用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘區邊緣人
go

觀塘區邊緣人 [複製鏈接]

心儀呂郭,可能係因為佢屬於band2又係英中,但原來2022年佢有機會「落車」變返中中,所以我要重新再選擇過。

女仔,屬於band1尾成績,多運動校隊,但唔係經常拎獎。

佢成日都話男仔好煩好嘈,大個唔結婚,有時坐車有男仔坐佢隔離都會唔鐘意,所以我無諗過揀女校,可能我怕佢會變les,而且我覺得女校小圈子會多啲。但有時都要向現實低頭,因為始終呢區band1學位唔夠,女校都係無辦法之中既辦法。

佢唔主動,所以唔打算博叩門。
請問大家如果蒙民偉,聖母,梁式芝
大家覺得如何?
蒙民偉我見唔太多活動
聖母暫時未了解
梁式芝又係多人爭
真係唔知點算。。。

不過有睇過原來九龍真光都會揀啲多校隊既學生,不過我女成績唔知去唔去到,而且仲要諗車程問題。

其實我都唔知自己係問咩問題
自己都好混亂好擔心希望大家高抬貴手,比到啲意見我,唔該哂大家
   2    0    0    0

會選擇女校給女女 專重她決定 全級排名多少?自行打算邊兩間為目標?好多因素要考慮

tyan001 發表於 21-11-21 00:22
心儀呂郭,可能係因為佢屬於band2又係英中,但原來2022年佢有機會「落車」變返中中,所以我要重新再選擇過 ...

幾間提及女校之中 九真成績較佳
聖母坊評B2 定係指聖母玫瑰 ?
梁式芝仍是否B1 近年成績可見端倪

回覆樓主:

以成績計 蒙民偉之下
女生同區還有聖傑靈/觀官

心儀呂郭,可能係因為佢屬於band2又係英中,但原來2022年佢有機會「落車」變返中中,所以我要重新再選擇過 ...

你寫的嘢咁似另一位會員茶走。

可看看相關的posts 的建議。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3863342

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3849169

tpmon 發表於 21-11-21 02:49

你寫的嘢咁似另一位會員茶走。

嘩,真係好似,睇黎我要pm佢    唔該哂你,我睇睇先

Poyau 發表於 21-11-21 01:34
以成績計 蒙民偉之下
女生同區還有聖傑靈/觀官

官立學校我唔考慮
聖傑靈band1
依家我都唔知女校好定男女校
因為一向最打英中既男女校 呂郭
另外會係羅陳(博入英文班)
女校 未決定

Poyau 發表於 21-11-21 01:21
幾間提及女校之中 九真成績較佳
聖母坊評B2 定係指聖母玫瑰 ?
梁式芝仍是否B1 近年成績可見端倪

但九真係未要成績好好?我女未必得
聖母書院
梁式芝band2我都可以

tyan001 發表於 21-11-21 09:36
但九真係未要成績好好?我女未必得
聖母書院
梁式芝band2我都可以

九真多人競爭,自行難一點。

聖母是Band 2。

想考Band 1C程度英中女校,可自行試試
德愛(黄大仙)、嘉諾撒(東區)。

tpmon 發表於 21-11-21 10:47

德愛,嘉諾撒,梁式芝會點何選擇?
因為頭兩間我無點了解

另外男女校真係唔知點揀

tyan001 發表於 21-11-21 10:52
德愛,嘉諾撒,梁式芝會點何選擇?
因為頭兩間我無點了解

兩間程度都比梁式芝好,又不像九龍城區的女校自行咁多人報(競爭大比較難入)。

tpmon 發表於 21-11-21 10:47

岩岩上網睇,連音樂既長笛都取消左初班,唔知其實仲有無攪
校風係未都可以?因為唔係住個邊,所以唔太清楚,但band1應該唔會差我估。

但其實我想男女校行先。。真係會擔心我女變les 而且女校小圈子可能會多啲。。

tyan001 發表於 21-11-21 11:08
岩岩上網睇,連音樂既長笛都取消左初班,唔知其實仲有無攪
校風係未都可以?因為唔係住個邊,所以唔太清楚 ...

你囡是邊緣人,而且官塘小學程度又不屬強區。介不介意選擇B2A英中男女校,如油尖旺銘基? 官塘區B1C邊緣人自行報B1C英中男女校,也不是容易入到。

你孩子若是官塘B1C尾生,又想讀Band 1男女校,要有心理準備在官塘校網要玩埋大抽獎。

記住不要看輕呈3,在大抽獎要計埋。很多B2A生家長會勁谷令孩子上返做B1C生,希望能在B1 Pool 大抽獎。目前B1C邊緣人若不發力,會被後面的同學追前,在小學內相對地會跌到成為B2A生,將會要在B2 Pool 大抽獎。

有獎拎的大型運動比賽,會令你囡在自行增強了競爭力。

請問邊度可以有資料睇到呂郭會變返中中冇英文班?
因為我都睇緊官觀區有英文班嘅中學,呢間都有考慮之列。

~瑤瑤~ 發表於 21-11-21 12:48
請問邊度可以有資料睇到呂郭會變返中中冇英文班?
因為我都睇緊官觀區有英文班嘅中學,呢間都有考慮之列。 ...

我睇啲舊post見到

tpmon 發表於 21-11-21 11:44

你囡是邊緣人,而且官塘小學程度又不屬強區。介不介意選擇B2 ...

其實band2我都可以,不過係想要英中,但英中大多數band1

tyan001 發表於 21-11-21 12:54
其實band2我都可以,不過係想要英中,但英中大多數band1

你可接受最遠去那區返學? 有些區的確有B2英中男女校。

今年4月教育局降低未來做英中的要求。我估2022 或之後,目前B2A程度英中可keep 住做英中,但目前低過B2A程度的英中(如呂郭)不知會否落車?當然,有少部份高水準中中會上車變英中。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/618980/%E6%95%99%E8%82%B2%E5%B1%80%E5%BE%AE%E8%AA%BF-%E8%8B%B1%E6%96%87%E7%8F%AD-%E9%96%80%E6%AA%BB-%E5%82%B3%E7%B5%B1%E8%8B%B1%E4%B8%AD%E5%8F%AF%E5%85%8D%E8%90%BD%E8%BB%8A-%E6%A0%A1%E9%95%B7-%E9%9B%99%E8%B4%8F%E6%96%B9%E6%A1%88

tpmon 發表於 21-11-21 13:05

你可接受最遠去那區返學? 有些區的確有B2英中男女校。

東區,黃大仙都可以

tyan001 發表於 21-11-21 13:22
東區,黃大仙都可以

東區冇B2A英中男女校。黄大仙有間B1C-B2A英中男女校可立。

我知B2A男女校英中在油尖旺(銘基)、沙田(鄭榮之)、大埔(恩主教)、南區(聖公會呂明才)有。但其他區我要查查才確定有否。

回覆樓主:

我再check 了除了以上列出的,只有元朗和屯門有些屬B2A程度的男女校英中。

有些B2B或以下的男女校英中不介紹給你了。
‹ 上一主題|下一主題