用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘區中學
樓主: 茶走
go

觀塘區中學   [複製鏈接]

yingyee1501 發表於 21-11-26 13:17
17% 升大學真係幾差, 唔怪得你地話佢係 B2B, 我看佢因我小朋友話GIGI炎明熹讀緊 ...

聖安當2021年外地升學%歷屆新高
唔知外地升學當中有幾多學位
今年整體升讀學位%可升可跌

maxi858 發表於 21-11-26 13:24
c 姐, 請問我個女今年小六, 我應該選 b1 女校 或定係男女校機會高d , 我成日聽人講觀塘女仔著數, 但以我理 ...

其實你第一件事要問女兒喜歡讀女校還是男女校先。因為乙1選擇已有大分別。

官塘網男校,女校和男女校數目平均。各人有各人喜好。B1生,喜歡讀男校的男生乙1選聖言,喜歡讀女校的女生乙1選藍田聖保祿,喜歡讀男女校的男生或女生乙1選順天。

YmOra 發表於 21-11-26 13:43
有jm感興趣,我們比較關心"競爭者"們屬何許Banding,因為想响自行一擊則中,想問問梁式芝和聖安 ...

聖安當(中中)是B2中尾,不是B1生之選。有些喜歡女校的B1家長,建議自行不要選這間。

梁式芝(英中)是B1尾,是B1尾女生之選。官塘區也有另外兩間B1C男女校,競爭應該比女校梁式芝大。

Poyau 發表於 21-11-26 14:20
梁式芝收生水平從PS1可見端倪
2018年PS1中英數分別係B2B/A/B
聖安當B2校 B1生自行有更佳選擇

知道男女校蒙民偉和觀官的成績比女校梁式芝好。但以一位B1尾邊緣人女生來說,梁式芝話晒是英中,是一個好的選擇。

不好意思, 請問 PS1 點解,  小女小五, 也想開始了解升中

大家好, 請問我知 48校網會借其它區的中學, 請問可以在那裡找資料看

evaevalove 發表於 21-11-26 16:20
大家好, 請問我知 48校網會借其它區的中學, 請問可以在那裡找資料看

有些小學仍有上年度大抽獎的資料放在網頁。要就快點download ,之後條link未必有效。

https://www.crgps.edu.hk/attachment/content/16216504739AQrZ.pdf

YmOra    發表於 21-11-26 21:36

tpmon 發表於 21-11-26 16:32

有些小學仍有上年度大抽獎的資料放在網頁。要就快點download ...
利害, 我找了很耐都冇資料, 唔該哂

明白,謝謝!但PS1嘅"推算"Banding分佈,個人有些保留。點都好,些些!

tpmon 發表於 21-11-26 16:10
聖安當(中中)是B2中尾,不是B1生之選。有些喜歡女校的B1家長,建議自行不要選這間。

梁式芝(英中)是B1尾 ...

明白晒!謝謝你!估計"梁式芝"應該係佢杯茶,讓我告知jm吧!

YmOra 發表於 21-11-26 21:34
明白晒!謝謝你!估計"梁式芝"應該係佢杯茶,讓我告知jm吧!

老實說,我覺得何文田B1C丘佐榮比梁式芝好。你為何不推介朋友選丘佐榮?

tpmon 發表於 21-11-26 21:52
老實說,我覺得何文田B1C丘佐榮比梁式芝好。你為何不推介朋友選丘佐榮?
...

有呀!我無响道講咋嘛!由於"丘中"我熟,我已經建議咗jm,jm亦選為自1了,只是自2考慮緊"梁式芝"而矣!點都好,你的資料好有用。thx.thx

YmOra 發表於 21-11-26 21:56
有呀!我無响道講咋嘛!由於"丘中"我熟,我已經建議咗jm,jm亦選為自1了,只是自2考慮緊"梁式芝"而 ...

九龍城中學的底子平均比官塘好。

以前我們細時住那區便在附近的中學讀,冇得選擇。

現在交通咁方便。九龍城咁大個海,B1和B2中學又多又好。為什麼咁多家長受制於自己校網的學位不足/選擇限制,不肯用1個自行申請好校網(如九龍城)的中學?

tpmon 發表於 21-11-26 22:06
九龍城中學的底子平均比官塘好。

以前我們細時住那區便在附近的中學讀,冇得選擇。

其他家長我就唔知,自己而言,只要適合孩子讀書成長,邊區都會考慮,我當年自行一間本區,另一間係沙田區。不過,e+玩法唔同當年,自從有咗自行結果預知機制出現,好多jm傾向"保保守"玩法,好想好想响自行就可以""安全着陸""。

tpmon 發表於 21-11-26 16:15
知道男女校蒙民偉和觀官的成績比女校梁式芝好。但以一位B1尾邊緣人女生來說,梁式芝話晒是英中,是一個好 ...

明白
梁式芝不失為B1邊緣女生好的選擇

YmOra 發表於 21-11-26 21:31
明白,謝謝!但PS1嘅"推算"Banding分佈,個人有些保留。點都好,些些!

不用客氣
不是用PS1計學校Band幾
而是從中推敲收生水平
例如 BPS PS1 反映收生水平甚高
自行如非B1A 機會渺茫

Poyau 發表於 21-11-26 22:38
不用客氣
不是用PS1計學校Band幾
而是從中推敲收生水平

這份"推敲"我明,我就係指這份推敲我有所保留而矣!不過,唔緊要呢!無損你的資料的參考性呢!thx.thx

YmOra 發表於 21-11-26 22:44
這份"推敲"我明,我就係指這份推敲我有所保留而矣!不過,唔緊要呢!無損你的資料的參考性呢!th ...

你作為九龍城專家,有什麼九龍城B1和B2的好中學,可推介給官塘區的家長作誇區考慮?

tpmon 發表於 21-11-26 23:15
你作為九龍城專家,有什麼九龍城B1和B2的好中學,可推介給官塘區的家長作誇區考慮?
...

實在抱歉了,先不是咩專家,其次係爬下舊帖子已經有很多"九龍城區"中學的猛料了,簡中看見有jm問,自己又路經嘅話,咪多咀講兩句囉!一切隨緣吧!

而且,我真係老啦!老人病最近多咗好多,俾我休息下吧!

tpmon 發表於 21-11-25 17:20

謝謝Mrs. So。

對!大埔5間英中都唔夠北區鄧顯一間跑贏。莫記。。。唉。。。無眼睇!王記上年校務報告DSE升大%都贏莫記今年DSE。

我認同大埔中學無邊間強,不及當年,所以我兩個升中時向外闖,眼界係唔同。

搬走之後,我一家唔願搬回大埔,可能就係市區交通方便優勢,寧住市區不回大埔
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!
‹ 上一主題|下一主題