用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 year 12 A level
go

[英國] year 12 A level  

請問UK通常係讀3科定4科架?

回覆 QQBBLO 的帖子

基本上只需三科。有人「揀」讀四科,甚至五科。

QQBBLO 發表於 21-11-21 19:48

最多人考3科AL
考多少科要看想讀什麼大學/課程
例如想NJ入中大讀醫要考4科

QQBBLO 發表於 21-11-21 19:48

3科,能力應付到的,可以考慮讀第4科。如只讀3科,入英國大學都夠。

回覆樓主:

如果英文麻麻,Geog同埋Econ要揀一科,邊科容易handle?

Poyau 發表於 21-11-21 22:49
最多人考3科AL
考多少科要看想讀什麼大學/課程
例如想NJ入中大讀醫要考4科

咁請問中大是否不會計EPQ做一科?
另外,港大呢?

Isaac_Ma 發表於 21-11-22 00:27
如果英文麻麻,Geog同埋Econ要揀一科,邊科容易handle?

我也不太清楚,但係是否應該看看小朋友的興趣是那一科?

beastiebistro 發表於 21-11-21 21:13

基本上只需三科。有人「揀」讀四科,甚至五科。

謝謝你回覆!
你經常幫助EK家長,真的多謝(emoji)(emoji)

beastiebistro    發表於 21-11-22 01:32

我諗唔會喇。EPQ唔係一個考試,只係一個research加easay(有啲似IB嘅Extended Essay)。喺英國都唔係必修,亦只係等於大約半個A Level。 EPQ嘅題目係自選,但應該同讀緊嘅A-level科目或者將來想修嘅大學學科有關。

QQBBLO 發表於 21-11-22 00:47
我也不太清楚,但係是否應該看看小朋友的興趣是那一科?

就係兩科都一般興趣不過又無其他更好嘅選擇,所以想知邊科對語文要求高d(emoji)

回覆 Isaac_Ma 的帖子

反而諗下大學想讀咩先好啲喎。

beastiebistro 發表於 21-11-22 01:58

反而諗下大學想讀咩先好啲喎。

數學或engineering嗰類,因為強項係數,所以另外兩科會選擇maths, further maths及physics

強項係數,我估揀Econ穩陣啲喇。

QQBBLO 發表於 21-11-22 00:44
咁請問中大是否不會計EPQ做一科?
另外,港大呢?

中大:http://admission.cuhk.edu.hk/non-jupas-yr-1/requirements.html >> A) International qualifications click "more information" download 嗰pdf 檔案,裏面有2021年Non Jupas 世界各國學歷收生要求,你check 吓

港大: https://admissions.hku.hk/apply/international-qualifications
Step 1 : Admissions Standards 你揀 GCE AL,

step 2: Please type your interested programm 再揀你想知道嘅 GCE AL 成績收生要求 Program ,網站會顯示出來

Isaac_Ma 發表於 21-11-22 02:05
數學或engineering嗰類,因為強項係數,所以另外兩科會選擇maths, further maths及physics
...

如果強項係數,點解無考慮讀Chem? 而要考慮Geog or Econ? Chem在Year 12的頭一部份內容,有好多數學野,對於強數的人來講,好易handle。

小時了了 發表於 21-11-22 05:47
中大:http://admission.cuhk.edu.hk/non-jupas-yr-1/requirements.html >> A) International qualificatio ...

Thanks, 感謝你

回覆樓主:

請教各位:

如果大學想讀心理學,A level應該揀咩科

心理學,英國邊間大學比較好?不須頂尖,中中至中上便可,謝謝

SmileSmileSmile 發表於 21-11-22 08:09
請教各位:

A level科目係咪應該選psycho, 另外應該要英文文筆好。
邊間u我就不太清楚!

SmileSmileSmile 發表於 21-11-22 08:09
請教各位:

孩子對心理學有係有興趣, 幾年前我資料搜集過英國大學心理學系較前嘅大學, 我及孩子最心儀係 University of Bath

QQBBLO 發表於 21-11-22 08:56
A level科目係咪應該選psycho, 另外應該要英文文筆好。
邊間u我就不太清楚!
...

謝謝