用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 今日收到Headington Y9 offer 2022 , 有冇人知好唔好? ...
樓主: 3bee
go

[英國] 今日收到Headington Y9 offer 2022 , 有冇人知好唔好?

回覆 3bee 的帖子

我都係嗰句,諗清楚要寄宿體驗定係日校讀書先,因為個experience完全唔同。要寄宿體驗,就算報咗個幾間唔收(或者揾其他更好嘅)都應該focus喺Full boarding比例高嘅學校,而唔係報咗嗰啲寄宿唔收就求其日校都得。而且如果對日校有要求,其實都唔係「退而求其次」咁話入就入。好嘅學校,例如St Paul's Girls, Goldophin and Latymer等入學比寄宿學校難度有過之而無不及。

3bee 發表於 21-11-23 01:46
考2日

因為要考埋樂器。

數漏咗Benenden school,都係非常好嘅學校。Independent School Inspection ( ISI report) 話家庭背景以London higher class為主。

ISI 每幾年做一次,用questionnaire 匿名訪問學生同家長,亦訪問部分師生,仲睇埋校園設施,比較客觀。你可以去ISI個網站,輸入學校名,睇下心水學校嘅 report。
另一個係good school guide , 不過要畀錢subscribe。
google "mumsnet XXX School" ,參考埋英國家長對學校睇法。間中亦有香港家長喺mumsnet出帖詢問學校情況(mumsnet係英國版BK+EK) 。

網上言論,自己過濾下。

回覆 3bee 的帖子

其實以上網友提供嘅都係流於學術討論喇,因為大家都忘記咗你小朋友係出年9月入Y9。就算你報嘅無一間收,而家想報樓上suggest嘅任何一間(包括寄宿或者日校)都已經太遲。唔係無其他學校仲有位,不過我幾肯定上面講嗰啲級數嘅都唔會有。

如果你擔心心儀嗰幾間唔收,又決心出年就走,而錢又唔係問題,咁你都要諗下交咗headington嘅deposit先。不過要預咗唔讀都攞唔返,一個term學費?係咪值得。咁就返返去我最早講嗰啲問題喇,即係係咪要寄宿體驗?要咩寄宿體驗?等等。

又係嗰句,我網誌有解釋(我認為)點解要寄宿同埋要考慮啲乜,你有興趣可以參考下。

3bee 發表於 21-11-23 01:48
多謝你資料,不過對我來講密碼一樣,完全唔識睇係邊間

不用客氣 谷哥解碼 看看排名榜

Y9 既我會揾傳統寄宿學校,local Full borders比例高既學校,難得去英國留學,無好好體驗英國傳統寄宿生活太可惜。

beastiebistro 發表於 21-11-22 16:28
回覆 3bee 的帖子

我多咀講多幾句。如果係選擇傳統英式寄宿學校,咁你個list就咁睇:

要揾成績唔錯 boarding proportion 高又多本地生嘅男或男女boarding schools真係唔易!

回覆 belomommy 的帖子

我認為其實要揾Full boarding比例高嘅好學校都唔太難,重點係唔使太執著學校成績/排行榜高或者低幾位。所謂嘅成績頂級只不過入學門檻高,唔代表學術增值能力特別強。有好多極好嘅傳統寄宿學校,因為喺中游或者中上游都被忽略或者不被重視,因為香港家長以為只有入到成績好嘅學校先會成績好(其實係調轉咗個邏輯)。agent又衰,唔鍾意推啲唔俾commission嘅好學校,所以有好多滄海遺珠根本無乜人識。
全男全寄宿係難啲,因為得返5間(Eton, Harrow, Winchester, Radley同埋Sherborne Boys),而且Wincoll都將會出年收女仔,不過男女校仲有好多。

beastiebistro 發表於 21-11-23 09:55
回覆 3bee 的帖子

其實以上網友提供嘅都係流於學術討論喇,因為大家都忘記咗你小朋友係出年9月入Y9。就算 ...

你好,請問可以係邊度睇到你嘅網誌?謝謝

sleung2020 發表於 21-11-22 00:15
好少寄宿生,寄宿生入面華人應該唔少,牛津入面嘅女校計,成績唔算最好,通常啲professor會送佢哋嘅女去另 ...

Deleted

beastiebistro 發表於 21-11-23 09:55
回覆 3bee 的帖子

其實以上網友提供嘅都係流於學術討論喇,因為大家都忘記咗你小朋友係出年9月入Y9。就算 ...

考咗4間,暫時1間有offer,1間waiting,1間唔收… 學校話前所未有收咁多申請… 希望仲有一線生機!

回覆 3bee 的帖子

事實上係多申請,所以我話如果錢唔係問題,就算Headington唔係最心儀都要考慮留咗位先。
祝好運。

beastiebistro 發表於 21-11-27 00:53
回覆 3bee 的帖子

事實上係多申請,所以我話如果錢唔係問題,就算Headington唔係最心儀都要考慮留咗位先。 ...

年年都話多咗人報,今年真係特別多?

回覆 sleung2020 的帖子

我淨係睇今年9月開學嗰時入學嘅香港人人數都覺今年多咗好多...

beastiebistro 發表於 21-11-27 00:53
回覆 3bee 的帖子

事實上係多申請,所以我話如果錢唔係問題,就算Headington唔係最心儀都要考慮留咗位先。 ...

多謝你祝福:)如果只有headington 一間,可能會考慮出年再考Y10, 知道位唔多.. 如果考Y10又係咪要再考13+?

回覆 3bee 的帖子

轉校未必需要再考CE,不過你要諗諗點handle舊學校(say Headington)因為新學校多數會要舊學校俾reference。

beastiebistro 發表於 21-11-27 16:31
回覆 3bee 的帖子

轉校未必需要再考CE,不過你要諗諗點handle舊學校(say Headington)因為新學校多數會要 ...

應該每個入學申請都要考試,不過reference係個好大問題,唔知而家間學校點睇,除非的確有實際理由要轉校,我有個小朋友讀緊小學部,中學部已經講咗會俾offer,我仲驚緊如果另外去申請出面中學,會唔會有影響

3bee 發表於 21-11-27 16:23
多謝你祝福:)如果只有headington 一間,可能會考慮出年再考Y10, 知道位唔多.. 如果考Y10又係咪要再考13+ ...

其實讀headington日校都唔差,寄宿真係有啲保留

入學試點都要考,不過樓主問13+(即係CE)我相信就唔會喇。多數都係考校本試。

beastiebistro 發表於 21-11-27 22:28

入學試點都要考,不過樓主問13+(即係CE)我相信就唔會喇。多數都係考校本試。 ...

其實前前後後我小朋友做咗好多份卷,校內卷+13+ (考每間做一次)所以唔知出年再考Y10要唔要再考13+? 還是只考校內卷可以?

beastiebistro 發表於 21-11-27 16:31
回覆 3bee 的帖子

轉校未必需要再考CE,不過你要諗諗點handle舊學校(say Headington)因為新學校多數會要 ...

咁可以延遲一年先去英國,成件事比想像中難