用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問元朗盧幹庭、白約翰、基元、元朗商會及天水圍羅桂祥 ...
樓主: YuetYan
go

請問元朗盧幹庭、白約翰、基元、元朗商會及天水圍羅桂祥 [複製鏈接]

Kirin007 發表於 21-11-24 12:05
可能係D補習社排嘅,話曬係英中,聽講換咗校長,積極改革緊,我哋食瓜群眾暫時係觀望,唯一嘅女校我都希望 ...
翁佑同劉金龍, 都係令人覺得可惜
兩校在早年成績同入U率仍維持在B2A之列, 可惜好景不常. 近年都只會提"傑出學生"既成績, 其餘就近乎隻字不提

Kirin007    發表於 21-11-24 12:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Kirin007 發表於 21-11-23 17:19
題外話:劉金龍今年出咗個劍橋生,5科5**1科5*,幾出乎意料。但總體成績就,整體合格率87.7%
...

劉金龍2021年整體2+跌穿9成 何解?

文憑試 整體2+ | 3322率
2021年 87.7% | [···]
2020年 90.4% | 49%

hkc3 發表於 21-11-24 11:34
題外題外話,有人比個youtube 網我,係屯X區中學關注小組,有個屯門區中學排名,劉金龍居然已"升"至band 1 ...

Typo 2B ?

醒目開學勳章

kanhan 發表於 21-11-24 08:51
甘請問
祟德, 鄉中, 信義, 趙中, 商中, 白約翰, 盧中, 羅中...
這些Band1,

崇德,鄉中,趙中,商中,白中,基元選科都好flexible. 沒有膽科。

盧中如果讀3科,文科要必選經濟,理科要必選biology, 即只有依兩科膽科選。唔介意便沒問題。

信義比盧中好些,有5科膽科選, PHY/CHEM/BIO/GEOG/ECON。但GEOG及ECON不在選修科內。都已好彈性,其實未必有人覺得有問題。

羅中就因為原band2升左呢,佢既高中科目combo同一般band1有的分別,有的人喜歡架, 但未必個個啱。會選他必須要先研究。

btw, 以上是上屆資料。有興趣要去聽talk啊! 可能有新update.

kanhan    發表於 21-11-24 15:50

Poyau 發表於 21-11-24 12:56
Typo 2B ?

又唔係

https://www.weshare.hk/education18/articles/4756313

回覆樓主:

另外屯門天主教今年咩事,連2222率都唔放,只放本地升學67人(63.8%),噉搞法個個家長都計數計到變精算師

Kirin007 發表於 21-11-24 14:08
又唔係

https://www.weshare.hk/education18/articles/4756313
國家標準, 只要信, 不要問
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-11-24 14:27
國家標準, 只要信, 不要問

hkpep(Hong Kong Professional Education Press)龍虎榜睇到我面紅紅

piglet0529 發表於 21-11-24 13:10
崇德,鄉中,趙中,商中,白中,基元選科都好flexible. 沒有膽科。

盧中如果讀3科,文科要必選經濟,理科 ...

鄉中, 趙中, 崇德呢? 謝謝您

醒目開學勳章

kanhan 發表於 21-11-24 15:51
鄉中, 趙中, 崇德呢? 謝謝您

依3間就係唔需要膽拖,好flexible。
不過甘,如果成績唔達標唔比你讀另計。

piglet0529 發表於 21-11-24 16:55
依3間就係唔需要膽拖,好flexible。
不過甘,如果成績唔達標唔比你讀另計。
...
多謝您

hkc3 發表於 21-11-24 14:20
另外屯門天主教今年咩事,連2222率都唔放,只放本地升學67人(63.8%),噉搞法個個家長都計數計到變精算師  ...

屯天2020年校務報告(P.16)
22222率 86.2% 係 近年 非當年
近年 指 多少年平均數 ?
今年22222唔公佈 可能低於此數 ?

hkpapa852 發表於 21-11-23 17:13
要成為全英中, 全校中一學生需要有85% "全港成績" 排行屬於top 40%內
沒有所謂地區英中只按地區要求

羅中下年都變英中啦。

Poyau    發表於 21-12-9 09:38

笑笑草 發表於 21-11-24 23:04
羅中下年都變英中啦。

今年年初又出咗英中量寬安排,嚟緊只會有更多英中
如果有英中攪到要落車,真係要好好檢討一下

回覆 hkpapa852 的帖子

九真 羅桂祥 風采 上車
聖呂 元公 落車
何東 維官 劉皇發 賽官 天官 全中文班

全開英文班中學有變 三校「上車」兩校「落車」 教學語言微調 明年第三周期
https://std.stheadline.com/realtime/article/1785611/

band 2A 自行邊2間好啲 和 大機會啲?
劉金龍,屯天,元朗公立,基朗

有以上某一間中學校長親口講過: 學生需要搵學校,學校亦需要收學生,有時我哋收咗學生但果位學生未必放在自一,收生主要睇英文科成績及ranking,唔開名

wlhpks 發表於 22-11-16 12:52
band 2A 自行邊2間好啲 和 大機會啲?
劉金龍,屯天,元朗公立,基朗

我會考慮基督教天主教優先

醒目開學勳章

piglet0529 發表於 21-11-24 07:43
3間各有特色,基元同白中宗教氣氛較濃,而基元近年也放了不少資源去提升英文,視藝非常出色,今年dse成績 ...

路過更新一下比下一屆升中家長,盧中的高中科目已有update. 幾好! flexible了,時代進步,很多學生會同時修讀文理科。x3每項都有5科可選,combo 無限了,M2另加
‹ 上一主題|下一主題