用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 今日收到Headington Y9 offer 2022 , 有冇人知好唔好? ...
go

[英國] 今日收到Headington Y9 offer 2022 , 有冇人知好唔好?

有冇人都收到offer,可以傾下

3bee 發表於 21-11-20 23:14
有冇人都收到offer,可以傾下

好少寄宿生,寄宿生入面華人應該唔少,牛津入面嘅女校計,成績唔算最好,通常啲professor會送佢哋嘅女去另外一間,不過嗰間係純日校,但係有啲父母如果唔想太谷,都可能會考慮headington

sleung2020 發表於 21-11-22 00:15
好少寄宿生,寄宿生入面華人應該唔少,牛津入面嘅女校計,成績唔算最好,通常啲professor會送佢哋嘅女去另 ...

多謝你資料,請問你所指另一間日校係…?

回覆 3bee 的帖子

我諗要先搞清楚你選擇學校嘅條件。你想揾寄宿定係日校呢?有咩其他選校嘅考慮呢?如果唔太清楚Headington,點解當初會報,又到有offer先揾資料呢?
Headington都算老牌女子寄宿學校,曾經都非常輝煌(我三十幾年前寄宿嗰啲時候),咁local reputation點都有三斤釘,算比較POSH嘅學校。近年寄宿比例越搞越低,中國/香港學生比例就越搞越高,咁可想而知一到weekend,學校剩低嘅都可能大比例係東方人。如果想揾「英式」寄宿體驗就真係要諗諗。

理論上揾寄宿就唔唔會有興趣日校,兩樣真係天同地。係咪有原因要鎖定Oxford區呢?

beastiebistro 發表於 21-11-22 11:37
回覆 3bee 的帖子

我諗要先搞清楚你選擇學校嘅條件。你想揾寄宿定係日校呢?有咩其他選校嘅考慮呢?如果唔 ...

係咁嘅,其實我當初選了3間寄宿學校,Wycombe,Brighton, St Cat, 去到尾升時Agent 又再推Headington, 佢話呢間數理方面好,學校好揀學生,當時冇諗太多,聽完agent 有讃冇彈咁就報咗,點知考完10日後就收到Headington offer, 所以咪想問多啲資料.. 問日校係如果前3間唔收,之後有冇其他選擇.. 因為有家人陪伴過去,有日校亦係好選擇,唔一定要Oxford 區. Thanks

回覆 3bee 的帖子

我多咀講多幾句。如果係選擇傳統英式寄宿學校,咁你個list就咁睇:
- WA(~660人,大約590個Full boarder)
- Brighton(~1240人,大約440個boarder包weekly/flexi)
- St Cat(~640人,大約115個boarder包weekly/flexi)
- Headignton(~1280人,大約200個包weekly/flexi)
好明顯,只有WA可以俾到真正傳統英式寄宿體驗。St Cat同Headington都嚴重唔夠宿生,嚴格嚟講Brighton都唔合格。詳細原因(我嘅睇法)因為講咗好多次,所以唔重複,可以參考我嘅日誌。

我諗重點係究竟寄宿體驗對你嚟講有幾重要。其實你當初揀學校係列咗啲咩條件呢?因為我見又女校又男女校,有full boarding比例高,又有boarding比例超低嘅學校,有氣氛比較cut throat嘅學校,又有比較無咁chur嘅學校...

Anyway,如果你想討論,歡迎PM我。

回覆樓主:

如果日校,會唔會諗埋St Paul's girls'?

etoile 發表於 21-11-22 18:10

見agent推嘅都係top schs你囡成績應該唔錯。
WA一定係list 上榜首。如果唔介意校園細,宿生少得嚟以Asians為主,St Cat 會好過Headington 。Headington 聽聞IB好過AL。Brighton not recommended,校園可能幾間入面最細,亦除非你眼中只有成績同唔介意俾貴學費。

beastiebistro 發表於 21-11-22 16:28
回覆 3bee 的帖子

我多咀講多幾句。如果係選擇傳統英式寄宿學校,咁你個list就咁睇:

原來呢度好多高手,我入得嚟太遲.. 個agent話點我就照聽..等我爬下你嘅文先.. 之後再請指教

beastiebistro    發表於 21-11-22 21:10

etoile 發表於 21-11-22 18:16
見agent推嘅都係top schs你囡成績應該唔錯。
WA一定係list 上榜首。如果唔介意校園細,宿生少得嚟以Asians ...

WA 暫時未收到通知,呢間都係最想入到,多謝你意見

回覆 3bee 的帖子

仲有時間,隨時揾我討論。

etoile 發表於 21-11-22 18:10

我其實識好少學校… 呢間有什麼特點?

回覆 3bee 的帖子

應該係全英最出名嘅女子日校

3bee 發表於 21-11-22 10:25
多謝你資料,請問你所指另一間日校係…?

oxford high school,入面唔少家長都係professor,今年都唔少香港人入咗去

我建議你要先諗清楚讀寄宿定日校,目標學校好唔同,如果寄宿,女校計,當然係wycombe、clc、st marys ascot、downe house等等,如果係日校,反而唔應該讀呢啲,因為日校生變咗小圈子,好難融入學校,另外實際上,好多admin嘢可以煩到家長嘔

如果係日校,你嗰個名單嘅其它學校,包括headington,都已經係好好嘅學校

beastiebistro 發表於 21-11-22 21:20
回覆 3bee 的帖子

應該係全英最出名嘅女子日校

原來係咁

3bee 發表於 21-11-22 21:12
我其實識好少學校… 呢間有什麼特點?

應該係最top同最難入嘅女校,冇boarding,認人讀完P5去讀,當年考足兩日入學試。
要自己報,agent唔會幫手甚至會discourage你報名。

3bee 發表於 21-11-22 22:39
原來係咁

女日校 除樓上提及外 仲有其他
例如 G&L CLSG SHHS GHS LEH ......
皆為學術水平高 入學競爭大

etoile 發表於 21-11-22 23:59
應該係最top同最難入嘅女校,冇boarding,認人讀完P5去讀,當年考足兩日入學試。
要自己報,agent唔會幫手 ...

考2日

Poyau 發表於 21-11-23 00:16
女日校 除樓上提及外 仲有其他
例如 G&L CLSG SHHS GHS LEH ......
皆為學術水平高 入學競爭大

多謝你資料,不過對我來講密碼一樣,完全唔識睇係邊間

3bee 發表於 21-11-23 01:48
多謝你資料,不過對我來講密碼一樣,完全唔識睇係邊間

睇排名表