:30
近排聽過一啲英國升學講座,有部份U, 仲要係唔差的U,都話DSE有5可以唔駛考IELTS。但唔會只揀啲唔駛IELTS的U去報,結果咪都係要考。

醒目開學勳章 貢獻勳章

kdrian 發表於 21-11-28 21:24
各科要求唔一樣,應該睇返大學website,以及用AL/DSE 成績對換作參考
其實AL 要A*係易過DSE 5**-5* 加埋,本身孩子有能力考慮oxibridge,應該試下考IAL啦....  身邊有師兄中5考到中六,慢慢考,早過DSE出成績,個心都定d,又可以行non jupas...  
恐龍家

小曳人 發表於 21-12-2 10:03
各科要求唔一樣,應該睇返大學website,以及用AL/DSE 成績對換作參考
其實AL 要A*係易過DSE 5**-5* 加埋, ...

其實可唔可以考完DSE, 隔一年先報 oxbridge?  明白咁樣會遲咗一年,但可以專注考DSE,跟住喺本地讀一年大學,這時候先申請 Oxbridge

kdrian 發表於 21-12-2 10:43
其實可唔可以考完DSE, 隔一年先報 oxbridge?  明白咁樣會遲咗一年,但可以專注考DSE,跟住喺本地讀一年大 ...

當然可以,但不是讀完一年大學才申請,係大學一年級一開學就要申請,oxbridge 每年十月中截止申請下一年入學。

poonseelai 發表於 21-12-2 10:52
當然可以,但不是讀完一年大學才申請,係大學一年級一開學就要申請,oxbridge 每年十月中截止申請下一年入 ...

其實多唔多人咁做?